Csávázógép

A csávázógépek a magok csávázására, vagyis valamilyen vegyszerrel történő kezelésére szolgáló berendezések. Ennek a gépnek többféle működési elvű változata ismert.

A csávázás egy olyan preventív növényvédelmi eljárás, amely jellemzően a vetőmag valamilyen vegyszerrel történő kezelését jelenti. Ennek során a vetőmag, illetve vetőgumó felületén, vagy belsejében megbúvó kórokozók, illetve a talajban élő állati kártevők ellen próbálják védeni a csávázott szaporítóanyagot. Az ilyen módon bevett gyakorlat szerint a vetőmagvak és vetőgumók fertőtlenítése, a kórokozók és kártevők elleni védelem, továbbá a magvak tartósítása, jellemzően vegyszeres kezeléssel, csávázással történik. A csávázás hatékonysága jelentős mértékben függ a felhasznált csávázószertől és a felviteli technikától, azaz a folyamat során különösen fontos a megfelelő csávázógép használata. A gépek működési elvét tekintve ismertek keverőcsigás csávázógépek, félszinkron csávázógépek és hengeres csávázógép kivitelű eszközök is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.