Sokan vásárolják ezeket a tejeket itthon: de ezt biztos, nem tudják róluk

Sokan vásárolják ezeket a tejeket itthon: de ezt biztos, nem tudják róluk

agrarszektor.hu
Gondoltad volna, hogy számos háziasított állat közül a tejet adó állatok voltak az elsők? Tudtad, hogy az 1900-as évek elején a kecsketejet gyógyhatású készítményként használták a tüdőszanatóriumokban? És hallottál már az önfeláldozó típusú szarvasmarha fajtáról? Vajon miért hívják így? Tekintsünk körbe és ismerjük meg közelebbről a legnépszerűbb tejek összetételét és egészségre gyakorolt tulajdonságait.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A „gyógyító” kecsketej

Napjainkban talán már nem a legelterjedtebb tejek közé soroljuk, azonban ez nem volt mindig így! Gondoltad volna, hogy az 1800-as évek végéig gyógyszertárban is lehetett kapni a kecsketejet? És azt tudtad, hogy ebben az időszakban minden tüdőszanatórium mellett volt egy kecskefarm, mivel a különböző tüdőt érintő megbetegedéseket eredményesen lehetett megelőzni kecsketejjel? Mindezek a kecsketej antibakteriális tulajdonságának köszönhetőek. Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai azonban ezzel korántsem érnek véget. Alapvetően elmondható, hogy a tehéntejhez képest esszenciális aminosavakban sokkal gazdagabb, a tejfehérje típusai eltérnek, ebből az okból kifolyólag a tejfehérje-allergiások egy része jól tolerálja, így fogyaszthatja. Vitamintartalmát tekintve sokkal magasabb az A-vitamin tartalma, valamint fehérje- és zsírsavösszetétele is sokkal kedvezőbb, mint népszerűbb társáé, a tehéntejé - írja közleményében a MATE.

A legelterjedtebb - a tehéntej

A világon a legelterjedtebb tejet adó szarvasmarhafajta a holstein-fríz, melynek teje mindenki számára ismert, hiszen a boltok polcain ennek a háziállatnak a tejét találjuk a legnagyobb számban. Érdekes tény, hogy ezt a fajtát önfeláldozó típusú fajtának is nevezik, mivel saját szervezetének anyagcsere-működését is képes háttérbe szorítani annak érdekében, hogy tejet termeljen.

A tejelő szarvasmarhák sorában említést kell tennünk a zeburól, amelyet púpos tuloknak is neveznek. Érdekessége, hogy ezt a háziállatot főként a trópusokon tenyésztik, mert jól tolerálja a magas hőmérsékletet. Nem sokan tudják azt sem, hogy a púpos és a púp nélküli szarvasmarhák elődje az őstulok. A két alfaj körülbelül 150-200 ezer évvel ezelőtt vált el egymástól, a púp nélküliekből alakultak ki később az európai szarvasmarhafajták, púpos társaikból pedig a zebuk. Hőtoleranciája, valamint a betegségekkel szembeni szívóssága miatt a kutatók előszeretettel keresztezik más fajtákkal, tovább örökítve a fajta pozitív tulajdonságait.

A tudomány szolgálatában

A különböző keresztezési eljárásokban az amerikai kontinens élen jár, számos világhírű szarvasmarhafajta származik hasonló keresztezésekből, amelyek ma már bejegyzett, külön fajtának számítanak. A tudomány azonban nem csak a fajták keresztezésénél hozhat pozitív eredményeket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói például az egyes fajok (pl. kecske) zsírsavösszetételét szeretnék élettani szempontból előnyösebbé tenni azáltal, hogy bizonyos takarmány-kiegészítőket adnak az állatok eledeléhez. Ilyenek lehetnek például az algafélék (édesvízi vagy tengeri is lehet), a különböző olajos növények vagy azok melléktermékei. A végeredmény egy zsírsavösszetételében módosított tej. A MATE kutatói abban a kérdéskörben is vizsgálódnak, hogy az algaetetés hatására megváltozik-e a végtermék íze, illata. A MATE Budai Campusán található elektronikus orr segítségével arra az eredményre jutottak, hogy nincs különbség az algával dúsított tej íze és egy natúr, dúsítatlan tej íze között.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?