Itt a figyelmeztetés: gombás betegség fertőzhet Magyarországon

Itt a figyelmeztetés: gombás betegség fertőzhet Magyarországon

agrarszektor.hu
Az egy hete csapadékosra fordult időjárás és a meleg idő jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, de ebben az időben jobban oda kell figyelni a gombás megbetegedések elleni védekezésre is - írta a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Azt írták, az elmúlt egy hétben csapadékosra fordult az időjárás, több hullámban is érkezett eső, a múlt hét eleje óta az ország jelentős részén 20-50 milliméter közötti csapadék hullott. Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain, valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor vannak területek északon és keleten, valamint a déli országrészben, ahol kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt egy héten nemcsak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál: a kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fejlődési fázisokban. A napraforgó- és kukoricaállományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények között fejlődtek az elmúlt időszakban. A korai gyümölcsök - a szamóca és a cseresznye - éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, de az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.

Az előrejelzés szerint szombattól csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan kell záporok, akár jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására számítani. A következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 milliméter közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd. A hőmérséklet nem változik számottevően: éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-28 fok közötti értékek valószínűek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?