Kiderült a csúf igazság: ezért drágul ennyire a tej Magyarországon

Kiderült a csúf igazság: ezért drágul ennyire a tej Magyarországon

agrarszektor.hu
Át tudták hárítani a magyarországi tejtermelők a költségnövekedéseiket a vevőkre, ez az oka annak, hogy kétszeresére ugrott a tej ára hazánkban. Mindez a tejtermékek drágulásán is meglátszik, a trappista ára például elképesztően elszállt egy év alatt. Az ágazat összességében jövedelmezően működött idén, a húsmarhatartók azonban jobban megszenvedték 2022-t, több telepet is be kellett zárni, az aszály és a takarmányakárak emelkedése ugyanis súlyos gondokat okozott a magyar gazdáknak. 

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) tej- és marhahúspiaci összefoglalója szerint habár a Covid–19-járványhelyzet enyhülése 2021 második felében hozott némi élénkülést a húsmarha-ágazat számára, de amikor már úgy tűnt, hogy a kereslet visszatér a korábbi szintjére, az élőmarha-árak utolérik az inputanyagok drágulását, kitört a háború - írja a VG. Csökkent a kereslet, és az aszály is keresztülhúzta a termelők számításait. Egyre nehezebb lettt hozzájutni a takarmányhoz, kisültek a gyepek, és az aszályt jobban megszenvedő alföldi területekről még a gulyákat is be kellett hajtani. Komoly gondot jelent, hogy sok helyen semmilyen kárpótlást nem kaptak a gazdák, ezért már többen fontolgatják, hogy a meglévő takarmányt és az állatállományt inkább értékesítik. A 2022-es évvel kapcsolatban az is elmondható, hogy nagyobb arányban selejtezték állományukat a gazdálkodók, így összességében fiatalodott a hazai húsmarha-állomány. Az erőteljesebb selejtezés hátterében a rendkívüli aszály okozta takarmányhiány, és a magas vágótehénárak, és az anyatehén-támogatás feltételeinek könnyítése áll. 

Eközben a tej termelői ára követte az önköltség emelkedését, és bár voltak telepek, amelyeket be kellett zárni, a szakmabeliek szerint a hazai tejtermelés biztos lábakon áll. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak az önköltségnövekményt tovább hárítani partnereikre, végül pedig a fogyasztókra. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékgyártás során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?