Zivatarok csaphatnak le az országra szerdán: erre készülhetnek a magyarok

Zivatarok csaphatnak le az országra szerdán: erre készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hét napos, száraz, meleg időjárása nem csak a kapás növények és az őszi gyümölcsök érését segítette, de növényvédelmi szempontból is kedvezően hatott. Ugyanakkor a már elvetett repce csírázásához és keléséhez különösen az Alföld szárazabb területein nagy szükség volna csapadékra. Változás időjárásunkban a hét közepén várható, csütörtökön az országban többfelé, a hét további részében elszórtan számíthatunk esőre, záporra, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló egy hétben egy Európa nagy részére kiterjedő anticiklon hatására túlnyomóan derült, száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Csapadék sehol sem hullott hazánkban, de az Alföld déli, délnyugati tájain és a Dunántúl nagy részén szeptemberben még egyáltalán nem esett, a keleti, északkeleti országrészben is csak a hónap első napjaiban voltak záporok, zivatarok. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett, és a 90 napos csapadékösszeg is csak kevés helyen mutat pozitív anomáliát.

10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 10-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. szeptember 10-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 10-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 10-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 10-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 10-ig (mm)

A felszín közeli talajréteg jellemzően még jó vízellátottságú, bár az Alföldön vannak már kritikusan száraz területek. A középső és mélyebb rétegek a Dunántúl keleti, délkeleti tájain és nagy területen az Alföldön is igen szárazak, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40%-át tartalmazzák, bár az ősz eleji időszakban ez elég jellemző.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 10-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 10-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. szeptember 10-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában szeptember 10-én (%)

A hőmérséklet napközben egész héten a nyarat idézte, a hét második felében kissé melegedett is az idő, a hétvégén 28-31 Celsius-fok közötti maximumokat mérhettünk. Az egyre hosszabbodó éjszakákon azonban jellemzően 10-13 Celsius-fokig hűlt le a levegő, csak a magasabban fekvő területeken és vízpartok környékén volt ennél kissé enyhébb az idő.

Maximum hőmérsékletek 2023. szeptember 10-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. szeptember 10-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. szeptember 8-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. szeptember 8-án (Celsius-fok)

A kukorica és napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadékra már nincs szüksége sem a kukoricának sem a napraforgónak, a mostani meleg, száraz idő kedvezően hat az érésre. Az őszi káposztarepce vetése folyamatban van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink az augusztus utolsó dekádjára és szeptember első napjaira vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már jelentősen csökken az index értéke, a nyári növények zöld tömege egyre többet veszít mennyiségéből, amit kissé ellensúlyoz, hogy a tarlók sokfelé kizöldültek. A legnagyobb csökkenés az előző állapothoz képest most a középső és az északkeleti országrészekre jellemző. Az anomália térképen pedig az Alföld délkeleti és középső területein vannak nagy kiterjedésű vörös foltok, ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke a csapadékhiány miatt. Az ország nagyobb részén azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1330 és 1540 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 80-120 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 10-30 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 10-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. szeptember 10-én (foknap)

A következő két napban még nem változik számottevően időjárásunk, főként fátyolfelhők zavarhatják a napsütést, de csapadék szerda estig nem várható, a meleg azonban pár fokkal fokozódni fog. Szerda este éri el hazánkat északnyugat felől a változást hozó hidegfront, így akkor az északnyugati, nyugati országrészben már előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Csütörtökön az említett front átvonulását többfelé kíséri majd eső, zápor, zivatar, és az északiasra forduló szél is megélénkül. A hőmérséklet 24-29 Celsius-fok közé esik vissza, északon, és nyugaton lehet ennél kissé hűvösebb. Péntektől változékony, többé-kevésbé napos időben lesz részünk fátyol- és gomolyfelhőkkel, melyekből elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül, a hétvégén kevéssel afölött alakul majd, a minimum értékek továbbra is 10-15 Celsius-fok körül valószínűek, a hét közepén lehetnek ennél kissé enyhébbek az éjszakák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?