Sokan vásárolják ezeket a tejeket itthon: de ezt biztos, nem tudják róluk

Sokan vásárolják ezeket a tejeket itthon: de ezt biztos, nem tudják róluk

agrarszektor.hu
Gondoltad volna, hogy számos háziasított állat közül a tejet adó állatok voltak az elsők? Tudtad, hogy az 1900-as évek elején a kecsketejet gyógyhatású készítményként használták a tüdőszanatóriumokban? És hallottál már az önfeláldozó típusú szarvasmarha fajtáról? Vajon miért hívják így? Tekintsünk körbe és ismerjük meg közelebbről a legnépszerűbb tejek összetételét és egészségre gyakorolt tulajdonságait.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A „gyógyító” kecsketej

Napjainkban talán már nem a legelterjedtebb tejek közé soroljuk, azonban ez nem volt mindig így! Gondoltad volna, hogy az 1800-as évek végéig gyógyszertárban is lehetett kapni a kecsketejet? És azt tudtad, hogy ebben az időszakban minden tüdőszanatórium mellett volt egy kecskefarm, mivel a különböző tüdőt érintő megbetegedéseket eredményesen lehetett megelőzni kecsketejjel? Mindezek a kecsketej antibakteriális tulajdonságának köszönhetőek. Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai azonban ezzel korántsem érnek véget. Alapvetően elmondható, hogy a tehéntejhez képest esszenciális aminosavakban sokkal gazdagabb, a tejfehérje típusai eltérnek, ebből az okból kifolyólag a tejfehérje-allergiások egy része jól tolerálja, így fogyaszthatja. Vitamintartalmát tekintve sokkal magasabb az A-vitamin tartalma, valamint fehérje- és zsírsavösszetétele is sokkal kedvezőbb, mint népszerűbb társáé, a tehéntejé - írja közleményében a MATE.

A legelterjedtebb - a tehéntej

A világon a legelterjedtebb tejet adó szarvasmarhafajta a holstein-fríz, melynek teje mindenki számára ismert, hiszen a boltok polcain ennek a háziállatnak a tejét találjuk a legnagyobb számban. Érdekes tény, hogy ezt a fajtát önfeláldozó típusú fajtának is nevezik, mivel saját szervezetének anyagcsere-működését is képes háttérbe szorítani annak érdekében, hogy tejet termeljen.

A tejelő szarvasmarhák sorában említést kell tennünk a zeburól, amelyet púpos tuloknak is neveznek. Érdekessége, hogy ezt a háziállatot főként a trópusokon tenyésztik, mert jól tolerálja a magas hőmérsékletet. Nem sokan tudják azt sem, hogy a púpos és a púp nélküli szarvasmarhák elődje az őstulok. A két alfaj körülbelül 150-200 ezer évvel ezelőtt vált el egymástól, a púp nélküliekből alakultak ki később az európai szarvasmarhafajták, púpos társaikból pedig a zebuk. Hőtoleranciája, valamint a betegségekkel szembeni szívóssága miatt a kutatók előszeretettel keresztezik más fajtákkal, tovább örökítve a fajta pozitív tulajdonságait.

A tudomány szolgálatában

A különböző keresztezési eljárásokban az amerikai kontinens élen jár, számos világhírű szarvasmarhafajta származik hasonló keresztezésekből, amelyek ma már bejegyzett, külön fajtának számítanak. A tudomány azonban nem csak a fajták keresztezésénél hozhat pozitív eredményeket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói például az egyes fajok (pl. kecske) zsírsavösszetételét szeretnék élettani szempontból előnyösebbé tenni azáltal, hogy bizonyos takarmány-kiegészítőket adnak az állatok eledeléhez. Ilyenek lehetnek például az algafélék (édesvízi vagy tengeri is lehet), a különböző olajos növények vagy azok melléktermékei. A végeredmény egy zsírsavösszetételében módosított tej. A MATE kutatói abban a kérdéskörben is vizsgálódnak, hogy az algaetetés hatására megváltozik-e a végtermék íze, illata. A MATE Budai Campusán található elektronikus orr segítségével arra az eredményre jutottak, hogy nincs különbség az algával dúsított tej íze és egy natúr, dúsítatlan tej íze között.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?