Porzik a föld, sürgősen esőre lenne szükség a földeken: veszélyben a növények?

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára, ugyanakkor az érésben lévő cseresznye és szamóca örül a száraz és napos időnek. Idén Medárd napján sehol nem esett az országban, ebből pedig hosszabb száraz periódusra következtethetünk a folytatásra nézve a népi megfigyelés szerint. A számítások szerint sem várható a következő 8-10 nap során jelentősebb csapadék.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A múlt héten keddtől péntekig nem hullott csapadék az országban, majd szombattól kezdődően itt-ott előfordultak záporok, zivatarok - írja a met.hu. Ezek azonban csak kisebb foltokban okoztak számottevő mennyiséget, az ország nagyobb része szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege változatos képet mutat, az ország szélső területein, főleg Baranyában, a Viharsarokban, a Tiszántúl északi részén és a Kisalföldön van jelentős elmaradás a sokéves átlagtól. A talaj az ország nagyobb részén sokat száradt, nem csak a felszín közeli, hanem a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is sokfelé 60, az Alföldön 50% alá csökkent a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában. A legrosszabb a helyzet délkeleten alakult ki, errefelé közel három hete nem esett jelentősebb csapadék. A hőmérséklet már elérte a június elején megszokott értékeket, a legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 25 és 30 fok között alakult, ezen a héten pedig már a minimumok sem csökkentek 10 fok alá.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak. A repcét bár megviselte az áprilisi hideg, de Miskolc térségében szépen regenerálódott, a magas, sűrű állományokban szépen mutatkoznak a becők. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, és a júniusi mérsékelt meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A talaj nedvességét ezek a növények intenzíven fogyasztják, egy rövid, nem túl intenzív, de kiadós csapadék már jól jönne nekik, mert a talaj ezeken a táblákon egyre mélyebben kiszárad. A napraforgó többnyire a szárnövekedés fázisában jár (30-50 cm), de vannak még fejletlenebb, 6-8 leveles táblák is. A kukorica 5-7 leveles, egy szárcsomós, itt is vannak fejlettebb és visszamaradt táblák, illetve gyommentes és erősen gyomosak is. A megindult melegedés hatására egyre intenzívebben fejlődnek a növények. Miskolc térségében a talaj felszín közeli (0-5 cm) rétege ezeken a táblákon is száraz, de ettől mélyebben kellően nedves. Az érésben lévő cseresznyének és a szamócának is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg. Az akác virágzása Miskolc térségében a végén jár.

A következő egy hét során folytatódik a jellemzően napos, gomolyfelhős időjárás. Záporok, zivatarok csak elszórtan, kevés helyen fordulnak majd elő. Kialakulásuk esélye szombat este, vasárnapra virradóan nő meg kissé, amikor egy hidegfront érkezik északnyugat felől. A jövő hét első felében ismét szárazra fordul az idő. Összességében a jövő hét közepéig területi átlagban 2 mm alatt várható a csapadékösszeg, csak kisebb foltokban hullhat olyan eső, amely ezt meghaladja. Folytatódik tehát a talajok nedvességvesztése, főként az Alföldön csökkenhet egyre nagyobb területen a kritikus 40%-os érték alá a felső fél méteres réteg nedvességtartalma. Száraz lesz a levegő is, napközben 40%, sokfelé 30% alá csökken a páratartalom, tartós nedvesség a leveleken nem lesz. Az északias szél vasárnap lesz a legerősebb, helyenként viharossá is fokozódik, de még hétfőn is nagy területen várhatók erős széllökések. A hőmérséklet szombatig nem változik, majd vasárnapra 21-27 fokig esnek vissza a maximumok. A jövő hét közepén aztán jelentős melegedés kezdődik, a legmelegebb órákban 30 fok köré, a fölé emelkedhet majd. A kukoricatermesztésben használt módon számított hőösszeg értékei intenzíven emelkednek majd, a jövő hét végére már nagy területen lesz 400 foknap fölött.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?