Vallott a Lidl a hazai boltjaiban kapható olcsó külföldi húsról

Vallott a Lidl a hazai boltjaiban kapható olcsó külföldi húsról

agrarszektor.hu
Tisztázta azt a félreértést a Lidl, miszerint hetek óta arról lehet hallani, hogy megszegték a magyar beszállítóknak adott szavukat, amikor olcsó külföldi húst hozta be Magyarországra. A problémát egy 2021.novemberi, a cég által kiadott sajtóközlemény okozta. Most azonban a vádakra reagálva jelezték, nem tettek vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, hanem tényszerűen kommunikálták a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét. Tehát a bolt szerint mindösszesen arról van szó, hogy egy adott pillanatban, nevezetesen 2021 novemberében a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés és baromfi frisshúsok, amit kommunikáltak is. Ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hetek óta tartja magát Magyarországon az az álláspont, hogy a Lidl megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát, amikor augusztus végétől olcsó külföldi húst hozott be Magyarországra. A vádak alapja egy 2021. novemberi sajtóközlemény, amiben a Lidl Magyarország arról számolt be, hogy az állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100 százaléka magyar beszállítóktól érkezik, emellett azt is kiemelték, hogy a széles választék mellett elsődleges a termékek hazai származása, valamint az, hogy a vásárlók kedvező ár-érték arányban kiváló minőségű húsokat vásárolhassanak. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a Lidl vállalást tett arra, hogy kizárólag magyar beszállítók termékeit kínálja majd baromfi és sertés frisshús kategóriában.

A Lidl a VG-nek most nyilatkozott az ügyben, mint mondták, nem tettek vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, hanem a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét tényszerűen kommunikálták. Tehát a bolt szerint mindösszesen arról van szó, hogy egy adott pillanatban, nevezetesen 2021 novemberében a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés és baromfi frisshúsok, amit kommunikáltak is. Ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna. 

A félreértés miatt a magyar sertéshúsbeszállítók, illetve a Baromfi Termék Tanács is erősen bírálta az áruházláncot. Ugyanakkor a Lidl válaszolt arra is, mi magyarázza a lengyel hús behozatalát a magyarországi boltjaiba. Közölték, az elmúlt időszakban nagymértékben megváltozott a gazdasági helyzet: a háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére. Mindezekből kifolyólag az áruházlánc kínálatában időszakos jelleggel elérhetővé váltak importhúsok, amelyek szintén kiváló minőséget képviselnek, azonban többek között a hatékonyságnak és az alacsonyabb energiaáraknak köszönhetően normál piaci áron is olcsóbbak a magyar húsoknál. Végezetül pedig hangsúlyozták, hogy szintén az import felé tereli a piacot az a tény, hogy egyes baromfitermékek esetében nincs elegendő rendelkezésre álló mennyiség a hazai beszállítóknál, amely lefedné a keresletet. Ugyanakkor jelezték, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar beszállítóktól érkezik az áruházakba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03