Keményen leckéztet az időjárás: egyik szemük sírhat, a másik nevethet a gazdáknak

Keményen leckéztet az időjárás: egyik szemük sírhat, a másik nevethet a gazdáknak

agrarszektor.hu
A héten tovább fokozódik a forróság és a csapadékhiány, bár jönnek itt-ott záporok, zivatarok, de országos, jelentős csapadék egyelőre nem valószínű. A június általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, mégis ebben a hónapban eddig alig esett, a talaj így egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont, főleg a nyári kapásoknak, hatalmas szüksége lenne a csapadékra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt héten csak egy-egy nap fordult elő itt-ott zápor, zivatar az országban, de a kis területen lehullott csapadék mennyisége is 2-3 mm alatt maradt, az ország döntő része pedig teljesen száraz maradt - írja a met.hu. Az elmúlt 30 nap során sokfelé a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, nagy területen 50-60 mm-es hiány keletkezett csak ezen az időtávon. A talaj felső fél méteres rétege így tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön 30% alatti értékek is előfordulnak. A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont még van nedvesség, bár az is egyre fogy. Egyelőre jellemzően 60-85% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában ebben a rétegben. A hőmérséklet maximuma hétfőn még 25 Celsius fok alatt maradt, hétfő és kedd reggelre pedig erősen lehűlt a levegő: hétfőn az Északi-középhegység északi oldalán és a Duna-Tisza közén kisebb foltokban 5 fok alatti értékek is előfordultak, kedden pedig nagyobb területen volt 10 fok alatt a minimum. Aztán keddtől intenzív melegedés kezdődött, a hőmérséklet már 30 fok közelében, a hét végén már a fölött tetőzött.

A kalászosok és a repce az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. Az őszi árpa táblái már sárgulnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nem lesz különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni. A napraforgó a szárnövekedés, a kukorica pedig egy szárcsomós körüli fázisban jár. A melegben intenzíven fejlődnek a növények, egyelőre bírják a száraz időt, de a csapadék egyre jobban hiányzik nekik. Az érésben lévő cseresznyének és meggynek is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg.

Az előttünk álló héten jellemzően száraz, napos, kánikulai melegre van kilátás. Bár itt-ott előfordulhatnak záporok, zivatarok (nagyobb számban talán majd a hét végén), de a csapadék területi átlagban nem ígérkezik számottevőnek (5 mm alatt marad), csak kisebb foltokban enyhülhet a csapadékhiány. A talaj így tovább szárad, a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma országszerte a kritikus 40%, sőt sokfelé 30% alá csökken majd. Az esetleges öntözéssel úgy kell számolni, hogy komolyabb csapadékot adó esők talán a hét végén érkezhetnek, bár ez még nagyon bizonytalan. Napközben többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél, a legszelesebbnek a péntek és a szombat ígérkezik. A hőség csütörtökig fokozódik, akkor a legmelegebb órák hőmérséklete 34 és 39 (!) fok között alakulhat majd. Bár a kukorica szereti a meleget, a 35 fok fölötti érték már neki is túl magas. Péntektől érkezhet pár fokkal kevésbé meleg levegő hazánkba. A forró időben a kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a hét végére az ország nagy részén eléri az 500-550 foknapot. A levegő páratartalmára napközben 30-40% alatti értékek lesznek jellemzők. A száraz, meleg levegőben légköri aszály várható, egyes növények levele ilyenkor átmenetileg meghervadhat. Június második felében jár legmagasabban fölöttünk a Nap, ezért ilyenkor felhőtlen vagy gyengén felhős meleg napokon igen erős UV sugárzás éri a felszínt, ami a növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet, de a szabadban tartott állatokra is jobban oda kell figyelni.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?