Itt a friss előrejelzés: jön az újabb hőség, erre jó, ha minden gazda felkészül

Itt a friss előrejelzés: jön az újabb hőség, erre jó, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban bár jelentősen csökkent a csapadék a múlt hét második feléhez képest, de még mindig többfelé fordultak elő esők, záporok, melyek a hűvös, amúgy is párásabb időben tartósan nedvesen tartották a növények leveleit. Ez az időjárás számos növényi kórokozó számára nyújtott kedvező körülményeket, a talaj nedvességtartalma azonban az évszakhoz képest kedvezően alakul. További elszórt záporok, zivatarok csak ma várhatók, a következő napokban száraz időre van kilátás, a hétvégétől a hőmérséklet is jelentősen emelkedik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét második felében országszerte kiterjedt záporok, többfelé felhőszakadással és kártevő széllel együtt járó zivatarok voltak jellemzőek, és bár a héten csökkent a csapadékhajlam, hétfőn és szerdán még többfelé előfordultak esők, záporok, zivatarok, de ekkor már csak elvétve esett 10 mm-t meghaladó mennyiség. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így az ország északnyugati felén nagy területen, de néhol a Tiszántúlon is meghaladta az 50 mm-t, a legcsapadékosabb nyugati és északi tájakon a 100 mm-t is, ráadásul Szombathely tágabb térségében júliusban is 100 mm-t meghaladó mennyiség hullott - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében elég nagy különbségek alakultak ki az országban, míg az említett nyugat-magyarországi területeken 200 mm körüli mennyiség esett, addig az Alföldön helyenként - például Szolnok vagy Kecskemét térségében - csak 40 mm.

10 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 9-ig (mm)

A sokéves átlagtól vett harminc napos eltérés is főként az Alföldön mutat negatív eltérést, de 20 mm-t meghaladó hiány csak foltokban jellemző. A talajok felszín közeli része továbbra is telítettség közeli állapotban van, a középső és mélyebb rétegekben azonban már vannak szárazabb területek az Alföldön, de kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 9-én (%)

A hőmérséklet az elmúlt napokban 3-6 fokkal, vagyis jelentősen hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál. A múlt pénteken és szombaton a keleti, délkeleti tájakon még 34-37 fokig melegedett a levegő, miközben az ország nyugati részén már csak 19-22 fokot lehetett mérni. Vasárnaptól országszerte lehűlt az idő, és csak 20-25 fok közötti maximum értékek a jellemzők, bár hétfőn északon, északon, északnyugaton nagy területen 20 fokig sem melegedett a levegő. A hajnali lehűlés szerdán volt a legerősebb, ekkor a középső és keleti országrészben 10 fok alá esett vissza a hőmérséklet.

Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. augusztus 9-én (Celsius-fok)

A kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott. A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ennek a kultúrának is, a Dunántúlon és északkeleten nagy területen megkapta az ideális 100 mm havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 mm-t. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak. A napraforgó már elvirágzott, a magképződés állapotában van. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen jól fejlett, szép nagy tányérok a jellemzőek.

30 napos csapadékösszeg 2023. július 31-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. július 31-ig (mm)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek július utolsó dekádjára és augusztus első napjaira vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még mindig magas az index értéke, a nyári növények zöld tömege jellemzően stagnál. Az anomália térképen július eleje óta vannak vörös foltok, ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ennek egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 970 és 1140 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ezen a mögöttünk álló egy hét hűvös időjárása sem segített. A tavalyi évhez képest mintegy 90-150 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 0-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A folytatásban a csütörtök délelőtt átvonult gyenge hidegfront mögött pénteken még az ilyenkor szokásosnál hűvösebb idő várhatók 25 Celsius-fok körüli maximum értékekkel, szombattól azonban jelentősen melegszik az idő, a hétvégén már 25-30 Celsius-fok között alakulnak a csúcsértékek, a jövő hét első felében pedig nagy területen 30 Celsius-fok fölötti kánikulára lehet számítani. Elszórt eső, zápor, esetleg zivatar csak ma (csütörtök) délután illetve este várható, a következő napokban száraz időben lesz részünk, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok. A hőmérséklet emelkedésével a levegő relatív nedvességtartalma is csökkenni fog, de nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a jövő hét első felében sem valószínű. A felszín közeli talajréteg péntektől országszerte száradni, szikkadni fog. A növényvédelmi munkákat élénk széllökések napközben is csak kevés helyen zavarhatják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01