A héten megérkezik minden gazda rémálma: ez súlyos károkat okozhat a földeken

A héten megérkezik minden gazda rémálma: ez súlyos károkat okozhat a földeken

agrarszektor.hu
A múlt héten, főként a hét második felében többfelé öntözték kisebb-nagyobb záporok a földeket, a legtöbb helyen azonban ezzel együtt is csökkent a talajok nedvességtartalma. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont több csapadékra lenne szükségük optimális fejlődésükhöz. Pedig az idén úgy tűnik, nincs Medárd, a héten száraz, egyre melegebb időre van kilátás főként a hét második felében légköri aszállyal, igen erős UV sugárzással, ami a növényeken perzselést, napégést okozhat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét első felében csak elszórtan fordultak elő záporok hazánkban, az ország túlnyomó részén Medárd napján sem esett, majd csütörtöktől kissé nőtt a csapadékhajlam, és többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, szombatról vasárnapra éjszaka pedig egy átvonuló hidegfront okozott az ország jelentős részén 1-5 mm közötti csapadékot, ennél több csak kevés helyen esett, viszont a Dunántúlon helyenként még ennyi sem - írja a met.hu. Így az elmúlt öt nap csapadékösszege 0 és 15 mm között alakult, csak egy-egy intenzívebb zápor által érintett foltban hullott 20-40 mm. Ezek az értékek elmaradnak az átlagtól, ahogy az elmúlt 10 napban is 10-25 mm-rel kevesebb esett az ilyenkor szokásos mennyiségnél. A talajok felszín közeli része csak átmenetileg nedvesedett át kissé, a szeles időben hamar felszáradt, néhány centiméternél mélyebbre pedig nem szivárgott le ez a kevés csapadék. Így a felső fél méteres réteg a múlt hét közepe óta tovább veszített nedvességtartalmából, főként a Tiszántúlon, de máshol is egyre többfelé a kritikus 40%-os érték alatt alakul a víztartalma. A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont jellemzően még 80-90% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában. A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül alakult, csak a vasárnap reggelre átvonult hidegfront mögött estek vissza a maximum értékek 4-5 fokkal, 25 fok alá.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak. A repcét bár megviselte az áprilisi hideg, de többnyire jól regenerálódott, a magas, sűrű állományokban szépen mutatkoznak a becők. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, és a júniusi meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A talaj nedvességét azonban intenzíven fogyasztják, egy kiadós csapadék már jól jönne nekik, mert a talaj ezeken a táblákon egyre mélyebben kiszárad. A napraforgó többnyire a szárnövekedés fázisában jár (30-50 cm), de vannak még fejletlenebb, 6-8 leveles táblák is. A kukorica 5-7 leveles, egy szárcsomós, itt is vannak fejlettebb és visszamaradottabb táblák, illetve gyommentes és erősen gyomosak is. A megindult melegedés hatására egyre intenzívebben fejlődnek a növények. Miskolc térségében a talaj felszín közeli (0-5 cm) rétege ezeken a táblákon is száraz, de ettől mélyebben kellően nedves. Az érésben lévő cseresznyének és a szamócának is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg.

Az előttünk álló héten száraz, napos, egyre melegebb időre van kilátás, a hét második felében kánikulai meleggel. Számottevő záporok leghamarabb vasárnap fordulhatnak elő, addig mindenütt a talajok nedvességvesztése, további száradása lesz a jellemző, amit a keleti országrészben kedden és szerdán élénk szél is fokoz majd. Kedden hajnalban még többfelé hűl 10 fok alá a levegő, majd a hét második felében egyre többfelé a minimumok is 15 fok fölött alakulnak. A legmelegebb órák hőmérséklete már kedden is 25 fok fölött, csütörtöktől pedig az ország jelentős részén 30 fok fölött alakul. A levegő páratartalmára napközben 40% alatti értékek lesznek jellemzők, és éjszaka sem emelkedik 70% fölé a relatív nedvesség. A száraz, meleg levegőben légköri aszály várható a hét második felében. Június második felében jár legmagasabban fölöttünk a Nap, ezért ilyenkor felhőtlen vagy gyengén felhős meleg napokon igen erős UV sugárzás éri a felszínt, ami a növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet, de a szabadban tartott állatokra is érdemes ilyenkor jobban odafigyelni.  

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?