Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

Halált okozott az ukrán szalmonellás baromfi

agrarszektor.hu
Halálos kimenetelű szalmonellafertőzést okozott az Egyesült Királyságban az Ukrajnából behozott baromfihús - jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az adatok szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 ilyen esetet regisztrált a szervezet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy-Britanniában több mint két tucat ember került kórházba szalmonellafertőzés miatt. Az EFSA már a vizsgálat kezdetekor is azt feltételezte, hogy a fertőzés oka az Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főzött csirkemell. Ezt a végső vizsgálatok meg is erősítették - írta meg a Világgazdaság az Agrarheute értesülései alapján. A hírek szerint az ukrán baromfihús miatt 23 ember került kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember meg is halt az Egyesült Királyságban.

Az EFSA szerint több mint két éve tart a szalmonellajárvány határokon átnyúló kitörése az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. Az Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett vizsgálatok, valamint az EFSA-val megosztott élelmiszerek genomiális információk 2024-ben megerősítették, hogy az Ukrajnában előállított fagyasztott, gőzben főzött csirkemell filében kimutatható a szalmonellafertőzés.

Magyarországon is felbukkant a szalmonella az elmúlt években

Az elmúlt években Magyarországon is fel-felbukkant a szalmonella, ám eddig még nem okozott olyan tragédiát, mint ez a mostani. Legutoljára 2023 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) indított eljárást az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?