Szenvednek a növények a földeken: egyre kritikusabb a csapadékhiány az országban

agrarszektor.hu
Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, az általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. A talaj egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont, főleg a nyári kapásoknak, óriási szüksége lenne a csapadékra.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A múlt héten csütörtöktől kissé nőtt a csapadékhajlam, és többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, a szombatról vasárnapra virradó éjszaka pedig egy átvonuló hidegfront okozott az ország jelentős részén 1-5 mm közötti csapadékot, ennél több csak kevés helyen esett, viszont a Dunántúlon helyenként még ennyi sem - írja a met.hu. Vasárnap és hétfőn keleten még előfordult kisebb eső, zápor, de mennyisége 2 mm alatt maradt. Keddtől már országszerte száraz, egyre melegebb idő köszöntött be. A múlt csütörtök óta lehullott csapadék összege többnyire 5 mm alatt maradt az országban, de a Duna-Tisza közén és kisebb foltokban a Tiszántúlon és az Őrségben egy-egy intenzívebb zápor által érintett foltban több is leesett, helyenként 20-40 mm is. A 30 napos csapadékösszegek az ország középső és nyugati vidékein kissé meghaladják az átlagot, azonban nagy területen 30-50 mm-rel elmaradnak attól. A 90 napos csapadékösszeg szinte országszerte átlag alatti értékeket mutat, délen 70-90 mm-es hiányok is előfordulnak. Az elmúlt napok 5 mm alatti csapadéka sokfelé a talajt el sem érte (felfogta a növényzet), másfelé is csak a felszín nedvesedett át kissé, mely a meleg, szeles időben hamar felszáradt. Így a talaj felső fél méteres rétege a múlt hét közepe óta tovább veszített nedvességtartalmából, egyre nagyobb területen süllyed a kritikus 40%-os érték alá. A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont jellemzően még 70-90% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az őszi kalászosok és a repce a magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen szép állapotban vannak. A repcét bár megviselte az áprilisi hideg, de többnyire jól regenerálódott, Miskolc térségében a magas, sűrű állományokban szépen mutatkoznak a becők. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos és kissé hűvösebb időjárás, majd a júniusi sok napsütés, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A talaj nedvességét intenzíven fogyasztják, egy kiadós csapadék már jól jönne nekik, mert a talaj ezeken a táblákon egyre mélyebben kiszárad. A napraforgó a szárnövekedés fázisában jár, a kukorica pedig 5-7 leveles, egy szárcsomós. A megindult melegedés hatására intenzíven fejlődnek a növények. A csapadék azonban egyre jobban hiányzik nekik. Az érésben lévő cseresznyének és a szamócának, valamint az érés kezdetén járó meggynek is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg.

Az előttünk álló 6-8 nap során jellemzően száraz, napos, kánikulai melegre van kilátás. Szombattól itt-ott előfordulhatnak záporok, zivatarok, főleg hétfőn, de a csapadék területi átlagban nem ígérkezik számottevőnek (5 mm alatt marad), csak kisebb foltokban enyhülhet a csapadékhiány. A talaj így tovább szárad, a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma gyakorlatilag országszerte a kritikus 40% alá csökken majd. Az esetleges öntözéssel úgy kell számolni, hogy komolyabb esőre a jövő hét végéig sincs kilátás, bár csapadék szempontjából a hét második fele még nagyon bizonytalan. Napközben többfelé megélénkül a szél, hétfőtől pedig már erős lökések is előfordulhatnak, elsősorban a Dunántúlon. A legmelegebb órák hőmérséklete 30 és 35 fok között alakul majd. Szerdától érkezhet pár fokkal kevésbé meleg levegő hazánkba. A meleg időben a kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a jövő hét közepére az ország nagy részén eléri a 450-500 foknapot. A levegő páratartalmára napközben 40% alatti értékek lesznek jellemzők. A száraz, meleg levegőben légköri aszály várható a jövő hét közepéig, egyes növények levele ilyenkor átmenetileg meghervadhat. Június második felében jár legmagasabban fölöttünk a Nap, ezért ilyenkor felhőtlen vagy gyengén felhős meleg napokon igen erős UV sugárzás éri a felszínt, ami a növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet, de a szabadban tartott állatokra is jobban oda kell figyelni.   

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?