Csávázógép

A csávázógépek a magok csávázására, vagyis valamilyen vegyszerrel történő kezelésére szolgáló berendezések. Ennek a gépnek többféle működési elvű változata ismert.

A csávázás egy olyan preventív növényvédelmi eljárás, amely jellemzően a vetőmag valamilyen vegyszerrel történő kezelését jelenti. Ennek során a vetőmag, illetve vetőgumó felületén, vagy belsejében megbúvó kórokozók, illetve a talajban élő állati kártevők ellen próbálják védeni a csávázott szaporítóanyagot. Az ilyen módon bevett gyakorlat szerint a vetőmagvak és vetőgumók fertőtlenítése, a kórokozók és kártevők elleni védelem, továbbá a magvak tartósítása, jellemzően vegyszeres kezeléssel, csávázással történik. A csávázás hatékonysága jelentős mértékben függ a felhasznált csávázószertől és a felviteli technikától, azaz a folyamat során különösen fontos a megfelelő csávázógép használata. A gépek működési elvét tekintve ismertek keverőcsigás csávázógépek, félszinkron csávázógépek és hengeres csávázógép kivitelű eszközök is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.