Aszály fenyeget Magyarországon: erre jobb, ha mindenki felkészül

Aszály fenyeget Magyarországon: erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Múlt péntek óta országszerte száraz, meleg időben dolgozhattak az aratókombájnok, a talaj felső fél méteres rétege azonban a Kisalföldön és az Alföldön is többfelé meglehetősen kiszáradt. A nyári növényeknek jól jönne egy alapos öntözés, mert ezeken a tájakon már az aszály jelei mutatkoznak. A héten csapadékra záporok, zivatarok formájában van esély a hőséget meg-megszakító gyenge hidegfrontokhoz kapcsolódóan. Ma éjszaka csak elszórtan, szerdán és csütörtökön azonban többfelé várható zápor, zivatar.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A múlt hét első felében még többfelé volt csapadék az országban. Hétfőn késő este délnyugat felől érte el hazánkat egy kiterjedt zivatarzóna, melyből a Balaton tágabb környezetében 10-30 mm esett, kedden pedig gyenge esők, záporok öntöztek az ország délnyugat-északkeleti széles sávjában, ekkor azonban a legtöbb helyen már 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Szerdán estétől ismét nyugat-délnyugat felől jöttek zivatarok, ezúttal azonban többfelé esett kiadósabb, 5-15 mm néhol 20-35 mm közötti mennyiség. Péntek óta azonban száraz idő az uralkodó hazánkban. A július első dekádjában lehullott csapadék mennyisége csak a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban valamint a délnyugati országrészben haladja meg a 20 mm-t, de helyenként sajnos az 5 mm-t sem éri el. A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik nem csak az elmúlt 10 napot tekintve, hanem a mögöttünk álló harminc napban is, Medárd napja óta sokfelé 20-50 mm-rel kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál.

10 napos csapadékösszeg 2023. július 9-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. július 9-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)

A talaj felső fél méteres rétege hazánk északnyugat-délkeleti sávjában többfelé kritikusan száraz állapotba került, nedvességtartalma nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A délnyugati és északkeleti országrészben viszont megfelelő a nedvességtartalom. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)

A hőmérséklet a múlt csütörtökön átvonult hidegfront óta emelkedő tendenciát mutat. Vasárnap már országszerte kánikula volt 30 fok fölötti maximumokkal, éjszakánként azonban a legtöbb helyen 15 fok alá hűlt a levegő.

Maximum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)

A kalászosok és a repce aratása javában zajlik. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal. A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig már sokfelé virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez majd növekedéséhez.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeik a június közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az előző időszakhoz képest már nagy területen csökkenés látható, mely főként az őszi vetések érésének tudható be. A nyári növények zöld tömege ugyanakkor intenzíven növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 620 és 740 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 70-120 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-60 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai egy szűk héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-én (foknap)

Az előttünk álló héten több hidegfront is érinti térségünket, de ennek ellenére szinte egész héten marad a kánikula. Zápor, zivatar hétfőről keddre éjszaka elszórtan, majd szerdán és csütörtökön többfelé előfordulhat. Pénteken és szombaton csak kevés helyen, főként a déli országrészben lehet csapadék. A legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 30 fok fölött alakul. Szerdán várható a legmelegebb, ekkor nagy területen 35-38 fokig melegedhet a levegő, majd csütörtökre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de péntektől ismét melegedés kezdődik. Éjszakánként a nagyobb városok és a vízparti területek kivételével 20 fok alá csökken a hőmérséklet. Szerdán és csütörtökön várható több felhő, a többi napon azonban igen erős lesz az UV sugárzás, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03