Már nem a túlélésért küzdenek ezek a gazdák: sokan fellélegezhetnek

Már nem a túlélésért küzdenek ezek a gazdák: sokan fellélegezhetnek

agrarszektor.hu
Ha a korábbi veszteségeket nem is lehetett ellensúlyozni, 2023-ban már nem a túlélésre kellett minden energiát fordítaniuk a hazai húsmarha ágazat szereplőinek. Ugyanakkor elmondható, hogy a legkomolyabb feszültségeket a támogatások igénylése, főként az ahhoz kapcsolódó technikai nehézségek okozták a termelőknek. A tejtermelőknek azonban nehéz éve volt 2023-ban és az ágazatban tovább növekedett a hatékonyság és a méretgazdaságosság szerepe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Húsmarha ágazat

A 2022-es év súlyos aszálya után a környezeti hatásoknak való kitettség tekintetében 2023 sokkal kedvezőbb volt, emiatt a tenyésztők azokban az ágazatokban, amiket legelőre alapoznak, jó takarmányozási viszonyok között tarthatták állataikat - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalójára hivatkozva a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A legtöbb esetben lehetőség adódott az őszi legeltetés megnyújtására és a téli időszakra is sikerült megfelelő mennyiségű szénát betárolni. Az abraktakarmányok, keverékek ára (főleg a búzaalapú) csökkent, összefüggésben az orosz-ukrán válság miatti gabonapiaci helyzettel. A hízlalás jövedelmezősége emiatt Európa-szerte újból nőtt, amellett, hogy a vágóárak és vele együtt az élőállat felvásárlási árai novemberben csökkenő tendenciát mutattak.

A hízóállatpiacon kismértékű csökkenés, a tenyész üsző értékesítése kapcsán enyhe javulás volt érzékelhető. A fiatal tenyészbika-beállítás csökkent, ami összhangban van a létszámcsökkenéssel. A tenyésztők ezzel együtt pozitívan értékelték, hogy a tenyészállatpiac tovább pörgött 2023-ban, a tenyészbikákat és az üszőket is jó áron lehetett eladni. A hagyományos exportvonalakon folyamatos vásárlások láthatók, ám török kereskedők is megjelentek október elején, akik úgy néz ki, pedigrés üszőket és hízóüszőket is vásárolni akarnak. Az árak nagyjából elérik az európai átlagot, azonban az európai összesített átlag a teljes marha palettára vonatkozik és nem a húsmarhákra, ezért kijelenthetjük, hogy a hazai jó minőségű húsmarha élőállat ára alacsonyabb az európainál.

Tejágazat

A tejtermelőknek nehéz éve volt 2023-ban és az ágazatban tovább növekedett a hatékonyság és a méretgazdaságosság szerepe. A nyerstej ára csúcsokat és mélységeket is megjárt az elmúlt másfél év folyamán. A tavalyelőtt nyáron mért 171 Ft/kg-os ár 2023 januárjára 223 Ft-ra nőtt, majd augusztusra 151 Ft-ra esett vissza, majd ismét emelkedésnek indult, decemberre csaknem elérte a 162 Ft/kg-ot. A kiviteli ár is emelkedett, a novemberi 2,3 százalékos növekedéssel elért 177,76 Ft/kg ár 20 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál, a felvásárlási árat azonban közel 11,5 százalékkal haladta meg. Az első tizenegy hónap adatai alapján a felvásárlás 3 százalékkal mérséklődött, a kivitel pedig 10 százalékkal emelkedett 2023/2022 viszonylatában. A nyerstej kiviteli arány 11,4 százalékos.

Az év végére az EU-27 átlagárának év eleje óta tartó csökkenése is megállt - illetve októberben és novemberben már növekedtek az árak - az uniós átlagár 23 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi ártól. A tejtermékek hazai értékesítési ára 2023. december elejéről származó adatok alapján éves viszonylatban csökkent, kivéve a stagnáló gyümölcsös joghurtot. A többi termék esetében az árcsökkenés széles skálán, 10-30 százalék között mozog. A tavalyelőtti átmeneti nemzeti tejtámogatás tavalyi kifizetése sokaknak komoly segítség volt (tej kilogrammra vetítve 5 Ft pluszbevételt jelentett).

Az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által gyűjtött adatok alapján 2023 novemberében az A és C típusú tejtermelés ellenőrzés alatt álló tenyészetek száma 407 darab volt, mely hosszú idő után már nem mutat csökkenést, szemben az ellenőrzött tehénlétszámmal, amely 332 darabbal lett kevesebb 2023. októbert követően, így jutottunk el 170 ezer létszámig, amely az áprilisi közel 177 ezerhez képest már 7 ezerrel alacsonyabb érték. A 2021. év márciusi 183 ezer darabbal szemben még feltűnőbb a csökkenés. Az elmúlt 15 év távlatában elértük a legalacsonyabb értéket. Az egy telepre jutó átlagos létszám 418 egyed. A fejési átlag az októberi 32,60 kg-ról 33,41 kg-ra, az istállóátlag pedig 26,84 kg-ról 27,58 kg-ra emelkedett novemberben, mindkettő több hónapja növekszik. Az összes tej mennyiségében az átlaghozamok felfelé történő elmozdulása 117 ezer kg többletet eredményezett.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?