Csodára várva: emelheti bármi a gabonaárakat?

Csodára várva: emelheti bármi a gabonaárakat?

Ellentmondásos folyamatok módosíthatják a jelenleg kifejezetten nyomott árakat, ám megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy emelkedhetnek a mostani szintek. Egyelőre kevés jel mutat a gabonaárak emelkedésének irányába, a nagy készletek, a visszafogott kereslet miatt nem érdemes érdemi drágulást várni. A formálódó aszály miatt így előfordulhat az is, hogy idén a legkedvezőtlenebb párosítás: az alacsony árak – visszafogott terméseredmények helyzete áll elő. Eközben Oroszország az olajárakra komoly befolyást gyakoroló OPEC mintájára új gabonatőzsdét alakítana ki a BRICS-országok részvételével, hogy erősebb kontrollt érvényesítsen a globális árak tekintetében. Ez – ha még nem is az idei évben – emelhetné a gabonaárakat, ám megvalósítása korántsem olyan egyszerű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Néhány emelkedési kísérlet után továbbra is nyomott árakon jegyzik a gabonaféléket a világpiacon, és egyelőre nem sok jele van az érdemi áremelkedésnek. Az árak változását illetően fontos megjegyezni, hogy a közel 500 milliós népességű Európai Unióban, valamint a környező országokkal együtt 700-800 milliós lakosságú Európában a fogyasztás volumene továbbra sem növekszik – hívta fel a figyelmet az Agrárszektornak nyilatkozó Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: több országban az élelmiszerfogyasztás még mindig csökken a kontinensen.

A feldolgozott élelmiszerek iránti kereslet a nagynak számító európai piacon nem fog emelkedni, ilyen szempontból különösebb húzóerő, keresleti piac kialakulása kizárt.

Az orosz gabona még lejjebb nyomhatja az árakat

A szakember szerint a globális piacokat tekintve euróban, vagy dollárban számolva minimális az árak emelkedésének mozgástere. Mint elmondta, legfeljebb 10 százaléknyi áremelkedés adódhat valamilyen előre nem látható kockázat megvalósulása esetén, de a jelenlegi feltételekből kiindulva ez sem valószínű. A készletek magasak, a kereslet pedig nem növekszik, ráadásul, mint megjegyezte, az orosz készletek is meglehetősen magasak még mindig. Ez utóbbi piaci megjelenése tovább csökkenti az áremelkedés esélyét.

Kialakul a legrosszabb verzió?

Idehaza a korábbi, kedvező kiinduló feltételek után mára látszik, hogy vízhiány kezd kialakulni, amely a szokatlanul meleg időjárással párosulva nem kedvez az optimális bokrosodásnak az őszi kalászosok esetében. Ha továbbra sem lesz elegendő csapadék, a bokrosodás egyes területeken le is állhat, amely kevesebb termést eredményezhet idén.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiadások nem csökkentek

Eközben ráadásul a költségek továbbra is magasak, különösen a növényvédőszerek esetében találkoznak a termelők magas árakkal. Ebben a helyzetben az agrárközgazdász szerint különösen a kisebb szereplők fogják vissza a kiadásaikat, és egyre extenzívebb irányba indul el a termelésük. Attól ugyanakkor nem tart, hogy a kisebb gazdák tömegesen mennének tönkre, elsősorban azért, mert nem hitelből gazdálkodnak.

A jelenlegi helyzet ugyanakkor – a generációváltás megoldatlansága miatt – tovább gyorsítja a birtokkoncentrációt, vagyis sok szereplő inkább feladja a termelését, földjeik megművelését pedig nagyobb gazdaságok veszik át.

Egy lapra tettek fel mindent

Raskó György szerint a legnagyobb probléma a jelenlegi helyzetben az, hogy a termelők jelentős része nem áll több lábon, a tevékenységük régóta csak a szántóföldi növénytermesztésre, és a szokásos, néhány növényre korlátozódik.

A legtöbben az állattenyésztést és a kertészeti termelést régen felszámolták. Az osztrák, a bajor és olasz gazdák a szántóföldi termesztés mellett ilyesmivel is foglalkoznak, az eltérő tevékenységek valamelyikéből pedig van annyi bevételük, hogy fenn tudnak maradni, megélnek. Magyarországon ez a szántóföldi növényeknek való kitettség extrém módon magas.

Lefelé már nem mehet?

Némileg másképp látja a piaci helyzetet Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Úgy véli, bár a dél-amerikai kínálat ezekben a hetekben jelentkezik a világpiacon, amely nem kedvez az árak felfelé történő elmozdulásának, a későbbiekben erre inkább lesz lehetőség. Az árak ugyanis annyira nyomottak, hogy lefelé már nincs mozgástér. Ahogy fogalmazott:

ez már inkább felfelé fog menni.

A csapadékhiányt és a bokrosodást az elnök változó problémaként ítélte meg az elnök, mint mondta, nagyon vegyes a kép az ország különböző részein, kétségkívül vannak helyek, ahol látványosan romlik az őszi vetések állapota.

A keleti kínálat túlértékelt lehet

Az elnök hozzátette: fontos piacalakító tényező lesz az is, hogy Ukrajnából sem várható jó termés, ezt már az ottani szervezetek is jelezték, és szerinte túlértékelt az orosz készlet mennyisége is. Mint fogalmazott:

Árkartellt hoznának létre az oroszok

Oroszország eközben szorgalmazza, hogy a kilenc feltörekvő országot tömörítő BRICS kereskedelmi szövetség hozzon létre egy saját gabonatőzsdét. A szövetség hivatalosan deklarált célja a tagállamok közötti kereskedelem megkönnyítése, de elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az új struktúra a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) analógjává kíván válni a globális gabonapiacon, és célja a szabad árképzés befolyásolása – írja a World-Grain.com.

Az Orosz Gabonaexportőrök Szövetsége (RUGE) először 2023 decemberében, a blokk történelmi bővítésének előestéjén fogalmazta meg a BRICS-országok közötti gabonatőzsde létrehozásának gondolatát. Az eredetileg Brazília, Oroszország, India, India, Kína és Dél-Afrika által létrehozott szövetség 2024. január 1-jén Egyiptomot, Etiópiát, Iránt és az Egyesült Arab Emírségeket fogadta soraiba. Szaúd-Arábia meghívást kapott a szövetséghez való csatlakozásra, és fontolgatja a taggá válást.

Putyin is támogatja

A javaslat nem keltett nagy feltűnést egészen márciusig, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogatta. Egy orosz gazdákkal tartott találkozón Putyin azt mondta:

Az összes gabona-referenciaárat az Egyesült Államokban és Európában, például Párizsban határozzák meg. Mennyi gabonát termelnek a franciák? Szerintem kevesebbet, mint mi. És mégis, a hagyományoknak megfelelően az irányadó árak ott alakulnak ki.

Putyin igazságtalannak nevezte a globális gabonapiacon fennálló árképzést, hozzátéve, hogy a BRICS gabonatőzsde létrehozásának ötlete jó, és ígéretet tett arra, hogy ezt a legfelsőbb kormányzati szinten kidolgozzák.

Nem olyan egyszerű

A mezőgazdasági nyersanyagok árainak szabályozására vonatkozó elképzelés vonzónak tűnik, de ehhez a BRICS-nek nem csupán egy tőzsdét, hanem egy ágazati uniót kell létrehoznia, mint az OPEC a globális olajpiacon - mondta Jaroszlav Lisovolik, a moszkvai székhelyű BRICS+ Analytics agytröszt vezetője.

Az árak szabályozása pusztán egy tőzsde létrehozásával nem fog működni, mivel ehhez az exportőröknek az OPEC+ -hoz hasonló szervezetbe kell tömörülniük, hogy közösen korlátozhassuk a kínálatot a piacon

- értett egyet Vlagyimir Csernov, a Freedom Finance Global elemzője.

Az OPEC az olajtermelő országok csoportja, amely a termelési teljesítmény szabályozására és a globális olajpiaci árak befolyásolására alakult. A közgazdászok az OPEC-et gyakran a kartell - a piaci verseny akadályozására létrehozott szövetség - tankönyvi példájaként írják le. Elméletileg a BRICS-tagok elegendő kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy az OPEC analógjaivá váljanak a gabonapiacon – teszi hozzá a cikk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?