Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

agrarszektor.hu
Halálos kimenetelű szalmonellafertőzést okozott az Egyesült Királyságban az Ukrajnából behozott baromfihús - jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az adatok szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 ilyen esetet regisztrált a szervezet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy-Britanniában több mint két tucat ember került kórházba szalmonellafertőzés miatt. Az EFSA már a vizsgálat kezdetekor is azt feltételezte, hogy a fertőzés oka az Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főzött csirkemell. Ezt a végső vizsgálatok meg is erősítették - írta meg a Világgazdaság az Agrarheute értesülései alapján. A hírek szerint az ukrán baromfihús miatt 23 ember került kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember meg is halt az Egyesült Királyságban.

Az EFSA szerint több mint két éve tart a szalmonellajárvány határokon átnyúló kitörése az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. Az Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett vizsgálatok, valamint az EFSA-val megosztott élelmiszerek genomiális információk 2024-ben megerősítették, hogy az Ukrajnában előállított fagyasztott, gőzben főzött csirkemell filében kimutatható a szalmonellafertőzés.

Magyarországon is felbukkant a szalmonella az elmúlt években

Az elmúlt években Magyarországon is fel-felbukkant a szalmonella, ám eddig még nem okozott olyan tragédiát, mint ez a mostani. Legutoljára 2023 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) indított eljárást az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06