Most lehullt a lepel: aggasztó hírek érkeztek az EU baromfitermeléséről

Most lehullt a lepel: aggasztó hírek érkeztek az EU baromfitermeléséről

agrarszektor.hu
Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazat szereplőire. Napjainkban a baromfihús a legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott húsféleség, és a világnépesség növekedésével az ágazat szerepe tovább erősödik - derült ki a Baromi Termék Tanács (BTT) közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nemzetközi szintű Baromfi Világnap bevezetését a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta. A világnap gondolata 2010-ben vetődött fel, a BTT pedig az első hazai világnapi szakmai rendezvényeket 2014-ben szervezte meg.

A Baromfi Világnap lehetőséget ad arra, hogy a föld lakosságának élelmezésében kiemelt szerepet játszó baromfis termékpálya felhívja a figyelmet táplálkozásban betöltött szerepére, aktuális trendjeire és jövőt érintő kihívásaira. Jelenleg a baromfihús a legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott húsféleség, és túlzás nélkül állítható, hogy napjainkban a baromfihús és a tojás együttesen az emberiség legjelentősebb fehérjeforrása. A világnépesség növekedésével e szerep tovább erősödik, hiszen az ágazat rendkívül hatékonyan, alacsony környezeti lábnyommal és vallási tilalmak nélkül képes kitűnő minőségű és magas táplálóértékű terméket előállítani.

Világszinten is fontossá váltak a fenntarthatósági szempontok

Fontos kiemelni, hogy a terméklánc minden szereplője (tenyésztés, tartás, vágás-feldolgozás) és a kapcsolódó üzletágak (takarmányipar, tartástechnológia) is folyamatosan azon dolgozik, hogy a Föld csökkenő erőforrásait (termőföld, víz, energia) minél hatékonyabban használja fel és így biztosítson megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert a világnépesség számára.

Az ágazatnak stratégiai szerepe van az Európai Unióban is

Az Európai Unióban - elsősorban a hatályos rendkívül szigorú állatjóléti és állategészségügyi, higiénia szabályozás miatt - kevésbe dinamikus a termelés növekedése, de itt is kétségtelen tény, hogy a baromfiágazat stratégiai fontosságú mind gazdasági, mind pedig élelmezési szempontból. Az EU élelmiszerrendszerében az ágazat becslések szerint 38 milliárd euró termelési értékkel és évi 2 milliárd eurót meghaladó exporttal büszkélkedhet, amely több mint 370 ezer embernek biztosít megélhetést és munkát. Európa-szerte 25 ezer családi gazdaságban csirkéket, pulykákat és kacsákat nevelnek magas színvonalon.

A madárinfluenza és az orosz-ukrán háború hatásai az uniós baromfiszektorra

A madárinfluenza-járvány sajnos az európai térség baromfiállományaiban is súlyos károkat okozott. A vakcinás védekezés jogszabályi hátterét mára kialakította az Európai Bizottság, az alkalmazás lehetőségét biztosító kísérletek és vizsgálatok pedig folyamatban vannak. Az európai térség baromfihús-előállításában (is) megkerülhetetlen esemény az orosz-ukrán háború, illetve annak számos gazdasági-politikai következménye. E borzasztó esemény ugyanakkor nem ok arra, hogy az EU indokolatlan politikai kedvezményeket biztosítson Ukrajnának, illetve arra sem, hogy saját előírásainak és követelményrendszeszének nem megfelelő termékeket bárhonnan - tehát nem csak Ukrajnából - piacára engedjen.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság ukrán importra vonatkozó, vámot és kvótát érintő eddigi határozatai és intézkedései azt eredményezték, hogy fokozódott a termékbeszállítás Ukrajnából. Ennek következtében erősödött az importnyomás a takarmányalapanyag-, a csirke- és a tojáspiacon, és ez jelentősen szűkítette a magyar és az európai termelők piacait. Tovább fokozza a kockázatokat, hogy Ukrajnában nem az uniós állat- és környezetvédelmi előírások és normák szerint termelnek. Az ottani termékek szinte kontroll nélkül érkeznek az Európai Unióba, így veszélyt jelentenek a fogyasztók számára, ahogy ezt a halálos áldozatot is követelő, ukrán baromfitermékektől származó közelmúltbeli angliai szalmonellafertőzések is bizonyítják.

Indokolatlan uniós tervek az állatjóléti szabályozásban

Az Európai Bizottság több olyan jogszabály megalkotására készül, amelyek ágazatok, termékpályák ellehetetlenüléséhez vezethetnek. Ezek közül ki kell emelni a bizottság állatjólétre vonatkozó új jogszabálytervezetét. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a közösség jelenleg is a világ egyik legszigorúbb állatjóléti szabályozásával rendelkezik, így a további szigorítások szükségessége eleve megkérdőjelezhető. Talán nem véletlen az sem, hogy mindezidáig nem kerültek nyilvánosságra azok a részletes hatástanulmányok, amelyek éppen arra világítanának rá, hogy a további állatjóléti szigorítások teljes mértékben ellentétesek lennének a környezeti, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóság elveivel.

Magyarországon van mire büszkének lenni

A Baromfi Termék Tanács az idei Baromfi Világnap tiszteletére és megünneplésére a budapesti Vajdahunyadvárban május 16-án szakmai konferenciát szervez. Bár a hazai baromfiágazat kibocsátását és teljesítményét az elmúlt évek megpróbáltatásai (koronavírus-járvány, madárinfluenza-járvány, orosz-ukrán háború) érdemben befolyásolták, még mindig van mire büszkének lenni:

  • a KSH adatai szerint a hazai vágóállattermelés közel kétharmadát a baromfihús adja;
  • a hazai szükségletet meghaladja, 130-140% körül van az önellátottsági szint;
  • az ágazat exportteljesítménye dobogós helyen áll az agrártermékek között
  • hazánkban az ágazat közvetlen és közvetett foglalkoztatotti létszáma több tízezer családnak nyújt megélhetést.
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?