Bagolylepkefélék

A bagolylepkefélék családjába több mint 35 000 ismert faj tartozik, összesen több mint 4200 nemzetség. Ők alkotják a lepkék legnagyobb családját.

A bagolylepkefélék jellemzői

A bagolylepkefélék alkotják a lepkék legnagyobb családját, ebből mintegy 1450 faj található Európában. Szárnyfesztávolságuk 14-300 mm-es lehet, a legtöbb európai fajnak szárnyfesztávolsága 20-60 milliméter közötti. A testük megnyúlt és közepesen erős, első pár szárnyuk pedig hosszúkás háromszög alakú. Ezen a szárnyukon jellegzetes rajzolat van, mely tipikus esetben a szárnyak külső felében elhelyezkedő vese vagy bab alakú vesefoltból, ezen belül körfoltból, és a körfolt alatt látható hosszirányban megnyúlt csapfoltból áll.

Emellett a szárny bármely részén zegzugos harántsávok alakulhatnak ki. A legtöbb bagolylepkefélének drapp vagy szürke első szárnya van, de néhánynak élénk színű hátsószárnya is lehet. A bagolylepkék túlnyomó többsége éjjel repül, és szinte mindig erősen vonzza őket a fény és a nektárban gazdag virágokat kedvelik. Egyes családok a denevérek kedvelt zsákmányai közé tartoznak, de sok fajuk rendelkezik olyan apró szervekkel a fülükben, amivel képes a denevérek "hanglokátorának" megtévesztésére, így el tudja kerülni azokat.

Számos faj lárvái a talajban élnek és mezőgazdasági, illetve kertészeti kártevők - ezek a fiatal káposztaféléket és a salátaféléket egyaránt károsítják. A legtöbb bagolylepke hernyó éjszaka táplálkozik, nappal a talajban vagy a tápnövénybe bújva pihen. Különlegességük, hogy a hernyóik olyan mérgező növényeket - mint például a dohány - is képesek elfogyasztani károsodás nélkül, amiktől más rovarok elpusztulnak.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.