Bonafarm: szerény eredmények a tagoknál, 4,8 milliárdos plusz az anyacégnél

Bonafarm: szerény eredmények a tagoknál, 4,8 milliárdos plusz az anyacégnél

agrarszektor.hu
A több szempontból is nehéz 2023-as év Magyarország egyik legfontosabb és legnagyobb agrár-élelmiszeripari cégcsoportjának, a Bonafarm Zrt.-nek az eredményeire is rányomta a bélyegét. A komplex csoport tagjai közül egyesek vastag mínuszokat, mások a korábbiaknál jóval szerényebb pozitív számokat mutatnak az adózott eredmény során. A Csányi-birodalom legjobban teljesítő tagja a Pick volt, igaz, itt sem az üzemi eredmény, hanem a pénzügyi műveletek segítettek a korábbinál magasabb plusz elérésében. Az egész több, mint a részek összessége bölcsesség itt is tettenérhető: a cégcsoport anyavállalata, a Bonafarm Zrt. jelentős pozitívumot mutat az eredménykimutatás utolsó során, hiszen a korábbi veszteség után tavaly már 4,8 milliárdos pluszban zárta az évet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozó vállalatcsoportja a Bonafarm, amelynek tagjai nem csupán pénzügyi, hanem stratégiai szempontok szerint is egy komplex egészet alkotnak.

Milliárdos veszteség a Hungeritnél

Habár 2023-ban az az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a magyar baromfitermelőknek. Emellett a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru is rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Ez utóbbi hatása érzékelhető valószínűleg a Bonafarm Csoporthoz tartozó Hungerit Zrt. eredményein is. A cég exportértékesítésből származó nettó árbevétele a 2022-es 26 milliárd forintról 23,3 milliárd forintra csökkent egy év alatt és a belföldi értékesítés is csak minimálisan, kevesebb mint 1 milliárd forinttal tudott növekedni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vállalat komoly veszteségekkel zárta a 2023-as évet. Az üzemi eredmény jelentősen, 2,9 milliárd forintról -617 millióra zuhant 2023-ra, a pénzügyi pedig az amúgy sem fényes -449 millióról -518 millió forintra csökkent egy év alatt.

A fizetendő kamatokon is jól látszik, mennyire nem ment jól a cégnek a 2023-as év: a 2022-es 126,5 millió forintról egy év alatt 603,2 millióra nőtt.

Sole-Mizo: töredékére olvadt az eredmény

Igazán nehéz évet tudhat maga mögött a Sole-Mizo Zrt. is. A belföldi értékesítésből származó nettó árbevétel a Sole-Mizónál 78 milliárdról 82 milliárdra emelkedett egy év alatt, míg az exportból származó bevétel 42 milliárd forintról 37 milliárdra forintra esett 2023-ra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cég üzemi eredménye a 2022-es 2,9 milliárd forintról 814 millióra zuhant, vagyis a pozitív tartományban maradt, ám a pénzügyi műveletek eredménye -189 millióról -598 millió forintra esett. A fizetendő kamatok egy év alatt több mint háromszorosára nőttek, 142 millió forintról 480 millióra.

Pozitív, de kisebb eredmények

Az elmúlt évek hatásai, a terményárak csökkenése, az időjárás viszontagságai alaposan megviselték a mezőgazdaságot, azon belül a növénytermesztő cégeket. Ez tükröződik az ilyen tevékenységet is folytató vállalkozások eredményein. Nem kivétel ezalól a Bonafarm csoport sem.

A Bóly Zrt. belföldi értékesítésből származó és az exportértékesítés nettó árbevétele egyaránt csökkent tavaly, összességében így az értékesítés össz-árbevétele is visszaesett. Más tendencia figyelhető meg azonban az Agroprodukt Zrt.-nél: bár az exportértékesítés nettó árbevétele némileg csökkent, a belföldi értékesítés nettó árbevétele már nőtt, 13,34 milliárdól 15,56 milliárdra. Ugyanez mondható el az értékesítés összesített árbevételéről is.

Emelkedtek valamennyit a bérek

Az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági helyzete sok munkáltatót ösztönzött arra, hogy emeljen a béreken. Több szereplő is elmondta korábban lapunknak, hogy a hazai élelmiszeripar fellendüléséhez megkerülhetetlen a reálbérek emelése. Így volt ez az említett két cégnél is, még ha nem is nagy mértékben:

  • a Bóly Zrt-nél 3,75 milliárdról közel 4,3 milliárdra emelkedtek a bérköltségek tavaly, míg az
  • Agroproduktnál visszafogottabban, 1,77 milliárdról 1,94 milliárdra.

Borúsak a számok

Mindkét cég nehezebb évet tudhat maga mögött, amit a számok is igazolnak: a Bóly Zrt. üzemi eredménye 4,7 milliárdról 1,25 milliárdra esett vissza, az Agroproduktnál pedig 1,73 milliárdról 1,4 milliárdra csökkent az eredmény ezen a soron.

Előbbinél ráadásul -48,6 millió forintról -288 millióra esett vissza a pénzügyi eredménye (a cég forrásainak befektetése és a hitelek adósságszolgálatának terhe együttesen, vagyis az adott vállalat pénzügyi tevékenységének végső szaldója) is, utóbbinál pedig -168 millióról -294 millióra.

Az Agroproduktnál is hasonló tendencia figyelhető meg, igaz, nem ekkora mértékben, hiszen ott 1,56 milliárdról 1,1 milliárdra esett vissza az adózott eredmény. A negatívumok ellenére az mindenképpen fontos, hogy mindkét cégnél érdemi, pozitív tartományba eső az eredménykimutatás utolsó, legfontosabb száma.

Épphogy pluszos Dalmand

A Dalmand Zrt.-nél a belföldi értékesítés nettó árbevétele ugyanakkor érdemben emelkedett 17,79 milliárdról 22,45 milliárdra, igaz, az exportértékesítés esetében már csökkenés volt, 867 millióról 522 millióra esett ez a szám. Az összeértékesítés így is nőtt, 18,66 milliárdról csaknem 23 milliárdra. A cégnél viszont a bérköltség is emelkedett, az előző évi 1,33 milliárd után 2023-ban már több mint 1,56 milliárdot fizetett dolgozóinak a vállalat.

Nem segített a cégen a pénzügyi műveletek kategóriája sem, ennek eredménye a korábbi -26 millió után 2023-ban már 357 milliós mínuszt mutat.

Mohács a sereghajtó

A cégcsoport talán leggyengébben szereplő tagja a stratégiailag fontos, de eredményeiben nagy negatívumot szállító MCS Vágóhíd volt. A mohácsi üzem belföldi értékesítését ugyan 40,4 milliárdról 46,8 milliárdra növelte tavaly, és emelkedett az export-árbevétel is, 30-ról 33 milliárd fölé. Ennek fényében a 2022-es 70,6 milliárdról tavaly már 80 milliárd forint közelébe nőtt a vágóhíd bevétele. Mohácson is nőtt a bérköltség, 3,4 milliárd után tavaly már 3,68 milliárd forintnál is többet fizetett a cég az alkalmazottaknak.

A vágóhídon nem segítettek a pénzügyi műveletek sem, igaz, a korábbi 197 milliós mínusz után már csak 127 milliós negatívumot hozott ez a tevékenység.

A vágás-darabolás nehézségei minden bizonnyal abból adódnak, hogy a vágóhidak drágán vették tavaly az élősertést, magas energia- és bérköltségek mellett dolgoztak vele, és a commodity-nek számító félsertést, illetve a még mindig alacsony feldolgozottságú húst nem tudták annyival drágábban adni, ami meghaladta, vagy akár csak fedezte volna a költségnövekedést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Meglepően jó eredmény a Picknél

A készítménygyártás már ennél jobb helyzetben volt, még ha az összkép itt sem ideális. A 2023-as év magas- alapanyag költségei és az áremelkedési nehézségek ellenére több nagyobb húsipari cég is meglepően jól zárta a 2023-as évet.

Az összesített árbevétel meghaladta a 83 milliárd forintot, 60 milliárd forint belföldi, 23 milliárd pedig külföldi értékesítésből származik.  Az árbevétel egyébként a tavalyi rekordinfláció ellenére csak kismértékben nőtt belföldön és külföldön egyaránt, idehaza alig 1,8 és külföldön is csak kicsit több mint 1 milliárddal növelte bevételét a cég.

A vállalat életében nem csak bevételeiben, hanem kiadásaiban is jól alakultak a számok a kamatokat illetően. A cég a korábbi 500 milliós kamatkiadását 485 millióra csökkentette. A bérköltségek nőttek, több mint 300 millió forinttal több személyi jellegű ráfordítást, összesen 11,5 milliárdot fizetett tavaly a Pick.

Most is mínuszban Csányi borászata

Évek óta folyamatosan csökken a borfogyasztás nemzetközi szinten és hazánkban is, éppen ezért lehetnek meglepőek a Csányi Pincészet egyes eredményei.

A cég belföldi értékesítése, illetve az exportértékesítés nettó árbevétele egyaránt nőtt. Előbbi 1,5 milliárdról 1,7 milliárdra, utóbbi pedig 113 millióról közel 165 millió forintra.

 A cégnek 2022-höz képest nőtt az üzemi tevékenységének eredménye, ugyanakkor -133 millió forintról -176 millióra csökkent a pénzügyi eredménye. Az értékesítés nettó árbevétele is nőtt, 1,64 milliárdról közel 1,9 milliárdra. A borászatban a bérek nem emelkedtek jelentős mértékben tavaly a 2022-es évhez képest, amit a számok is jól mutatnak, 442 millióról forintról 455 millió forintra bővültek.

Pluszos a vége: az anyacég hozta a legjobb számot

Mindezek fényében érdemes megnézni, hogy a komplex cégcsoport tagvállalatai után milyen számokat mutat a nagy egész. A Bonafarm Zrt. érdemben tudta növelni árbevételét, amely belföldön 10,3 milliárdról 17,3 milliárd fölé nőtt tavaly, de még az export vonatkozásában is 122 milliós bevétele volt a cégnek a korábbi 41 millió után. Összesítve mindez azt jelenti, hogy a cég 10,3 milliárdos korábbi bevétele már csaknem 17,5 milliárd forint volt tavaly. A Bonafarm a bérköltségek során is bőkezűnek bizonyult: a korábbi 4,2 milliárd helyett tavaly már 5,76 milliárd forintot fizetett ki alkalmazottainak.

A cég üzemi eredményében látványos növekedés van: a korábbi 242 millió után tavaly már csaknem 4,7 milliárd forint keletkezett ezen a soron és jelentősen javult a pénzügyi műveletek eredménye is, a korábbi mínusz 569 millióról plusz 412 millióra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?