Rejtélyes kór végzett két vadásszal: egy állatbetegség lehet a felelős

Rejtélyes kór végzett két vadásszal: egy állatbetegség lehet a felelős

agrarszektor.hu
Ritka prionbetegség végzett két vadásszal az Egyesült Államokban. A szakértők attól tartanak, hogy az esetért a zombiszarvas-kórként elhíresült betegség, a CWD lehet felelős.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakértők attól tartanak, hogy a zombiszarvas-kórként elhíresült prionbetegség, a CWD lehet felelős két amerikai vadász haláláért. Mint ismeretes, prionok hibás szerkezetű fehérjék, amelyek veszélyes betegségeket képesek előidézni gazdaszervezetükben - írta meg a 24.hu az IFLScience értesülései alapján. Ezek nagyon ijesztő betegségek: el lehet őket kapni, nem kezelhetőek és minden esetben halállal végződnek.

A prionbetegségek jellemzően az agyat veszélyeztetik, amelyen a prionok hatására apró lyukak képződnek. A páciensek emiatt számos fizikai és mentális tünettel is szembesülhetnek, köztük hallucinációkkal, agresszióval, depresszióval, zavartsággal, emlékvesztéssel, illetve mozgási és beszédnehézségekkel. Többek között a prionok okozzák a Chronic Wasting Disease (CWD) nevű kórságot is, amely az elmúlt években több száz szarvast fertőzött meg Észak-Amerikában. A CWD az állatoknál egyebek mellett drasztikus súlyvesztéssel, botladozó járással és rendellenes viselkedéssel jár.

Amennyiben a két vadász halálát is ez a betegség okozta, úgy ez lehet az első eset, amikor emberek kapták el a CWD-t. Egyikük - egy 72 éves férfi - 2022 kezdett furcsa tüneteket észrevenni magán, hirtelen zavartság és agresszív viselkedés jelentkezett nála. Mint később kiderült mindketten elfogyasztották egy olyan szarvas húsát, amely CWD-vel volt fertőzve.

Később mindkét férfi elhunyt, a boncolásuk alkalmával pedig egy Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) nevű prionbetegséget fedeztek fel szervezetükben. A szakértők úgy vélik, elképzelhető, hogy prionok juthattak át a szarvashúsból a vadászok testébe, amelyek később a betegséget okozták. A tudósok egyelőre nem biztosak benne, hogy a prionok átadása valóban lehetséges-e állatok és emberek között, de a mostani eset fényében számításba kell venniük ezt a lehetőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?