Jó döntés volt: nőtt az uniós tejágazat a kvóta kivezetése óta

Jó döntés volt: nőtt az uniós tejágazat a kvóta kivezetése óta

Növekedett az EU tejtermelése az utóbbi húsz évben, a tejkvóta 2015-ös kivezetése óta pedig koncentrálódott az ágazat. Ez a tehénlétszám csökkenésével, ugyanakkor a tejhozamok növekedésével járt. A kvóta kivezetése óta eltelt években az EU még jelentősebb szereplővé vált a világpiacon, növelte az exportot, ugyanakkor az árak azóta jobban ingadoznak, a növekvő bizonytalanság pedig nem kedvez a kisebb szereplőknek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

– hangzott el az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának (AGRI) csütörtök délelőtti ülésén. Az eseményen bemutatott tanulmány azt is megállapította, hogy a tejtermelő gazdaságok száma csökkenőben van, ezen gazdaságok mérete viszont általánosan növekszik. Fontos tényező ugyanakkor az is, hogy a gazdálkodók átlagéletkora növekedik.

Globálisan is nőtt Európa szerepe

Az elemzésből kiderül az is, hogy a fix költségeket csökkenteni tudták a gazdálkodók, és ez segít abban, hogy a jövedelmi modelljüket fenntartsák ezek a gazdálkodók. A szakpolitikai intézkedések is segítettek, mert növekedni tudott ez az ágazat.

– hangzott el.

A globális tejpiacot tekintve látható, hogy van egy-két igazán nagy szereplő, ez az EU és Új-Zéland 24 százalékos a piaci részesedésük a világpiacon, a harmadik pedig az Egyesült Államok 13 százalékkal. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy ezen a téren Európa növekedése egyre inkább korlátozott, elsősorban környezeti okok miatt, illetve azt is látjuk, hogy az Egyesült Államok nagyobb mértékben növeli a részesedését.

Bizonytalan környezet

A tejtermelés, illetve a termékpálya különböző elemei, mint például a takarmány is kitett az áringadozásnak. A tej termékpálya esetében a sajt, a vaj és a többi termék esetében a bemeneti árak is ingadozóvá váltak, illetve a gazdaságok jövedelme szintén bizonytalanabbá és kevésbé stabillá vált.

Az árakat tekintve elmondható, hogy a 90-es évek elején az új-zélandi árak sokkal alacsonyabbak voltak, mint az EU-s tagállamok árai, és amellett lehetett érvelni, hogy túlzottan védi az EU piacát, de a kvóták megszüntetése után nem az történt, hogy zuhantak az EU-s tejtermék árak, hanem az új-zélandi árak zárkóztak fel ehhez az árszínvonalhoz. Ez egy érdekes megfigyelése a tanulmánynak – értékelte a Bizottság.

Versenyképességi kérdések

Nem minden tagállam egyenlően versenyképes. Az árakat és a költségeket tekintve Belgium, Dánia, Luxemburg, Írország és Hollandia versenyképes tagállamok, illetve az Egyesült Királyság, mint egykori tagállam.

Ami a gazdasági lehetőségeket illeti, a nagyobb hozzáadott értékű termékek lehetőséget kínálnak további növekedésre. Ami a gazdasági kihívásokat illeti, a tejágazatban gazdálkodó kis szereplők sokszor szövetkezetekbe szerveződnek, ám ők inkább csak árelfogadó magatartást tudnak tanúsítani.

Az eseményen elhangzott: a környezeti politika erősen hat a tejágazatra, hiszen a trágya, illetve a nitrát kérdésében és más vonatkozásban is kihatással van a tejágazatra. A metánkibocsátás is egy fontos téma, és látszik, hogy egyre nagyobb befolyással bírnak ezek a kérdések a tejágazat működésére. A környezeti szempontok viszont csökkenteni fogják a jövedelmet ebben az ágazatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?