Cickafark

A közönséges cickafark az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Európa és Ázsia rétjein, legelőin, útjai mentén tömegesen fordul elő.

A cickafark jellemzői és gyógyhatása

A cickafark az alábbi neveken ismert még: orvosi cickafark, cickóró, cickafarkkóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű. Több száz vegyületet azonosítottak a cickafarkban. Ezek között van kék színű proazulént tartalmazó illóolaj, achillein glukoalkaloid, keserűanyag, cseranyag, aconitsav, konitsav, kén, nátrium, kálium, magnézium, mész, aszparagin, glikozidok, zsírosolaj, gyanta, szénhidrát, vas. A cickafark egyvelő növény, melynek szára 20-80 cm-re nő meg. Levelei lándzsásak vagy szálas lándzsásak, 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat.

A cickafark virágai sugárvirágok, amik sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek 4-6, fehér vagy rózsaszín sugárvirágból állnak. Termései 2 mm hosszú kaszattermések. Csalogató lehet, hogy a cickafark minden része kellemes illatot áraszt. Rovar és önmegporzású elterjedését a szél és a hangyák is segítik. A dombvidéktől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken előfordul.

A cickafark kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Mindezek mellett hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is jól alkalmazható. A cickafarkerkenti az epeváladék termelést, valamint a húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen. Étvágyjavításra, gyomorgörcsök ellen, epebetegségek esetében és petefészek gyulladáskor és egyéb nőgyógyászati problémák esetén is ajánlott a fogyasztása. Ilyenkor készítsünk belőle teát az alábbiak szerint: egy csapott evőkanál helyett csak egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5 dl vízhez. Ebből igyunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este egy héten kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!