
Sötét korszak a magyar géppiacon? Újabb gyenge év jön
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A fehér libatop egy disznóparéjfélék családjába tartozó gyomnövény, ami kapásokban, tarlókon, utak mentén, parlagokon, szemétdombok környékén mindenütt nagy tömegben megtalálható.
A fehér libatop jellemzői A disznóparéjfélék családjába tartozó növény a hazai kertek, szántóföldek egyik leggyakoribb gyomnövénye. A fehér libatop karógyökere erős oldalgyökérzetű, szára dúsan elágazó, tompa élekkel barázdált (zöld–fehér csíkos). Levelei többnyire hosszú nyelűek, épszélűek vagy alig karéjosak, rendkívül változó alakúak, de többnyire lándzsás-tojásdadok vagy rombosak. Színükön és fonákukon fehér szőrösek. A virágnak 5 fehér szegélyű, zöld lepellevele van, melyek összehajlanak, és csak virágzás idején nyílnak szét. Termése fényes, barna színű, sima egymagvú tok, virágzata pedig gomolyos füzéres fürt. A fehér libatop virágzása júniustól októberig tart.
A fehér libatop felhasználása
Bár a fehér libatop rendszeresen irtott gyomnövény, a fehér libatop ennek ellenére még ehető is: magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet. Salátának és levesnek lehet felhasználni, azt viszont szem előtt kell tartani, hogy kissé hosszabb főzési időt igényel, mint a spenót. Nagyon fontos, hogy az oxálsav főzés közben részben ugyan lebomlik, de vesekő, köszvény, hiperacidózis esetén nem javasolt a fogyasztása! A túlműtrágyázott talajokban növő libatop leveleiben nitrátokat halmoz fel.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A gazdasági helyzet, a fogyasztói tudatosság növekedése és az egészséges életmód iránti igény együttesen formálják át a húsfogyasztási szokásokat Magyarországon.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.