Itt a friss előrejelzés: jönnek az újabb esők, erre jó, ha minden gazda felkészül

Itt a friss előrejelzés: jönnek az újabb esők, erre jó, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
Miközben a napraforgó aratására, a kedvező szemnedvesség elérésre a száraz, meleg idő lenne optimális, illetve a kukorica is beérett és már nem igényel esőt, az elvetett repce a sokfelé száraz talajban nem vagy csak nehezen tud kikelni. A hétvégén egy lelassuló markáns frontrendszer érkezik fölénk, mely nagy területen hozhat jelentős csapadékot, jó esély van tehát arra, hogy a repce számára fontos fölső talajréteg hazánk nagyobb részén kellően átnedvesedik. A jövő héten visszatér a száraz, napos idő, és nagyobb lehűlés sincs kilátásban, így az időjárás kedvező lesz a betakarításra és az érésre is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét közepe óta kissé változékonyabbra fordult időjárás Magyarországon. Szerdán este egy hidegfront érkezett, melynek hatására péntek estig az északnyugati országrészben, valamint hazánk északi, északkeleti harmadán többfelé, az Alföld más részein foltokban hullott 5-15 mm csapadék, de néhol egy-egy kiadósabb felhőszakadás is előfordult - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A hétvégén az ország keleti felén elszórtan voltak záporok, egy-egy zivatar is kialakult, de a legtöbb helyen száraz, nagyrészt napos idő volt a jellemző. Kedden újabb gyenge front érkezett kisebb esővel, záporokkal, néhol zivatarral, de az ország nagyobb része ezúttal is kimaradt a csapadékból. Az elmúlt 10 nap során inkább csak az északi országrészben hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, hazánk nagyobb részén alig esett, ami a meleg, napos időben hamar elpárolgott. A 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős, 20-70 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. Az elmúlt napokban előfordult záporok nyugaton és északon átnedvesítették a felső talajréteget, azonban a mélyebb rétegek az ország nagyobb részén kritikusan szárazak.

10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 20-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 20-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. szeptember 20-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. szeptember 20-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 19-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 19-én (%)

A hőmérséklet az elmúlt napokban mintegy 4-5 Celsius fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A csúcsértékek jellemzően 25 és 30 fok közé emelkedtek, csak a tartósabban felhős napokon és részeken maradt ez alatt. A derült éjszakákon a 10 fok közelébe süllyedő minimumok és a hajnali ködfoltok azonban már az őszt jelzik.

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj, kiadós csapadékra lenne szükség a növény optimális korai fejlődéséhez.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek szeptember első felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már jelentősen csökken az index értéke, a nyári növények elveszítik zöld tömegüket, és a természetes vegetáció sem olyan zöld már, mint a nyár derekán. Ezt a folyamatot ellensúlyozza kissé, hogy a tarlók sokfelé kizöldültek a nyár végére, ugyanakkor az elvetett repce táblák még jórészt növénymentesek. Az anomália térképen az Alföld déli, délkeleti és középső területein már augusztusban megjelent nagy kiterjedésű vörös folt, ahol a csapadékhiány miatt a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke, tovább nőtt az előző időszakhoz képest. Az ország nagyobb részén azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1430 és 1650 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. A kukorica az éréshez szükséges mennyiséget már bőven elérte. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg a tavalyi évhez képest, jelenleg mintegy 40-100 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 10-60 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 19-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 19-én (foknap)

A folytatásban továbbra is jobbára meleg levegő áramlik fölénk, csak a borongósabb, esős napokon esik vissza a hőmérséklet. Szombaton nyugat felől egy frontrendszer éri el az ország térségét, így a hét végén mindkét nap sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Összességében nagy területen hullhat jelentős, 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A jövő hét első felében aztán ismét szárazra és naposra fordul az idő, azonban hajnalonként párásságra, foltokban ködre lehet számítani. A talaj tehát a hét végén várhatóan sokfelé megázik annyira, hogy a repce fejlődése ideális lehessen. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton és vasárnap a borongós és tartósan csapadékos területeken 20 fok alá esik vissza, de a jövő héten már ismét a 25 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?