Ijesztő, ami a földeken zajlik: sokkoló hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Ijesztő, ami a földeken zajlik: sokkoló hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Teljesen elesett kukoricafronton Kelet-Magyarország, és mostanra nyugaton is egyre több helyen akadnak gondok a vetéssel - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, bíznak abban, hogy a Dunántúlon lesz annyi kukorica, hogy a belső felhasználásra elegendő lesz. A szakember szerint az már most biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés hazánkban, ami részben annak is "köszönhető", hogy míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár eddig úgy tűnt, hogy nyugaton nem olyan rossz a kukoricahelyzet Magyarországon, mint keleten, mostanra a Dunántúlt is "elérte az aszály", és egyre több helyen akadnak gondok a kukoricával. Jelenleg azt látni, hogy sok helyen mennek tönkre a vetések nyugaton is, de az biztos, hogy Kelet-Magyarország teljesen elesett kukoricafronton - mondta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Hozzátette, keleten a legtöbb helyen silózzák be a kukoricát, és vannak helyek, ahol annyira siralmas a helyzet, hogy mindössze minden 300. kukoricatövön van csak egy csőkezdemény. Kiemelte, gyakorlatilag most tartunk ott, hogy nem lehet megmondani pontosan, mennyi kukorica várható idén, illetve mennyire rossz a helyzet a Dunántúlon.

Bízunk abban, hogy Nyugat-Magyarországon lesz annyira kukoricatermés, hogy a belső felhasználásra elég lesz. Ez 5 millió tonna körüli mennyiséget jelent, de ebben benne vannak a bioetanol gyárak is, ahol a takarmány a melléktermék. Kérdéses azonban, hogy a mostani válság hatására, hogyan változik az állatlétszám hazánkban, és ebből kifolyólag a takarmány mennyisége, ami a bioetanol gyárakban keletkezik. Azt lehet mondani, hogy jelenleg teljes a bizonytalanság itthon.

Petőházi Tamás az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon kaotikus a helyzet, jelenleg naponta változik például a kukorica ára is. A szakember szerint teljesen más helyzet lesz már itthon 2022 őszén is, hiszen míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként. Az biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés Magyarországon, az még ugyan kérdéses, hogy milyen mértékben, de azt látni, hogy több napraforgó lesz, viszont kevesebb repce a hazai földeken.

2022-2023-ban a legnagyobb mértékben a bekerülési költségek fogják meghatározni azt, hogy melyik gazda, milyen növényt választ és termeszt

 - hangsúlyozta Petőházi Tamás.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?