Cseresznye

Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Ízletes termése mellett a gyönyörű virágairól is ismert.

A cseresznye jellemzői és felhasználása

A cseresznye Magyarországon is az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcs. Leginkább nyersen fogyasztják, de süteményekbe is bele lehet dolgozni, levest, és mint szinte minden cukros gyümölcsből, bort és pálinkát is lehet belőle készíteni. A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek.

Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. 

A cseresznye termesztése

A cseresznyefa nem csak hasznos, de kiemelkedően szép is, egyedülállóan mutatós virágai, és dekoratív termése vonzó látványelemévé válhat. A cseresznyefa igényei nem túlzóak, porhanyós, humuszban gazdag, levegős talajt és sok napsütést kíván, a megfelelő tartást egy felnőtt fa akár 80-100 kg terméssel hálálja meg.

Melegigényes (az évi középhőmérséklet 8 fok feletti legyen), a hideg talajokat nem szereti. Közepes víz igényű (maximum 700 mm csapadék/év), a magas talajvíz nem kedvez neki. Téli hidegre nem érzékeny, azonban a kora tavaszi fagyok gondot okozhatnak. Semlegeshez közeli pH-jú (6-8) talajokat kedveli, a magas (10%) feletti mésztartalmú talajokra érzékeny, ahogy magnézium- és vashiányra is. Melegfekvésű, enyhe lejtésű domboldalakra való. A fagyzúgos, pangóvizes területeken fagylécek, rákos sebek is megjelenhetnek rajta. 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!