Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
A közelmúlt esőzéseiből kifolyólag mostanra a Dunántúl nagyobb részén, valamint az Alföld déli és délnyugati területein enyhült, esetenként meg is szűnt az aszály. Magyarország északkeleti felén azonban folytatódik a szárazság, mivel itt elenyésző mennyiségű csapadék esett csak, ha esett egyáltalán. Ez azonban már nemcsak a tavaszi vetésű növényeket érinti egyre súlyosabban, hanem az őszieket is. A következő időszakban érkező csapadék eloszlására is az lesz a jellemző, hogy az ország délnyugati kétharmada ázik meg jobban, míg az északkeleti harmadra csak kevés eső jut.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét közepe óta átvonult időjárási frontoknak köszönhetően a déli és délnyugati országrészben jelentős mennyiségű csapadék öntözte a földeket. Ebből következőleg a Dunántúl és az Alföld délnyugati, déli tájain május 25-e óta 20 mm fölötti csapadékmennyiség, sőt, a délnyugati határszélen egyenesen 50-65 mm esett - írta meg a met.hu. Noha ezáltal a csapadékhiány jelentősen enyhült ezeken a tájakon, de sajnos a május 25-én hulló csapadékot nagyméretű jég és viharos szél is kísérte, ami jelentős károkat okozott a földeken. A portál szerint még két nappal később is voltak heves zivatarok a térségben, de hétvégére inkább a csendesebb esők, záporok váltak jellemzővé. Ennek a nagyobb mennyiségű csapadéknak köszönhetően a talajok felszín közeli része alaposan átnedvesedett ezeken a tájakon, mi több, a nedvességből a középső talajrétegekbe is jutott.

Ezzel szemben az északi országrészben csak 25-én és 29-én volt némi csapadék, ami a legtöbb helyen az 5 mm-t sem érte el, míg a Tiszántúl északi felén, a Bodrogköz és a Zempléni hegység térségében alig néhány tized milliméternyi csapadék esett, ha esett egyáltalán egyáltalán. A met.hu értékelése szerint ezeknek a területeknek a nagy részén az egész május igen száraz volt, az elmúlt 30 nap csapadékösszege 50 mm-t meghaladó hiányt mutat az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest. A talajok felső és középső rétege is kritikusan száraz a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonaltól északkeletre, valamint Pápa térségében is. A talajok felső 0,5 méteres rétegének nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a nagy területen a 30%-ot sem éri el.

A portál emlékeztetett, hogy a hőmérséklet a múlt hét közepén még az ilyenkor szokásosnál is melegebben alakult, 25-30 fok közötti maximumokkal, majd egy 27-én este érkezett hidegfront mögött erősen lehűlt az idő. Vasárnap, május 29-én borongós, esős idő volt, 13-18 fok közötti hőmérséklettel.

Ami a szántóföldi növényeket illeti, a met.hu elemzése szerint az őszi árpa egyre többfelé elvirágzik már, és a szemfejlődés fenológiai fázisában van, míg az őszi búza virágzik, a repcében pedig már a magok képződnek, illetve növekednek a becőkben. Mivel ezeknek a növényeknek eléggé nagy a vízigénye ebben a fejlődési szakaszban, az ország északkeleti részein már a talaj mélyebb rétegeiből sem tudnak elégendő nedvességet felszívni. A portál szerint az egyelőre még viszonylag kis mélységben gyökerező napraforgó- és kukoricaállományok a Dunántúlon és az Alföld déli részén most többfelé kaptak esőt, ahol azonban 5 mm-nyi csapadék sem hullott az elmúlt napokban, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen fejlődnek. Az ország legfontosabb mézelő növénye, az akác pedig már dandárvirágzásban van Miskolc térségében. És bár sok a virág, az időjárás azonban nem optimális - írta a met.hu.

A portál figyelmeztetett rá, hogy a héten változékony, de gyakran napos időre van kilátás a hét közepéig egyre emelkedő hőmérsékletekkel. A következő időszakban is frontok sorozata alakítja az ország időjárását, melyekhez kötődően többször is várható, csapadék, főként zápor. A met.hu kiemelte, hogy kedd hajnalig többfelé valószínű gyenge eső, majd kedden száraz időre lehet számítani napközben, és csak szerda hajnalban lesz várható ismét többfelé eső, zápor, akár zivatar. Csütörtökön a Dunántúlon több helyen, ám a keleti országrészben péntek reggelig csak elszórtan lehetnek záporok - emelte ki a portál, hozzátéve, hogy a várható csapadék területi eloszlását illetően ismét az lesz a jellemző, hogy a Dunántúl és az Alföld délnyugati részében valószínű a nagyobb mennyiség, az ország északkeleti harmadában pedig megint csak kevesebb fog esni. A záporok ellenére az ország nagy részén péntek estig további nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. A hőmérséklet napról napra emelkedik a hét közepéig, és csütörtöktől már ismét 25-30 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?