Letaglózva: még a leghatékonyabb magyar vágóhidak is padlóra kerültek

Letaglózva: még a leghatékonyabb magyar vágóhidak is padlóra kerültek

Talán a sertés-termékpálya legkedvezőtlenebb szegmense volt tavaly a vágás-darabolás, a nehézségek jól tükröződnek a két legnagyobb hazai vágóhíd, az MCS Vágóhíd Zrt. és a Hungary-Meat Kft. számain is. A sertéstartók 2023-ban örülhettek az alacsonyabb takarmányár és az elfogadható élőállat-ár különbségéből fakadó előnynek, a készítménygyártók közül pedig többen a pénzügyi műveletekkel próbálták ellensúlyozni a többnyire romló üzemi eredményt. A két szegmens között egyfajta satuba szorultak a vágóhidak, amelyek a magas sertésár mellett sem tudták érdemben emelni az átadási áraikat. A végeredmény milliárdos mínuszokban jelentkezett a napokban közzétett beszámolók szerint.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Dacára annak, hogy a sertéstartás sok év, vagy inkább évtized nehézségei után 2023-ban meglepően jól összeszedte magát, a termékpálya további szegmensei már nem részesültek ebből a sikerből. A készítménygyártók eredményeit elemző cikkünkben már megírtuk, hogy az üzemi eredmény a legtöbb helyen sokat romlott, a jobban teljesítő szereplőket pedig igazán nem is a húsipari tevékenységük, hanem inkább a pénzügyi műveleteik tartották a felszínen, a szerencsésebbek pedig ennek segítségével még érdemben nőni is tudtak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megjegyezni, hogy a húsfeldolgozás terén sem sikerült mindenkinek ezzel megmenteni a 2023-as évet. A Pápai Hús például durva mínuszt, a Gyulahús pedig nagyon kis pluszt mutatott a beszámolókban.

A vágás-darabolás nehézségei minden bizonnyal abból adódnak, hogy a vágóhidak drágán vették tavaly az élősertést, magas energia- és bérköltségek mellett dolgoztak vele, és a commodity-nek számító félsertést, illetve a még mindig alacsony feldolgozottságú húst nem tudták annyival drágábban adni, ami meghaladta, vagy akár csak fedezte volna a költségnövekedést. A meglóduló infláció elvben nagy áremelésekre adhatott volna alapot, de a lakossági fogyasztás bezuhanása, a kereskedelem még erőteljesebb ellenállása és a készítménygyártók külön gondjai miatt ez szinte lehetetlennek bizonyult.

Mohácson legalább az árbevétel nőtt

A hazai agrofood-szektorban kiemelkedő jelentőségű Bonafarm cégcsoport talán leggyengébben szereplő tagja az MCS Vágóhíd volt tavaly. A végeredmény annak ellenére alakult rosszul, hogy a mohácsi üzem érdemi módon tudta növelni árbevételét.

A vágóhíd belföldi értékesítéséből származó bevételét ugyanis 40,4 milliárdról 46,8 milliárdra növelte tavaly, és emelkedett az export-árbevétel is, 30-ról 33 milliárd fölé.

Mélyebben megvizsgálva a számokat ugyanakkor kiderül: a tényleges eredmény nem tudta követni az árbevétel emelkedését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mohácson, ahogy az agrárium és az élelmiszeripar más területein is, érdemben nőtt a bérköltség, hiszen versenyképes fizetések nélkül nemhogy új dolgozókat nem lehet találni, de a meglévőket is nehéz megtartani. Az agrofood szektorban általános béremelési elvárások a nehéz helyzetben lévő vágás-darabolás tevékenységet végző üzemeket is érintették, a nehézségek dacára az MCS is többet költött a bérekre:

Durva mínuszok a legfontosabb sorokon

A problémákat az eredménykimutatásban lejjebb haladva az üzemi eredmény látványos zuhanása jelzi igazán. A 2022-es 958 millió után tavaly már mínusz 1,65 milliárdnál is gyengébb szám van az beszámoló ezen során.

A vágóhídon nem segítettek a pénzügyi műveletek sem, igaz, a korábbi 197 milliós mínusz után már csak 127 milliós negatívumot hozott ez a tevékenység.

Hungary-Meat: csökkenés minden soron

Ha lehet, még keményebb számokat közölt a vágóhidak másik nehézsúlyú szereplője, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. is.

A legszembetűnőbb probléma az, hogy már az eredménykimutatás első sorai sem alakulnak szépen, ugyanis a rekordinfláció dacára csökkenést mutatnak. A cég belföldi értékesítésből származó árbevétele 27,7 milliárdról 25,8 milliárdra csökkent. Igaz, az exportban már javítani tudott a cég: a külpiaci értékesítésben komoly pozíciókat betöltő vállalat a 2022-es 64,95 milliárd után tavaly már 66,42 milliárd körüli árbevételt ért el külföldi partnereinél.

Beszédes, hogy a vállalat bérköltségei is csökkentek, még ha nem is nagymértékben. Az általánosan növekvő bérelvárások és a munkaerőhiány időszakában a cég a 2022-es 1,41 milliárd után tavaly már csak 1,36 milliárdot költött bérekre.

Az üzemi eredmény már 2022-ben sem volt szép

Az igazán kemény számok ezután következnek. A Hungary-Meat tavaly 1,87 milliárdos mínuszt könyvelhetett el az üzemi eredmények soron, amely annak ellenére is rosszul néz ki, hogy a megelőző évben ennél is több, 2 milliárd feletti mínusz volt a táblázatban.

Ami sikerült egyes készítménygyártóknak, az a jelek szerint nem ment a vágás-darabolásban, a pénzügyi műveletek eredménye nem tudta ellensúlyozni az üzemi eredmények romlását. A Hungary-Meat esetében ezen a ponton látványos az esés, a 2022-es 2,2 milliárdól 69 millió forint alá zuhant a cég ilyen irányú ügyleteinek eredménye.

A végső szaldó itt is hasonló, mint Mohácson:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?