Nagy a baj a magyar földeken: ha ez így megy tovább, rengeteg gazda rosszul jár

Nagy a baj a magyar földeken: ha ez így megy tovább, rengeteg gazda rosszul jár

agrarszektor.hu
Miközben hazánk északnyugati fele, kétharmada az elmúlt napokban, hetekben többször is megázott és a talajban van több-kevesebb nedvesség, a délkeleti területeken igen súlyos az aszály. Márpedig a hét végéig jelentős csapadék nem várható, arrafelé a baj tovább fokozódik az öntözés nélküli szántóföldi kultúrákban. Hétfőtől, keddtől nő meg a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye, akkor egy hidegfront mérsékli majd fokozatosan, mintegy 6-8 fokkal a hétfőig tovább fokozódó meleget.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előző héten csütörtökön egy légörvény helyeződött térségünk fölé, melyből országszerte hullott eső, de sokfelé záporok, zivatarok is kialakultak - írja a met.hu. A csapadék mennyisége azonban elmaradt a várttól és a szükségestől, főleg az Alföldön. Hevesebb zivatarok erősen viharos széllel ezúttal is az Alföld délkeleti részén alakultak ki. Pénteken, szombaton és vasárnap nagyrészt száraz idő volt, majd a hét utolsó napjának éjjelén hidegfront érkezett, nagy területen zivatarokkal. Ez a csapadékhullám inkább csak a keleti országrész északi felét öntözte számottevő esővel, végre jelentős csapadékot kapott az igen száraz Jászság is, viszont a viharsarok ezúttal is kimaradt. Ezen a héten csak néhol alakult ki az országban zápor, zivatar, számottevő csapadék már nem hullott. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege így nagy területen 10 és 25 mm között alakul, de a délkeleti országrész ezúttal is kimaradt a komolyabb esőből. A 30 csapadékösszegben hatalmas különbségek alakultak ki az országban, északnyugaton például 50 mm-t meghaladó többlet, míg délkeleten ezt meghaladó hiány mutatkozik. A 90 napos anomáliában is megjelenik az északnyugat-délkelet közötti nagy különbség, de az ország döntő része csapadékhiányban szenved. A talaj felszín közeli rétege sokat szikkadt az elmúlt napokban, de még így is az Alföld középső és déli részének kivételével kellően nedves. A középső talajrétegek az Alföldön nagy területen kritikusan szárazak, a legrosszabb a helyzet a Viharsarokban, ahol május 20. óta alig esett eső.

A maximum hőmérsékletek az ország nagy részén többnyire 30 fok körül alakultak, csak vasárnap érkezett átmenetileg forró levegő az Alföldre az érkező hidegfront előtt, ahol délután ismét 34-37 fokos csúcsértékek alakultak ki. A hosszabbodó éjszakák hatását mutatja, hogy az ország egyes részein (főleg a Kiskunságon és Nógrádban) igen erős a napi hőingás. A szélcsendes, derült éjszakákon erőteljes a lehűlés, melyhez a száraz talaj és levegő is hozzájárul, így a 20 fokot is meghaladta a reggeli és délutáni hőmérséklet közti különbség az elmúlt két nap során.

A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék, ahol esett legalább 5-10 mm, bár az Alföldön többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. Főleg északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukoricát is látni, ezzel szemben vannak szépen fejlett állományok is. A kukorica számára júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális, egy átlagosan csapadékos június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. A napraforgó és a kukorica a magképződés / szemképződés, az Alföldön az érés szakaszában jár. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem tudták bepótolni, mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a békés megyei területeken nagy a probléma.

A hétvégén a meleg fokozódik, markáns front és lehűlés majd kedden-szerdán érkezhet. Hétfőig csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Kedden és szerdán nő meg majd a záporok esélye. A levegő páratartalma napközben 50, sokfelé 40% alá csökken, levélnedvesség csak harmatból várható. Keddtől érkezhet majd nedvesebb levegő térségünkbe. A talaj országszerte száradni fog a következő napokban, ez az északi, északnyugati részeken nem okoz gondot, de az Alföldön, főleg annak középső és déli részén súlyosbodik az aszály. Fokozódik a meleg, főleg a déli országrészben, a csúcshőmérsékletek arrafelé vasárnap és hétfőn a 36-37 fokot is elérhetik. Keddtől kezd majd hűvösebb levegő érkezni fölénk, csütörtökre 23-28 fokra esnek vissza a maximumok. Kezdetben nem lesz szeles az idő, napközben várhatók időnként élénk széllökések, erős szelet majd a keddi hidegfront hoz.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?