2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Kiderült a csúf igazság: ezért drágul ennyire a tej Magyarországon

agrarszektor.hu
Át tudták hárítani a magyarországi tejtermelők a költségnövekedéseiket a vevőkre, ez az oka annak, hogy kétszeresére ugrott a tej ára hazánkban. Mindez a tejtermékek drágulásán is meglátszik, a trappista ára például elképesztően elszállt egy év alatt. Az ágazat összességében jövedelmezően működött idén, a húsmarhatartók azonban jobban megszenvedték 2022-t, több telepet is be kellett zárni, az aszály és a takarmányakárak emelkedése ugyanis súlyos gondokat okozott a magyar gazdáknak. 

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) tej- és marhahúspiaci összefoglalója szerint habár a Covid–19-járványhelyzet enyhülése 2021 második felében hozott némi élénkülést a húsmarha-ágazat számára, de amikor már úgy tűnt, hogy a kereslet visszatér a korábbi szintjére, az élőmarha-árak utolérik az inputanyagok drágulását, kitört a háború - írja a VG. Csökkent a kereslet, és az aszály is keresztülhúzta a termelők számításait. Egyre nehezebb lettt hozzájutni a takarmányhoz, kisültek a gyepek, és az aszályt jobban megszenvedő alföldi területekről még a gulyákat is be kellett hajtani. Komoly gondot jelent, hogy sok helyen semmilyen kárpótlást nem kaptak a gazdák, ezért már többen fontolgatják, hogy a meglévő takarmányt és az állatállományt inkább értékesítik. A 2022-es évvel kapcsolatban az is elmondható, hogy nagyobb arányban selejtezték állományukat a gazdálkodók, így összességében fiatalodott a hazai húsmarha-állomány. Az erőteljesebb selejtezés hátterében a rendkívüli aszály okozta takarmányhiány, és a magas vágótehénárak, és az anyatehén-támogatás feltételeinek könnyítése áll. 

Eközben a tej termelői ára követte az önköltség emelkedését, és bár voltak telepek, amelyeket be kellett zárni, a szakmabeliek szerint a hazai tejtermelés biztos lábakon áll. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak az önköltségnövekményt tovább hárítani partnereikre, végül pedig a fogyasztókra. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékgyártás során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?