Jó döntés volt: nőtt az uniós tejágazat a kvóta kivezetése óta

Jó döntés volt: nőtt az uniós tejágazat a kvóta kivezetése óta

Növekedett az EU tejtermelése az utóbbi húsz évben, a tejkvóta 2015-ös kivezetése óta pedig koncentrálódott az ágazat. Ez a tehénlétszám csökkenésével, ugyanakkor a tejhozamok növekedésével járt. A kvóta kivezetése óta eltelt években az EU még jelentősebb szereplővé vált a világpiacon, növelte az exportot, ugyanakkor az árak azóta jobban ingadoznak, a növekvő bizonytalanság pedig nem kedvez a kisebb szereplőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– hangzott el az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának (AGRI) csütörtök délelőtti ülésén. Az eseményen bemutatott tanulmány azt is megállapította, hogy a tejtermelő gazdaságok száma csökkenőben van, ezen gazdaságok mérete viszont általánosan növekszik. Fontos tényező ugyanakkor az is, hogy a gazdálkodók átlagéletkora növekedik.

Globálisan is nőtt Európa szerepe

Az elemzésből kiderül az is, hogy a fix költségeket csökkenteni tudták a gazdálkodók, és ez segít abban, hogy a jövedelmi modelljüket fenntartsák ezek a gazdálkodók. A szakpolitikai intézkedések is segítettek, mert növekedni tudott ez az ágazat.

– hangzott el.

A globális tejpiacot tekintve látható, hogy van egy-két igazán nagy szereplő, ez az EU és Új-Zéland 24 százalékos a piaci részesedésük a világpiacon, a harmadik pedig az Egyesült Államok 13 százalékkal. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy ezen a téren Európa növekedése egyre inkább korlátozott, elsősorban környezeti okok miatt, illetve azt is látjuk, hogy az Egyesült Államok nagyobb mértékben növeli a részesedését.

Bizonytalan környezet

A tejtermelés, illetve a termékpálya különböző elemei, mint például a takarmány is kitett az áringadozásnak. A tej termékpálya esetében a sajt, a vaj és a többi termék esetében a bemeneti árak is ingadozóvá váltak, illetve a gazdaságok jövedelme szintén bizonytalanabbá és kevésbé stabillá vált.

Az árakat tekintve elmondható, hogy a 90-es évek elején az új-zélandi árak sokkal alacsonyabbak voltak, mint az EU-s tagállamok árai, és amellett lehetett érvelni, hogy túlzottan védi az EU piacát, de a kvóták megszüntetése után nem az történt, hogy zuhantak az EU-s tejtermék árak, hanem az új-zélandi árak zárkóztak fel ehhez az árszínvonalhoz. Ez egy érdekes megfigyelése a tanulmánynak – értékelte a Bizottság.

Versenyképességi kérdések

Nem minden tagállam egyenlően versenyképes. Az árakat és a költségeket tekintve Belgium, Dánia, Luxemburg, Írország és Hollandia versenyképes tagállamok, illetve az Egyesült Királyság, mint egykori tagállam.

Ami a gazdasági lehetőségeket illeti, a nagyobb hozzáadott értékű termékek lehetőséget kínálnak további növekedésre. Ami a gazdasági kihívásokat illeti, a tejágazatban gazdálkodó kis szereplők sokszor szövetkezetekbe szerveződnek, ám ők inkább csak árelfogadó magatartást tudnak tanúsítani.

Az eseményen elhangzott: a környezeti politika erősen hat a tejágazatra, hiszen a trágya, illetve a nitrát kérdésében és más vonatkozásban is kihatással van a tejágazatra. A metánkibocsátás is egy fontos téma, és látszik, hogy egyre nagyobb befolyással bírnak ezek a kérdések a tejágazat működésére. A környezeti szempontok viszont csökkenteni fogják a jövedelmet ebben az ágazatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?