Szalmonellás sertéshúst találtak Magyarországon: ezekben a boltokban árulták

Szalmonellás sertéshúst találtak Magyarországon: ezekben a boltokban árulták

agrarszektor.hu
Az EU élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe (RASFF) szerdán került fel egy magyarországi érintettségű Németországból érkező sertés darált hús, amelynél szalmonella gyanúja merült fel. Mint kiderült, az előre csomagolt termék a Lidl boltjaiban volt kapható, a fertőzött hús miatt élelmiszer-biztonsági eljárás indult az áruházlánc ellen. Az áru már nincs a boltokban, így visszahívni sem lehet. Annak, aki esetleg vásárolt is belőle, de rendesen megfőzte, nem kell aggódnia.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított a Lidl Magyarország Bt. ellen, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki egy németországi üzemben előállított, előre csomagolt sertés darált hús termékben - írja a HVG. Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, szerdán két olyan húsipari termék is fennakadt az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF), amiből Magyarországi boltokba is szállítottak. Az egyik tétel, amely Németországból érkezett, szalmonneállaval fertőzőtt sertéshús; míg a másik, Ukrajnából ide szállított termék esetében hűtési gondok merültek fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A németországi termékek azután akadtak fenn a rostán, hogy mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek az áruházláncokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. A Nébih jelezte, tettek bejelentést az RASFF-be is, és várják a német hatóság vizsgálatát. Ugyanakkor ezek a termékek valószínűleg már nincsenek a boltokban, mivel a hatóság tájékoztatása szerint szeptember 2-án lejárt a fogyaszthatósági idejük, ennélfogva „a termékekre vonatkozó hatósági intézkedés nem lehetséges”, vagyis már nem lehet visszahívni. Habár valószínűleg számos háztartásba került a húsból, aggodalomra nincs ok, ugyanis a kifogásolt termék jellegénél fogva a fogyasztói kockázat nem jelentős, mert a szalmonella az alapos hőkezelés során elpusztul, így egészségkárosodást nem okoz - közölték.

A másik RASFF-nek tett bejelentés ukrán eredetű hűtött csirkehússal kapcsolatos, de ez csak annyiban érinti Magyarországot, hogy Záhonynál, a magyar állategészségügyi határállomáson derült ki, hogy egy Szlovákiába szánt szállítmány esetében megszakadt a hűtési lánc. A Nébih ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a szállítmányt visszautasították, és „az ukrán csirkehús nem került a szlovák fogyasztókhoz”.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?