
Kemény időszak vár a magyar állattartókra: nincs mese, erre fel kell készülni
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
A busa a pontyfélék családjába tartozik, a Kárpát-medencében nem őshonos hal, de ma már Magyarországon szinte minden álló és folyóvízben megtalálható. A busaolaj nagyon egészséges.
A busa (Hypophthalmichthys) a pontyalakúak rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó nem. A busák külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testűek, fejük a testükhöz képest nagy és széles. Szemeik az állcsúcsuk vonala alatt helyezkednek el. Szájuk felső állású, úszóik jól fejlettek, farokúszójuk mélyen bemetszett. Speciális szivacsos szűrőkészülékkel kiszűrik a vízből a baktérium- és planktontartalmat. A legnagyobb hosszuk fajtól függően 54,5-146 centiméter között mozog.
A busa előfordulása
A busák eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonosak. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Természetes körülmények között a fehér busa már hazánkban is szaporodik, a klímaváltozás kedvez ívásának. Azzal a céllal kezdték el hazánkba importálni, hogy a vizeinkben egyre nagyobb mértékben felszaporodott fitoplanktont fogyassza. Magyarországon ma már szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálhatók állományai. A Balatonba és a Velencei tóba is betelepítették, napjainkban nagy gondot jelent a lehalászása, mivel a busák akár a delfinek átugrálnak a hálón. Nagyobb folyóinkban, a Tiszában, Dunában, Körösökben is szép számmal fordul elő, leggyakrabban erőművek alvizén gyűlik össze csoportosan.
Testfelépítése
A pettyes busa és a fehér busa között az a különbség, hogy a pettyes busa mint neve is elárulja sötétszürke pettyekkel tarkított az oldalán, valamint a pettyes busának a szeme a fej alsó harmadában helyezkedik el, alsóállású. Mindkét hal testfelépítése, erőteljes. Hátuk magas, úszóik nagyok és izmosak. Testét apró pikkelyek fedik, erős a nyálkatermelésük, ami részben a vízben való gyors haladást, illetve a betegségekkel való hatékony védekezést teszik lehetővé. Feje nagy és robosztus, szeme a fejéhez viszonyítva kicsi, szája viszont elég nagyra nyitható. Sokszor meg lehet figyelni amint a busák csapatostól szűrik a vizet, ilyenkor a szájuk teljesen nyitva van, és a kopoltyúréseken áramlik ki az átszűrt víz.
A busa életmódja
A busák fito- és zooplanktonnal táplálkoznak, de a fehérbusa csak és kizárólag növényi eredetű planktonikus élőlényeket (fitoplanktont) fogyaszt, a pettyes busa pedig egyaránt növényi és állati eredetű planktonokat is. Melegkedvelő hal, télen az anyagcseréje lelassul.
Szaporodása és egyedfejlődése
A busa csak és kizárólag meleg, 22-25 celsius fokos vízben szaporodik, ikrája lebeg a víz felső harmadában. A busát Magyarországon mesterségesen szaporítják, hogy az ívásra hipofízissel (agyalapi mirigy befecskendezése) késztetik az ikrák beérlelésére, és a hímeknél a tej képződésére. Növekedése táplálékban gazdag vizekben igen gyors, általában a harmadik év végére elérheti az 1 kg-os testtömeget. Kifejlett példányok testsúlya elérheti, sőt meghaladhatja az 50-60 kg-ot.
A busa húsa
Húsuk szálkás, közepes minőségű. A busa fehér húsának nincs annyira jellegzetes, karakteres íze mint sok más hazai édesvízi halunknak. Az egészséges életmód híveinek a busa egy kitűnő alap étel lehet. A busaolajban található többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos koleszterinfajták mennyiségét a vérben, s ez visszaszorítja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az omega-3 zsírsavak ezen túlmenően az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez éppúgy nélkülözhetetlenek, mint az immunrendszer működéséhez. Szintén a hal mellett szól, hogy alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma. Kiváló forrása az A-, a D-, illetve a B1-, B2- és B12-vitaminnak, megtalálhatóak benne az emberi szervezet számára fontos nyomelemek, min a magnézium, a kalcium, a vas, a cink, a szelén, és a jód. Emellett könnyen emészthető és jól beépíthető a fogyókúrázók és a cukorbetegek táplálkozásába is. A többi halhoz képest alacsony a foszfor tartalma, ezért vesebetegek is fogyaszthatják.
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
Sok mindenre oda kell figyelnie annak, aki földet venne vagy éppen eladna Magyarországon.
Nagyon komoly probléma lehet azoknál a cégeknél, akik eddig nem árazták be a termékeiket.
A toxinos kukorica óriási gondot jelenthet az egész ágazatnak, csak közösen lehet megoldani a problémát.
A szakértők szerint a következő időszakban várhatóan szigorodni fognak a hitelhez jutás feltételei az agrárfinanszírozásban.
Lezárult a WEB-GN beadás. Az adminisztrációs terhek most fognak igazán jelentkezni mindenkinél.
A vetőmagtermesztéssel foglalkozó gazdák szerint az 1000 hektáros birtokméret vízválasztó: nem megfelelő gépekkel ugyanis ekkortól lesz legalább akkora nyűg a nagy termés, mint amekkora öröm.