Durva esés a Hungeritnél: egymilliárd feletti mínusz 2023-ban

Durva esés a Hungeritnél: egymilliárd feletti mínusz 2023-ban

Komoly veszteséggel zárta a 2023-as évet a Bonafarm Csoporthoz tartozó Hungerit Zrt. A cég adózott eredménye a 2022-es 2,5 milliárd forintról mínusz 1,13 milliárdra csökkent, és a belföldi értékesítése is csak minimálisan növekedett tavaly. A Hungerit exportértékesítésből származó nettó árbevétele közel 3 milliárd forinttal lett kevesebb egy év alatt, amiben feltételezhetőleg az Európai Unióba beáramló ukrán import is szerepet játszott.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, nem ment jól a 2023-as év a két nagy magyar baromfis cégnek, tavaly ugyanis a Master Good és a Gallicoop adózott eredménye is csökkent 2022-höz képest úgy, hogy közben a belföldi értékesítésből származó nettó árbevételük nőtt. A legrosszabb évet a két cég közül ez utóbbi zárta: az üzemi tevékenysége 1,3 milliárdról elképesztően durva szintre, 549 millió forintra zuhant 2023-ban, és a cég adózott eredménye is látványosan kevesebb lett tavaly, 1 milliárd forintról 875 millió forintra csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Habár 2023-ban az az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a magyar baromfitermelőknek. Emellett a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru is rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Ez utóbbi hatása érzékelhető valószínűleg a Bonafarm Csoporthoz tartozó Hungerit Zrt. eredményein is. A cég exportértékesítésből származó nettó árbevétele a 2022-es 26 milliárd forintról 23,3 milliárd forintra csökkent egy év alatt, és a belföldi értékesítés is csak minimálisan, kevesebb mint 1 milliárd forinttal tudott növekedni.

Súlyos veszteségek

A cég komoly veszteségekkel zárta a 2023-as évet. Az üzemi eredmény brutálisan, 2,9 milliárd forintról -617 millióra zuhant 2023-ra, a pénzügyi pedig az amúgy sem fényes -449 millióról -518 millió forintra csökkent egy év alatt. Mindezek természetesen az adózott eredményen is meglátszanak: míg 2022-ben 2,5 milliárd forintot könyvelhetett el a Hungerit, 2023-ban ez -1,1 milliárd forintra esett le. A fizetendő kamatokon is jól látszik, mennyire nem ment jól a cégnek a 2023-as év: a 2022-es 126,5 millió forintról egy év alatt 603,2 millióra nőtt.

2022-ben nagy fejlesztés is volt

Ahogy azt 2022 szeptemberében lapunk is megírta, mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását bő egy év alatt a Hungerit. 2021 októberében új panírüzemet indítottak, amellyel évi 11 ezer tonnára növelték az előállított termékmennyiséget. Hasonló volumenbővítést értek el akkor a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával: a kétmillió darabos termelést további egymillióval emelték. 2023-ban a tárgyi eszközök állománya 1,2 milliárd forinttal növekedett a cégnél 2022-höz képest, a növekedést a befejezetlen beruházások jelentős 1,1 milliárd forintos növekedése okozta - olvasható a Hungerit 2023-as eredményében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?