Jön a front, búcsúzik a kánikula: durva viharokkal tör be a lehűlés az országba

agrarszektor.hu
Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg. Kisebb körzetek, sávok jelentős csapadékot kaphatnak, de sokfelé tovább fokozódik a csapadékhiány. Június hónapban eddig alig esett, a talaj így egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A szántóföldi növényeinknek, főleg a nyári kapásoknak, egyre égetőbb szüksége lenne a csapadékra.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az elmúlt 6-8 nap során csak egy-egy nap fordult elő itt-ott zápor, zivatar az országban, a legnagyobb számban a hétfőről keddre virradó éjjel, és kedd reggel - írja a met.hu. A csapadék azonban csak kis területre korlátozódott, az ország döntő része pedig teljesen száraz maradt. Az elmúlt 30 nap során sokfelé a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, így a 30 nap alatt mintegy 40-70 mm-es csapadékhiány keletkezett. A talaj felső fél méteres rétege így tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen 30% alatti értékek is előfordulnak. A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont még van nedvesség, bár az is egyre fogy. Egyelőre jellemzően 60-85% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában ebben a rétegben. A hőmérséklet maximuma az előző hét második felében 30 Celsius fok körül alakult, majd ezen a héten hőhullám érkezett, 35 fok körüli csúcsértékekkel, megdőlő napi melegrekordokkal. 

A kalászosok és a repce az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A kalászosok táblái már sárgulnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nem lesz különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni. A napraforgó a szárnövekedés, a kukorica pedig egy szárcsomós körüli fázisban jár. A melegben intenzíven fejlődnek a növények, egyelőre bírják a száraz időt, de a csapadék egyre jobban hiányzik nekik. Az érésben lévő cseresznyének és meggynek is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a meleg, nyári idő. Azonban van arra esély, hogy szombaton nagyobb zivatarrendszerek is kialakulnak, melyek akár nagyobb területet is megöntözhetnek. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam. A csapadék területi eloszlása nem lesz egyenletes, helyenként felhőszakadás (és jég) is kialakulhat, míg másfelé akár teljesen száraz is maradhat a talaj. Amely így csak foltokban, sávokban ázik majd meg, sokfelé tovább szárad. A délies áramlás nyugatiasra, északnyugatiasra fordul, pénteken és szombaton többfelé megerősödik a szél, vasárnaptól gyengül a légmozgás. A levegő páratartalma napközben többnyire 40% alá csökken, tartós levélnedvesség nem lesz jellemző.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?