Betett az ukrán baromfi? Esett a Master Good eredménye 2023-ban

Betett az ukrán baromfi? Esett a Master Good eredménye 2023-ban

Nem ment jól a 2023-as év a két nagy magyar baromfis cégnek, tavaly ugyanis a Master Good és a Gallicoop adózott eredménye is csökkent 2022-höz képest úgy, hogy közben a belföldi értékesítésből származó nettó árbevételük nőtt. Hiába csökkentek tehát az energia- és takarmányárak, a madárinfluenza és az uniós, valamint hazai piacokat is letaroló ukrán áru komoly gondokat okoz az ágazati szereplőknek. Mindezen problémák ellenére a Taravisnak sikerült jó évet zárnia, és ha minimálisan is, de növekedni tudtak a cég eredményei. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Habár 2023-ban az az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a magyar baromfitermelőknek. Emellett a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru is rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke korábban az Agrárszektornak elmondta, ez utóbbi két ok miatt tavaly elmaradt a termelés mennyisége az elvárt szinttől, és az ágazat teljes előállítása nem érte el a 700 ezer tonnát. Ez pedig azzal is járt, hogy nem jutottak ki a megszokott és még meglevő piacokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember azt is kihangsúlyozta, hogy a csirkeágazat legfontosabb problémáját az európai uniós szabályozás jelenti, valamint azok az ideológiák, amelyek egyre több szakmailag nem megalapozott előírást szeretnének megszavaztatni az uniós döntéshozókkal. Ez pedig kártékony lehet a szakma számára, éppen akkor, amikor egyébként folyamatosan nőne a fogyasztók igénye a baromfi termékek iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogy teljesítettek 2023-ban a nagy magyar baromfis cégek?

A Master Good és a Gallicoop is nehezebb évet tudhat maga mögött a 2022-es képest, ugyanakkor a Taravisnál, ha minimálisan is, de 1,7 milliárd forintról 2023-ban 1,83 milliárdra nőtt az adózott eredmény. Mindezt úgy érte el a cég, hogy 2022-höz képest csökkent az üzemi tevékenységének eredménye, ugyanakkor -315 millió forintról -187 millióra nőtt a pénzügyi eredménye. Fontos még kiemelni, hogy ha nem is nagy mértékben, de a fizetendő kamatok és ehhez kapcsolódó ráfordítások 165 millióról 169 millió forintra emelkedtek a cégnél tavaly.

Nem alakult ilyen jól 2023 a Master Goodnál, az üzemi eredményük ugyanis 15 milliárd forintról egészen 10 milliárdra zuhant tavaly. Fontos, hogy nyilván a magas kamatkörnyezet hatására a pénzügyi műveletek eredménye a cégnél 451 millióról 1,9 milliárdra ugrott, bár a cég adózott eredményén ez utóbbi nem látszik. 2023-ban ugyanis 3 milliárd forinttal lett kevesebb, a 2022-es 15,3 milliárdról 12 milliárd forintra csökkent. A fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások is látványosan megnőttek a cégcsoportnál, 298 millió forintról egészen 479 millióra.

A legrosszabb évet a Gallicoop zárta. Az üzemi tevékenysége 1,3 milliárdról elképesztően durva szintre, 549 millió forintra zuhant 2023-ba, és bár a pénzügyi eredmény -220 millióról 383 millió forintra tudott ugrani, a cég adózott eredménye látványosan kevesebb lett tavaly, 1 milliárd forintról 875 millió forintra csökkent. Mindez a fizetendő kamatoknál is meglátszik, amelyek 370 millióról 761 millió forintra nőttek 2023-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jól ment a belföldi értékesítés

Ahogy korábban lapunkkal Csorbai Attila közölte, azt látni, hogy globálisan és európai szinten is emelkedik a kereslet a baromfihúsok iránt. Kiemelte, EU belső termelése minimálisan növekedett, az igényeket azonban az import baromfihús fogja le, ami feszültségeket okoz a piacon. Ami a magyar fogyasztókat illeti, ott enyhe növekedés volt megfigyelhető a keresletben. Az infláció letörése végett hozott intézkedések azonban növelték a belföldi kereskedelemben az import jelenlétét, legyen az román, lengyel vagy szlovák baromfihús.

Volt bérnövekedés is

Mindhárom cégnél emelkedtek a bérköltségek tavaly. A Gallicoopnál 5,7 milliárd forintról 6,2 milliárd forintra, a személyi jellegű ráfordítások pedig 7,2 milliárdról 7,75 milliárd forintra nőttek 2023-ban. A Taravisnál a 2022-es 1,8 milliárd forint után tavaly 2,19 milliárdot tett ki a bérköltség, a személyi jellegű egyéb kifizetések pedig 112,4 millióról 165,8 millió forintra emelkedtek. A Master Goodnál míg 2022-ben kicsit több mint 10 milliárd forintot tettek ki a személyi jellegű ráfordítások, 2023-ban már 12,7 milliárd forintot költöttek minderre. A bérköltségek 2022-ben 7,9 milliárd forintot tettek ki a cégnél, 2023-ban pedig már 10,3 milliárd forint körül alakultak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt Kántor Gyöngyi, a Master Good cégcsoport HR igazgatója az AgroFuture 2024 konferencián elmondta, a csoport 3300 munkavállalójából 400 fő fülöp-szigeteki, ezt a helyzetet pedig főleg az a kényszer alakította ki, hogy hosszabb távra tervező munkaerőt kerestek. Hozzátette: hiába van nagyon jó kapcsolatuk az önkormányzatokkal, csak ideiglenes távra tudnak munkaerőt szerezni a térségből.

Gazdaságtalan ilyen munkakörben magyar embereket foglalkoztatni, mert ideig-óráig bírják ki az élelmiszeripari, állattenyésztési feltételeket. A fülöp-szigeteki munkavállalók hosszabb távra terveznek, túlórákat vállalnak, könnyen alkalmazkodnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható 2024-ben?

Csorbai Attila szerint két tényező fogja a piacot meghatározni az elkövetkező időszakban. Az egyik a beáramló ukrán termékmennyiség, amely többletkínálatot eredményez. A másik pedig az egyre terjedő, szigorú állatvédelmi trend, amely alapvetően csak a telepítési sűrűségre koncentrál. Ezt bizony egyre több nyugat-európai vevő megköveteli. Ebből adódóan ott viszont egyfajta relatív hiány alakulhat ki emiatt a törekvés miatt, amely viszont piaci lehetőségeket biztosít az ágazati szereplőknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csorbai Attila szerint ugyanakkor az ágazatnak a nehézségek mellett is fel kell készülnie az idei évben meghirdetésre kerülő támogatási és fejlesztési pályázatokra. A szakember szerint ugyanis csak hatékony termeléssel és feldolgozással válhat a magyar baromfiágazat versenyképesebbé, akár a hazai és az uniós, akár az EU-n kívüli országok tekintetében. A BTT elnöke beszélt arról is, hogy idén várhatóan kedvezőbben alakulnak majd az inputárak, mint előző évben, és ha ez, valamint a lecsökkent energia- és takarmányárak hatákonysággal párosulnak, akkor lehetőséget teremthetnek a fogyasztás élénküléséhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?