Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a gazdáknak

Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a gazdáknak

agrarszektor.hu
A múlt hét többfelé nagy csapadékot is adó heves zivatarai nem hiányoztak a már az érés különböző szakaszaiban lévő kalászosoknak és a repcének. Elsősorban a keleti országrészben fordultak elő jelentős felhőszakadások, melyek bár alaposan megöntözték az Alföldön a megelőző időszakban már kiszáradt talajt, de a hirtelen lezúduló nagy vízmennyiség sajnos nem úgy hasznosul mintha lassú eső formájában esett volna. A következő napokban főként az északkeleti és a déli országrészben lehet további csapadékra számítani, de az elmúlt napokhoz hasonló nagy mennyiség nem valószínű. Egyelőre a kánikula sem tér vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét nagy részében igen meleg, labilis rétegződésű levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, amihez mikor nedvesség is társult, heves zivatarok kialakulását segítette elő. Így volt ez szerdán délutántól csütörtök délutánig az ország északkeleti felén valamint péntek délutántól vasárnap hajnalig, amikor a hőségnek véget vető hidegfront kapcsán fejlődtek többfelé károkozó szélrohamokkal és felhőszakadással kísért heves zivatarok - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

24 órás szélmaximumok 2023. június 24-én reggel 8 óráig (km/h)
24 órás szélmaximumok 2023. június 24-én reggel 8 óráig (km/h)

A múlt szerda óta az ország északkeleti harmadán jelentős, sokfelé 20-70 mm közötti csapadék hullott, bár például Csenger térségében csak 1 mm esett, a több felhőszakadás által érintett tájakon pedig akár 100 mm-nél is több. Az ország többi részén 3-20 mm közötti mennyiséget lehetett mérni, délen és a Rába mentén többfelé csak néhány milliméter hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékösszegében a megelőző időszakban megfigyelt hiány főként a Tiszántúlon és az Alföld északi tájain pótlódott jelentősen ezzel a csapadékkal. A talajfelszín sokfelé sárossá vált, az Alföldön belvízfoltok is keletkeztek, az Északi-középhegységben pedig villámárvizek vonultak le egyes patakokon. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így főként az Alföld déli és nyugati részére jellemző kisebb száraz foltoktól eltekintve, jellemzően kellő nedvesség áll a növények rendelkezésére a talajban.

5 napos csapadékösszeg 2023. június 25-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. június 25-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 25-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 25-én (%)

A legmelegebb órák hőmérséklete szerdán, csütörtökön és pénteken országszerte meghaladta a 30 fokot, pénteken az Alföldön nagy területen 35 fok fölé forrósodott a levegő. A már említett hidegfront hatására szombaton jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a Dunántúlon ekkor már csak 20-23, míg a Dunától keletre 27-30 fok volt a jellemző.

24 órás hőmérsékletváltozás 2023. június 24-én 13 órakor (Celsius fok)
24 órás hőmérsékletváltozás 2023. június 24-én 13 órakor (Celsius fok)

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce, a búza az árpa és a rozs az érés különböző fázisaiban járnak, az árpa aratása már megkezdődött. Az elmúlt napok nagy csapadéka nem hiányzott ezeknek a kultúráknak. Eddig is előfordultak a sok eső miatt megdőlt táblák illetve táblarészek, ezek aránya most tovább növekedett. A folytatásban meleg, száraz idő lenne ideális az érés elősegítéséhez.
A kukorica és a napraforgó számára jól jött a múlt heti meleg és a napsütés, majd az azt követő csapadék, szépen növekednek az állományok. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között, de a napraforgó egyre többfelé már csillagbimbós állapotban van.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a június első felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az előző időszakhoz képest néhol kisebb csökkenés látható, mely főként az őszi vetések kezdődő érésének, zöldtömeg-vesztésének tudható be, ugyanakkor a nyári növények zöld tömege igen intenzíven növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 460 és 580 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, a tavalyi évhez képest 30-110 foknap ez az elmaradás, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-én (foknap)

A héten mérsékelten meleg, nyári időben lesz részünk. Kedden és szerdán hajnalban főként a délnyugati, déli országrészben várható eső, zápor, míg az északkeleti, keleti országrészben zivatarok is lehetnek ezen a két napon, de a múlt hetihez hasonló heves események nem várhatók. Csütörtökön és pénteken országszerte száraz idő valószínű, majd a hétvégén fordul ismét csapadékosabbra időjárásunk. Addig azonban az ország nagy részén száradni, szikkadni fognak a talajok, ezt a folyamatot kedden sokfelé erős, szerdán élénk szél is erősíti majd. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 25 és 30 fok között alakul majd, a hét közepén lesz ennél hűvösebb, szerdán csak 20-25 fokot mérhetünk. Csütörtöktől ismét melegszik az idő, de a héten nem tér vissza a kánikula.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?