Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ezt jobb, ha minden gazda tudja

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ezt jobb, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
Egyelőre ígéretesnek mutatkozik az őszi vetésű szántóföldi növények állapota, noha a tavaszi és a nyári időjárás még nagyban befolyásolhatja a tényleges terméseredményeket, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) véleménye szerint a jelenlegi enyhe idő ugyan nem a legoptimálisabb, az elmúlt időszakban leesett csapadék azonban jót tett a földeknek, különösen a tavalyi rendkívüli aszály után.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák Magyarországon. Az őszi vetésű kultúrák állapota az ország legnagyobb részén kifejezetten ígéretes, és ha a tavaszi időjárás is kedvező marad, bőséges termés várható az idén - írta meg a Magyar Nemzet. Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetője elmondta, hogy

2022-ben hatalmas aszály érte a szántóföldi növénytermesztést, a kapásnövények nagyon gyenge termést hoztak. A betakarítást ezért a megszokottnál jóval korábban, már augusztusban és szeptemberben elvégezték a gazdák.

Bár a nagyon alacsony hozamok komoly veszteséget jelentettek a termelőknek, a korai aratás megkönnyítette az őszi munkálatokat. Amint Petőházi Tamás kiemelte, a talajok előkészítése és a vetés is jó időben befejeződött a szántóföldeken, s bár az őszi csapadék nem volt túl jelentős, a talajok legfelső rétegeinek feltöltésére elegendő volt, így a vetések nagyon szépen kikeltek.

A szakember beszélt arról is, hogy a magyar gazdák mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, az őszi búza vetésterülete pedig egymillió hektárra tehető. Ezenfelül mintegy 335 ezer hektáron került a földbe őszi árpa és 73-75 ezer hektáron tritikálét is vetettek a termelők. Az állapotfelmérést is elvégezték a szakemberek, a szemlék tanúsága alapján a termőterület több mint 75%-án jó minőségű a vetés állapota. Petőházi Tamás azt is kifejtette, hogy a mostani időjárás nem a legoptimálisabb, az enyhe, csapadékos január helyett hűvösebb, szeles időre lenne szükség. A növények ugyanakkor még nyugalmi állapotban vannak, így nem éri különösebb a vetéseket. A NAK osztályvezetője szerint a most lehulló csapadék ugyanakkor jól jön a földeknek, hiszen a múlt évi aszály után szükség van a talaj vízkészletének feltöltésére.

Bár az elmúlt napok esős időjárása miatt úgy gondolhatnánk, hogy elegendő csapadék hullott, a szakember szerint az ország délkeleti részében még mindig nagy szükség van az esőre. Az idei terméseredményekkel kapcsolatban jelezte: bár a vetések állapota valóban bizakodásra ad okot, a tavaszi időjárás fogja eldönteni, hogy végül milyen eredményekkel zárhatják az évet a gazdálkodók. A szántóföldi növények kevésbé érzékenyek a fagyra, a tavasszal lehulló csapadék azonban nagyban befolyásolhatja a várható termés mennyiségét. Ha szárazak lesznek a tavaszi hónapok, a múlt évi gyenge termés az idén is megismétlődhet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?