Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2025.09.19.) napon.
2025.09.19. péntek: Túlnyomóan derült időre számíthatunk, viszont keleten, északkelet időnként kissé több lehet a felhő a napsütés mellett, de csapadék ott sem valószínű. A jellemzően nyugatias irányú légáramlás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad.
Délutánra 23 és 29 fok közé melegszik fel a levegő.
Késő este általában 11, 20 fok valószínű.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál meleg fronthatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.
A következő napon várható időjárás
2025.09.20 szombat: Derült, napos, csapadékmentes idő várható. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megélénkül, Sopron környékén erős széllökés is lehet. A hőmérséklet délután 25 és 30 fok között alakul.
Friss híreink:
Mi lesz az agrárium sorsa? - Itt a forrásdömping, de a jövő már bizonytalan
Az OTP Agrár SzínTér rendezvényen a hazai agrárium aktuális helyzetét, a támogatási rendszer jövőjét, valamint a finanszírozási és beruházási lehetőségeket vitatták meg. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: az agrárszektor költségvetési részesedése reálértéken évről évre csökken, valamint a következő uniós ciklus támogatásai is. A következő hétéves ciklusban az agrárium célzott támogatási összege 302 milliárd eurót tesz ki, miközben legalább 411 milliárdra lenne szükség a reálérték megőrzéséhez. A jelenleg vita tárgyát képező uniós költségvetés szemlélete pedig nem stratégiai, hanem maradékelvű. Az Európai Bizottság új javaslatai alapján a nagyobb gazdaságok támogatása csökkenhet a „kisebbek” javára, de az elosztás módja sok vitát váltott ki - a részletszabályok ugyanakkor még nem véglegesek.
Itt van, minden, amit az őszi búza vetőmagokról tudni kell: mutatjuk
Az utóbbi években az őszi búza vetőmagoknál a termésbiztonság, valamint a környezeti stressztényezőkkel szembeni ellenállás került a legfontosabb tulajdonságok közé. Mindezek mellett a betegségekkel szembeni rezisztencia ma már elengedhetetlen szempont, hiszen nemcsak a hozamot, de a minőséget is veszélyeztetik. A klímaváltozás miatt sok, korábban kevésbé meghatározó tulajdonság is felértékelődött, ilyen akár az aszály- és hőstressz-tűrés, illetve a termőképesség maximalizálásához az adott fajtának jó víz-, és tápanyag hasznosító képességgel kell rendelkeznie. Hiszen az elmúlt évek bizonyítják, hogy azok a fajták érik el a legjobb eredményeket, melyek az átlagostól eltérő természetes csapadékmennyiség is képesek nagyobb termést produkálni.
Nehéz helyzetben sok magyar termelő: már tényleg csak ebben bízhatnak?
Komoly kihívások, mégis biztató jelek jellemzik a hazai élelmiszeripart: a gazdasági nehézségek, a munkaerőhiány és az árérzékenység ellenére egyre több helyen indulnak el fejlesztések, és nő az igény az innovatív, magasabb hozzáadott értékű termékek iránt. Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezetője szerint a jövő azoké az élelmiszeripari szereplőké, akik felismerik: a versenyképesség kulcsa a digitalizációban, a célzott termékfejlesztésben és a fenntarthatóságban rejlik. A szakértő úgy véli, bár a szektor komoly kihívásokkal néz szembe, az elmúlt időszakban tapasztalható fejlesztések és innovációk bizakodásra adnak okot. Az ÉLIP keretében megvalósuló beruházások pedig komoly lendületet adtak a szektornak.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Leáldozott a pörköltnek és a pacalnak? Így tűnnek el lassan a klasszikus magyar fogások az éttermekből
A magyar gasztronómia új korszakba lépett - nem a séfek, hanem a fiatalok diktálják az irányokat. A Z generáció étkezési szokásai látványosan eltérnek az idősebbekétől: elutasítják a nehéz, zsíros fogásokat, sokan kerülik az állati eredetű alapanyagokat, és egyre inkább az identitásuk mentén választanak ételt. A vendéglátás már reagál: vegan lángos, street food gulyás, alkoholmentes bor - a klasszikus magyar ízek nem tűnnek el, csak új formát öltenek. De vajon meddig tart ez a trend, és mi marad meg belőle tíz év múlva? Generációkutatókkal és egy majdnem Z generációs séffel jártuk körül a témát.