Kiderült: nem csak a Lidl boltjaiban árulnak import húsokat Magyarországon

Kiderült: nem csak a Lidl boltjaiban árulnak import húsokat Magyarországon

agrarszektor.hu
Hetek óta arról lehet hallani, hogy a Lidl megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát, amikor olcsó külföldi húst hozott be Magyarországra, mindezek miatt a magyar sertéshúsbeszállítók, illetve a Baromfi Termék Tanács is erősen bírálta az áruházláncot. Nemrég az áruházlánc tisztázta a félreértést, amelyet mint kiderült egy 2021.novemberi, a cég által kiadott sajtóközlemény okozott. A vádakra reagálva jelezték, nem tettek vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, hanem tényszerűen kommunikálták a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét. Felmerül azonban a kérdés, hogy csak a Lidl érdemes feddést, vagy a többi hazai boltban is ott vannak az import húsok?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, erősen nekiment többek között a Baromfi Termék Tanács (BTT) is a Lidl-nek, miszerint az áruházlánc károkat okoz beszállítóinak, illetve a baromfipiac hazai szereplőinek azzal, hogy lengyel csirkemellfilé és darált pulykahús is megjelent magyarországi üzleteiben. Az a véleményük, hogy a német diszkontlánc ezzel rontja a hazai baromfiágazati szereplők értékesítési lehetőségeit. 

A vádak alapja egy 2021. novemberi sajtóközlemény, amiben a Lidl Magyarország arról számolt be, hogy az állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100 százaléka magyar beszállítóktól érkezik, emellett azt is kiemelték, hogy a széles választék mellett elsődleges a termékek hazai származása, valamint az, hogy a vásárlók kedvező ár-érték arányban kiváló minőségű húsokat vásárolhassanak. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a Lidl vállalást tett arra, hogy kizárólag magyar beszállítók termékeit kínálja majd baromfi és sertés frisshús kategóriában. A Lidl azoban közölte, nem tettek vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, hanem a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét tényszerűen kommunikálták. Tehát a bolt szerint mindösszesen arról van szó, hogy egy adott pillanatban, nevezetesen 2021 novemberében a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés és baromfi frisshúsok, amit kommunikáltak is. Ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiderült, más hazai boltokban is ott vannak az import húsok

A CBA a 24.hu-t arról tájékoztatta a franchise rendszerére hivatkozva, hogy az üzleteiket működtető vállalkozások maguk határozzák áruválasztékukat, a helyi igények figyelembevételével. Hangsúlyozták, a húsoknál is törekszenek a magyar árucikkek tartására, de azért import termék is kapható náluk, megfogalmazásuk szerint csak nagyon ritkán, kiegészítő jelleggel.

A Sparokban 94 százalékban forgalmaznak jelenleg magyar baromfi termékeket, vagyis az import aránya 6 százalék. Az import jelenlétét azzal indokolták a lapnak, hogy a vásárlók számára szükséges volumen és a széles választék biztosítása érdekében van szükség rá. Félsertésből náluk 100 százalék a magyar termék aránya, a bontott fő részeknél pedig 50 százalék körüli, ők Ausztriából és Németországból importálnak, ami érinti a sertés minden részét. Azért szorulnak importra, mert a hazai húsüzemek nem tudnak elegendő mennyiséget biztosítani számukra. 

A Tescókban is van import baromfi, bár alapvetően náluk is a magyar beszerzést részesítik előnyben. A termékek szinte teljes egészében magyar szállítóktól érkeznek, viszont a pultos csirkemell kis hányadát Lengyelországból importálják, a megnövekedett kereslet miatt. Az import egyben biztosíték is szerintük arra az esetre, ha itthon bármilyen ellátási probléma lépne fel. Mint kiderült, náluk a polci árban nincs különbség import és hazai csirkemell között, mert ugyanazt a terméket több szállítótól szerzik be, aminek része az import is. A csomagolt sertéstermékeknél a Tescónak együttműködése van egy lengyel céggel, melytől három országra vásárolják a csomagolt húst. A pultos sertéscombnál pedig kizárólag az ex-ársapkás sertéscombból vesznek importot. A pultos sertéscomb kisebb hányada Spanyolországból érkezik, túlnyomó többsége magyar. A csirkemellhez hasonlóan a sertéscombnál sincs a polci árban különbség, mert ugyanazt a terméket több szállítótól szerzik be, és ennek része az import is.

A Pennynél jelenleg kizárólag magyar baromfihúst forgalmaznak, melyek mindegyike Magyar Termék védjegyes. Az áruházlánc választékában sertéshúsból is csak magyar van, akciós termékeik között azonban alkalmanként elérhető német import sertéshús, kizárólag az adott akció időtartama alatt.

Az Aldi Magyarország 2021 vége óta - saját vállalásként - kizárólag magyar friss húst és tojást kínál szortimentjében, valamint 65 alapvető tejterméke is hazai forrásból érkezik üzleteibe. Állandó kínálatukban azóta valamennyi szárnyas-, sertés- és marhahús kizárólag magyar beszállítóktól vásárolt termék, akik csak hazai tartásból, vágásból és feldolgozásból származó friss hússal látják el az áruházlánc üzleteit. Hangsúlyozták, az elmúlt két évben csak magyar friss húsokat árultak, még akkor is, amikor olcsóbb import hústermékekre kaptak ajánlatot. A vállalatnál a szezonális és akciós friss húsok 90 százaléka is magyar forrásból érkezik, vagyis náluk is előfordul importhús.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?