2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Szalmonellás csirkehúsokat találtak Magyarországon: több gyártó is érintett

Szalmonellás csirkehúsokat találtak Magyarországon: több gyártó is érintett

agrarszektor.hu
Gyrost forgalmazó vendéglátóhelyeket és az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerbiztonsági szakemberek a nyári szezonális ellenőrzés során. A Nébih ellenőrei több gyrosozóval szemben eljárást indítottak a higiéniai és a nyomonkövetési problémák miatt, valamint egy létesítmény működését ideiglenesen felfüggesztették. A laboratóriumban vizsgált termékeknél is akadtak problémák, a vizsgált marinádozott csirkehúsoknál több esetben Salmonella jelenlétét állapították meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nébih szakemberei július utolsó két hetében 7 fővárosi, gyrost forgalmazó egységben tartottak hatósági ellenőrzést. Az általános higiéniai vizsgálat mellett mintát vettek sült gyros húsokból és fogyasztásra kész salátákból is. A laboratóriumi vizsgálatok mindent megfelelőnek találtak, azonban 5 gyrost árusító egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt - olvasható a Nébih oldalán. Egy gyrosos működését átmenetileg fel is kellett függeszteni. Az egység utóellenőzése azóta megtörtént, a hibákat javították, és az előírt takarítást elvégezték, így folytathatta a működést.

Mi a helyzet az otthoni grillezés kellékeivel?

A nyári kerti partik közkedvelt programja a grillezés, amelyhez az előre csomagoltan kapható - jellemzően alumíniumból készült - grilltálcák nagy segítséget nyújtanak. A Nébih munkatársai 15 termékből vettek mintát, hogy laboratóriumban vizsgálják azoknál az egyes fémek kioldódását, továbbá az érzékszervi tulajdonságaikat. A vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát, azaz: ezek a termékek - természetesen a gyártói utasításokat betartva - biztonságosan használhatóak. A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel. Utóbbi termékkör esetében előállítóhelyeken és kereskedelmi egységekben is mintáztak termékeket az ellenőrök.

Összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19 terméktételből történt mintavétel. 7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult. Az ellenőrzések során - a mintavételen túl - többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.

A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31