Drasztikus változások jöhetnek a földeken: nincs mese, ezt meg kell lépni

Drasztikus változások jöhetnek a földeken: nincs mese, ezt meg kell lépni

A tavalyi szárazság és a megannyi probléma a földeken is változásokat hozott Magyarországon. Óriásiak lettek a károk, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell készülnie a gazdáknak a szélsőséges időjárási körülményekre. Sokan például a napraforgó felé fordultak, a kukoricatermesztők pedig csak a fejüket foghatták. A kalászosok ugyanakkor jövedelmezők voltak, ami némi bizakodásra adhat okot. Az Agrárszektor utánajárt, hogy mi várható a földeken, és mi az, amin változtatni kell vagy éppen új kapukat tárhat ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Tóth Tamás, a Syngenta vetőmag üzletágának marketing vezetője lapunknak elmondta, hogy tavalyi év aszály sújtotta időjárásában sok helyen a kalászosok voltak a leginkább (ha nem az egyedüli) jövedelmező növények. Ennek köszönhetően az őszi kalászosokban jelentős területnövekedés történt, ami főként a kukorica felől az őszi búza irányába hatott. Azt is el lehet mondani, hogy a tavalyi, illetve az idei év elejét jellemző extrém magas műtrágyaárak, valamint szintén az aszály miatt sokan a napraforgó felé fordultak, ám ez a trend a műtrágya -és gázárak mérséklődésével, valamint a csapadék megérkezésével végül vélhetően nem okoz napraforgó terület növekedést a tavalyi évhez képest. Ami talán szignifikáns változásnak számíthat, az a támogatások által ösztönzött ugaroltatás, ami bizonyos területeken érezhető, ugyanakkor valódi területnövekedését egyelőre nehéz becsülni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Teret hódíthatnak a szárazságtűrő növények?

Valóban igaz, hogy a nyarak egyre szárazabbak és melegebbek, ugyanakkor a klímaváltozás sok extrém időjárási anomáliát hoz magával. Gondoljunk csak az idei év csapadék miatt megkésett vetéseire, vagy a horvátországi árvizekre. Nehéz ezekre a kihívásokra felkészülni, ugyanakkor nemesítéssel és tudatos hibridválasztással valamelyest csökkenthetően a kockázatok. Jelenleg a kukorica vetésterülete sínylette meg leginkább a száraz, csapadék nélküli éveket, míg a napraforgó viszonylatában új szintre emelkedtünk és vélhetően 700 ezer hektár körül maradhat a vetésterület akár hosszabb távon is. Nem csak a termőhely helyspecifikus gondolkodás, de az óriási mennyiségű adatok elemzésén alapuló döntések miatt

- vélekedett a szakember.

Sok ország, mely korábban búzát importált Ukrajnából, rizsre cserélte a piacról eltűnő terméket. Egyiptom azonban kitartott a búza mellett, de Ukrajna helyett az EU-ból és az USA-ból kezdték el beszerezni. A Syngenta vetőmag üzletágának marketing vezetője ugyanakkor elmondta, hogy magyarországi gazdálkodók viszonylag stabil vetésszerkezettel működnek, amibe időnként bekerül egy-egy különleges növény, azonban komoly változásokat valószínűleg nem eredményez rövid távon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így készülhetnek a gazdák a jövő kihívásaira?

Az ismert problémák (válság, infláció, időjárás, energia, áremelkedése, hiány ukrán gabona stb.) a termelőket sem kímélték mostanában, ez már nem újdonság. A kérdés az, hogy vajon mit tehetnek a gazdák azért, hogy a jövőben könnyebben megbirkózhassanak a hasonló akadályokkal? Tóth Tamás szerint egy dolgot mindenképpen érdemes kiemelne ebben a kérdéskörben, mégpedig az adat alapú döntéshozatalt, ami igaz lehet a gazdálkodásra éppúgy, mint a kereskedelemre.

Fontos felismernünk, hogy az adatok mennyisége és az új technológiák - mint például a mesterséges intelligencia - milyen új lehetőségeket nyitnak meg. A Syngenta az újabb és ellenállóbb hibridek mellett, az okszerű és modern technológiai javaslatokkal igyekszik a termelők segítségére lenni, de azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy sikert csak közösen érhetünk el, hiszen kölcsönösen függünk egymástól. A lehetőségekhez képest a legtöbbet kell kihoznunk a növényeinkből egy-egy adott hektáron, ráadásul mindezt a környezetünk és talajaink megóvásának figyelembevételével, hosszú távra tervezve. Ez lesz a jövő legnagyobb kihívása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 11:03