Őrület, ami a tej árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Őrület, ami a tej árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Folyamatosan esik a nyerstej felvásárlási ára az uniós túltermelés miatt, ráadásul a fogyasztáscsökkenés következtében a késztermékek átadói árai is alacsonyabb szintre kerültek. Nincsenek tehát könnyű helyzetben a hazai tejtermelő gazdaságok, és ha mindez nem lenne elég, az állatokkal még mindig a múlt évi drága takarmányt etetik a gazdák, és a magas áron megkötött gáz- és villanyszámlákat nyögik. A felvásárlási árak már márciusban is csökkentek a hazai tejpiacon, de a következő időszakban további jelentős árcsökkenés várható.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Jelentős árcsökkenés várható a hazai tejpiacon, a felvásárlási árak már márciusban is csökkentek, közel 6 százalékkal volt alacsonyabb a nyers tej ára itthon, a nyers tej kilogrammonkénti ára márciusban 204 forintot ért. Az európai uniós ár és mennyiségi tendenciák a nyerstej és az importált késztermékek szempontjából is meghatározók a magyar piac számára. Minden, ami a spot piacon, majd az EU piacán történik, az 2-3 hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai folyamatok most lekövetik az európai trendeket, amelyre a magyar szereplők tevékenysége csak igen kis mértékben gyakorol hatást

- mondta Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a VG-nek. Kiemelte, a tavalyi rekord magas európai uniós tejáraknak köszönhetően Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek kezdtek kialakulni. Hozzátette, a január óta eltelt négy hónapban összesen 16 százalékot esett vissza a nyerstej uniós átlagára, ehhez igazodnak a hazai árak is. 

A magyar nyerstej kiviteli ára a tavalyi rekordszintről 2023 márciusára több mint 100 forinttal, csaknem 45 százalékos csökkenéssel 132,5 forintra süllyedt kilogrammonként. A hazai feldolgozók által megtermelt és belföldön értékesített tejtermékek mennyiségében is csökkenés figyelhető meg. Áprilisban az egy évvel korábbi szinthez képest vajból például 15 százalékkal, tejfölből 28 százalékkal, túróból 30 százalékkal kevesebbet adtak el a belföldi piacon a gyártók. Ezzel együtt a feldolgozói átadói árak is estek

- közölte a szakember. 

Bár a termékek árának csökkenése egybeesik a gabonapiacon tapasztalható áreséssel, az olcsóbb takarmányok azonban még nem jelentenek segítséget a tejtermelő gazdaságoknak. Tudni kell, hogy a hazai tejtermelők nagy része egész évre biztosítja takarmányszükségletét. Az idei abrakot tavaly nyáron és ősszel szerezték be, amikor a brutális aszály miatt egekben voltak az árak. Ezt a takarmányt pedig most használják fel a gazdaságok

- jegyezte meg Harcz Zoltán. Hangsúlyozta, mindezek miatt rendkívül nehéz időszak a mostani a magyar gazdáknak és ugyanilyen nehéz 1-2 hónap áll előttünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32