Itt a friss előrejelzés: jön az újabb hőség, erre jó, ha minden gazda felkészül

Itt a friss előrejelzés: jön az újabb hőség, erre jó, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban bár jelentősen csökkent a csapadék a múlt hét második feléhez képest, de még mindig többfelé fordultak elő esők, záporok, melyek a hűvös, amúgy is párásabb időben tartósan nedvesen tartották a növények leveleit. Ez az időjárás számos növényi kórokozó számára nyújtott kedvező körülményeket, a talaj nedvességtartalma azonban az évszakhoz képest kedvezően alakul. További elszórt záporok, zivatarok csak ma várhatók, a következő napokban száraz időre van kilátás, a hétvégétől a hőmérséklet is jelentősen emelkedik.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét második felében országszerte kiterjedt záporok, többfelé felhőszakadással és kártevő széllel együtt járó zivatarok voltak jellemzőek, és bár a héten csökkent a csapadékhajlam, hétfőn és szerdán még többfelé előfordultak esők, záporok, zivatarok, de ekkor már csak elvétve esett 10 mm-t meghaladó mennyiség. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így az ország északnyugati felén nagy területen, de néhol a Tiszántúlon is meghaladta az 50 mm-t, a legcsapadékosabb nyugati és északi tájakon a 100 mm-t is, ráadásul Szombathely tágabb térségében júliusban is 100 mm-t meghaladó mennyiség hullott - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében elég nagy különbségek alakultak ki az országban, míg az említett nyugat-magyarországi területeken 200 mm körüli mennyiség esett, addig az Alföldön helyenként - például Szolnok vagy Kecskemét térségében - csak 40 mm.

10 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)

A sokéves átlagtól vett harminc napos eltérés is főként az Alföldön mutat negatív eltérést, de 20 mm-t meghaladó hiány csak foltokban jellemző. A talajok felszín közeli része továbbra is telítettség közeli állapotban van, a középső és mélyebb rétegekben azonban már vannak szárazabb területek az Alföldön, de kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)

A hőmérséklet az elmúlt napokban 3-6 fokkal, vagyis jelentősen hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál. A múlt pénteken és szombaton a keleti, délkeleti tájakon még 34-37 fokig melegedett a levegő, miközben az ország nyugati részén már csak 19-22 fokot lehetett mérni. Vasárnaptól országszerte lehűlt az idő, és csak 20-25 fok közötti maximum értékek a jellemzők, bár hétfőn északon, északon, északnyugaton nagy területen 20 fokig sem melegedett a levegő. A hajnali lehűlés szerdán volt a legerősebb, ekkor a középső és keleti országrészben 10 fok alá esett vissza a hőmérséklet.

Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)

A kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott. A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ennek a kultúrának is, a Dunántúlon és északkeleten nagy területen megkapta az ideális 100 mm havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 mm-t. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak. A napraforgó már elvirágzott, a magképződés állapotában van. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen jól fejlett, szép nagy tányérok a jellemzőek.

30 napos csapadékösszeg 2023. július 31-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. július 31-ig (mm)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek július utolsó dekádjára és augusztus első napjaira vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még mindig magas az index értéke, a nyári növények zöld tömege jellemzően stagnál. Az anomália térképen július eleje óta vannak vörös foltok, ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ennek egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 970 és 1140 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ezen a mögöttünk álló egy hét hűvös időjárása sem segített. A tavalyi évhez képest mintegy 90-150 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 0-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A folytatásban a csütörtök délelőtt átvonult gyenge hidegfront mögött pénteken még az ilyenkor szokásosnál hűvösebb idő várhatók 25 Celsius-fok körüli maximum értékekkel, szombattól azonban jelentősen melegszik az idő, a hétvégén már 25-30 Celsius-fok között alakulnak a csúcsértékek, a jövő hét első felében pedig nagy területen 30 Celsius-fok fölötti kánikulára lehet számítani. Elszórt eső, zápor, esetleg zivatar csak ma (csütörtök) délután illetve este várható, a következő napokban száraz időben lesz részünk, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok. A hőmérséklet emelkedésével a levegő relatív nedvességtartalma is csökkenni fog, de nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a jövő hét első felében sem valószínű. A felszín közeli talajréteg péntektől országszerte száradni, szikkadni fog. A növényvédelmi munkákat élénk széllökések napközben is csak kevés helyen zavarhatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01