Az elszálló infláció miatt kevesebb hús fogy Magyarországon

Az elszálló infláció miatt kevesebb hús fogy Magyarországon

agrarszektor.hu
Bárány László, a Master Good ügyvezető tulajdonosa szerint a húsmentes táplálkozást követők kis százaléka, akik egészségügyi okokból vagy épp vallási meggyőződésből hagyja el a húst, nagy részük fals információkra épülő divathullámra ült fel. Mint mondta, az agrár-élelmiszeripar sosem volt könnyű terep, minden korszaknak, így a mostaninak is megvannak a specifikus kihívásai. A legnagyobb és legismeretlenebb kihívást az ellátási láncok megszakadása, valamint egyes alapanyagok elérhetetlenné válása jelentette. A szomszédban zajló háború és az ezzel párhuzamosan kitörő energiaválság, valamint inflációs sokk tetézte a problémát. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az áremelkedés hatása nálunk később csapódott le. A vásárlók látták, hogy elszálltak az árak, csak voltak még elkölthető tartalékaik, így a fogyasztás visszaesése is elhúzódott. Mostanra azonban kiürültek a lakossági perselyek, ami a kiskereskedelmi forgalomban, valamint a vendéglátásban is jól láthatóan visszaköszön. Az élelmiszeriparnak azon túl, hogy szembe kell néznie a csökkenő forgalommal, az Ukrajna felől érkező olcsó dömpinggel is fel kell vennie a harcot. Nem hallottam, olvastam még egyetlen olyan véleményt, elemzést sem, amely minden kétséget kizáró választ adott volna arra, hogy miért toronymagasan nálunk volt a legmagasabb az infláció uniós viszonylatban

- fogalmazott a szakember az Indexnek

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a Master Good termékeinek kétharmada exportpiacokon talál gazdára. Versenyképesség híján nem tudnának stabil lábakon állni a nemzetközi piacokon, vagy a McDonald′s legnagyobb csirkehús-beszállítói lenni. Ráadásul az áremelés ellenére is gond nélkül tudták külföldön értékesíteni a termékeiket. A szakember az ukrán termékekkel kapcsolatban elmondta, hogy ott teljesen más szabályok mentén történő termelés zajlik, aminek köszönhetően nyomott árú termékkel lepik el az európai piacot. A baromfi esetében a korábbi 90 ezer tonna helyett 174 ezer tonna áru jött be Ukrajnából 2023-ban.

Biztosan állíthatom, hogy az ukrán termelés számos ponton sérti a vonatkozó uniós jogszabályokat. Magyarországon már régen betiltott vegyszereket használnak, amikkel kétségkívül jobb terményhozam érhető el, de ugyanez igaz az élelmiszer-feldolgozás esetében is. Erre bizonyíték a Németországban történt sajnálatos eset, hogy valaki ukrán szalmonellás csirke elfogyasztását követően lett beteg és vesztette életét. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Sok múlik a fizetésen

Az élelmiszer-fogyasztási szokásokat nem meglepő módon a pénztárcánk is nagyban befolyásolja. Bárány László szerint komoly probléma az, hogy a bérnövekedés dinamikáját látva elmondható, hogyan zárul az olló a nyugati, valamint a magyar fizetések között, ám ez jellemzően a társadalom felső rétegére érvényes. Menedzserszinten már egész közel állnak a bérek, a legalsóbb társadalmi szinten viszont továbbra is óriási a különbség.

A Master Good végzett egy hat országra kiterjedő bérfelmérést, valamennyi kereseti sávot figyelembe véve, húsz szakmában. Az eredmények azt mutatják, hogy a V4-országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) viszonylatában a magyar bérek a szlovák és a cseh keresetek szintjén vannak, míg a lengyel bérszínvonal jóval magasabb. Azt a következtetést vonhatjuk le egy túlfűtött gazdaság esetében, hogy a magasabb munkaerőigény felfelé húzza a béreket. Ez figyelhető meg Németország, Ausztria és legújabban Lengyelország esetében, felkészül Csehország, Szlovákia és Magyarország.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért fordulnak el egyre többen a hústól?

Nagyot fordult a világ és a fogyasztási szokások is, általánosan pedig elmondható, hogy a legtöbb ember ódzkodik a rovarfehérjéktől és a GMO-tól is, ráadásul a húsnak is egyre többen fordítanak hátat. A vállalat ügyvezető tulajdonosa kitért arra, hogy az a vád érte a húsipart, hogy a hústermékek előállítása hatalmas karbonlábnyomot hagy maga után, ezért indultak el néhányan a húsmentes vagy húst helyettesítő alternatívák útján. Mindebben szerinte hatalmas a ferdítést, sok valótlan információt lát. Egy kutatás szerint Hollandiában a 18 év alatti lányok 40 százaléka mondott le a húsfogyasztásról a bolygó megmentése érdekében, tették mindezt téves információk alapján.

Ki kell emelni, hogy nem lehet összemosni a húsipar összes szereplőjét. A marhahús, a sertéshús, a hal és a csirkehús előállítása között nagyon markáns különbségek vannak. A csirkehús előállítása az egyik legkevésbé megterhelő a környezet számára. Egyben érdemes összevetni a többi iparággal is. Nagyobb az ökológiai lábnyoma a csokoládé, a kávé előállításának, mint a csirkehús termelésének, és a rizstermelés is szinte hasonló szén-dioxid-kibocsátással jár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?