Facélia

A facélia, más nevén mézontófű, egy gyors növekedésű, vegyi növényvédelmet nem igénylő növény. Hazánkban már az 1920-as években is foglalkoztak vele.

A facélia jellemzői és hasznosítása

A facélia egy szárazságtűrő növény, gyorsan fejlődik, hosszan virágzik és mézel, valamint a talajt is tisztítja és nincsenek természetes kártevői. Mindemellett tonnánként több százezer forintot is lehet vele keresni. Csak a gyomnövények jelenthetnek rá veszélyt, mivel meglehetősen herbicidérzékeny, de mechanikai gyomszabályozáson alapuló termesztéstechnológia alkalmazásával elérhető és fenntartható az optimális termésszint.

A facélia virágai gazdag nektártermeléssel tűnnek ki, a róluk gyűjtött méz kellemes zamatú, halványbarna színű. Szakaszosan vetve sokáig, akár 4-6 hétig virágzik és ad méhlegelőt. A házikertben termelt facélia virágai megszárítva igen szépek, és az otthonunk téli díszítésére is kiválóan alkalmasak. Sokoldalúságát az is jól mutatja, hogy zöldtrágyának is gazdaságos a vetése, mert nagy mennyiségű szerves anyagot termel. Az érett magját biztonságosan és kedvező áron lehet értékesíteni a megfelelő feltételekkel.

Facélia Magyarországon

A hazai termesztés Mosonmagyaróvár térségében kezdődött, és jelenleg is ez a legjelentősebb termesztési körzet. 2016-ban már a 6 ezer hektárt is meghaladta a vetőmag-előállítás területe Győr-Moson-Sopron megyében. Magyarországon régóta, legalább 20-25 éve foglalkoznak a gazdák facéliával, de sokáig csak exportra termeltek. Itthon takarmányként nem hasznosítják, mivel eléggé jellegzetes aromája van, leginkább méhlegelőként használják. Emellett zöldtrágyaként is hasznosítják, különösen ott, ahol fonálféreg probléma van.

 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.