Itt a dánok nagy dobása: így csökkentenék a tehenek metánkibocsátását

Itt a dánok nagy dobása: így csökkentenék a tehenek metánkibocsátását

agrarszektor.hu
Dániában a gazdáknak egy olyan takarmány-adalékanyag finanszírozásában nyújtanak segítséget, amely várhatóan akár 30%-kal csökkenti a szarvasmarhák metánkibocsátását. Mindez azért is fontos, mert az ország a legnagyobb tejtermék-exportőr az EU-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az északi ország vállalta, hogy 2030-ig 70%-kal csökkenti a kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A dán Concito éghajlat-elemző műhely szerint Dánia területének több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll, és az ország szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmadát a mezőgazdaság adja. Az iparág aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szén-dioxid-adó a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszeríthetené őket - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ehelyett a gazdálkodók és a tejipar olyan adalékanyagok használatát szorgalmazta, amelyek megállítják a tehenek gyomrában az erjedési folyamatot, megakadályozva a metán képződését. A kormány 518 millió dán koronát (74 millió dollár) különített el a takarmány-adalékanyag finanszírozására, amely 2030-ban várhatóan mintegy 30%-kal csökkenti az ország nagyjából 550 000 tejelő tehenének metánkibocsátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?