Ilyen még nem volt: CO-adót vetnek ki a gazdákra

Ilyen még nem volt: CO-adót vetnek ki a gazdákra

agrarszektor.hu
Dánia a világ egyik első mezőgazdasági széndioxid-adója keretében közterhet vezet be a mezőgazdasági üzemek kibocsátására, ami segít a skandináv országnak elérni a 2030-ra kitűzött éghajlati célját - írja a Bloomberg.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Új-Zélandon is felmerült, de elhalasztották

Dánia a világ egyik első olyan országa lesz, amely ilyen intézkedéseket vezet be. Új-Zéland, amelynek tervezett adója inspirálta a skandináv országot, a hónap elején közölte, hogy legkésőbb 2030-ig elhalasztja a mezőgazdasági kibocsátási adó bevezetésére vonatkozó terveit.

Dánia terve a becslések szerint 2030-ra 1,8 millió tonna szén-dioxiddal csökkenti a kibocsátást, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy teljesítse az arra az évre kitűzött 70%-os kibocsátáscsökkentési célját.

Kis ország, nagy kibocsátó

Az adóról február óta folynak a tárgyalások a mezőgazdasági termelőket és az élelmiszeripart képviselő szervek, az ország természetvédelmi szervezete és a dán kormány részvételével, akik a kormány által felkért tanácsadó csoport által előterjesztett adózási modelleket értékelték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?