Katasztrófa fenyeget: teljesen elpusztult a termés ezeken a földeken

Katasztrófa fenyeget: teljesen elpusztult a termés ezeken a földeken

agrarszektor.hu
Újabb éhínség fenyegeti Dél-Afrikát, mivel az El Nino és az üvegházhatású gázok okozta aszály elpusztította a termést. Az előrejelzések szerint az éhezés és a vízhiány több mint 24 millió embert fenyeget a kontinens déli részén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olyan aszály sújtja Dél-Afrikát, ami teljesen kiszárította a földeket és elpusztította a termést. A helyi termelők szerint az a kevés gabona, amit be tudtak takarítani, nem lesz elegendő az idei évre. Hacsak nem kapnak valami segítséget, a térségben ismét felütheti a fejét az éhezés - írta meg a Reuters. Afrika déli részét évek óta a legsúlyosabb aszály sújtja, ami a természetben előforduló El Nino - amikor a Csendes-óceán keleti részén a víz rendellenes felmelegedése hőt sugároz a levegőbe, ami világszerte melegebb időjárást eredményez - és az üvegházhatású gázok kibocsátása által okozott magasabb átlaghőmérséklet kombinációjának köszönhető.

Az időjárás világszerte rekordot döntő szélsőségeket produkált 2023-ban, mivel az éghajlatváltozás felerősítette az El Nino hatásait. Egy tavaly októberi tanulmány még azt is felvetette, hogy az éghajlatváltozás ma már ugyanolyan jelentős tényező lehet az El Nino-állapotok kiváltásában, mint a természetes okok, például a napsugárzás. Az Oxfam segélyszervezet a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Afrika déli részén több mint 24 millió embernek kell éheznie, alultápláltsággal és vízhiánnyal szembenéznie az aszály miatt.

Van olyan termelő, aki a tavalyi szezonban 14 tonna kukoricát takarított be, aminek egy részét el tudta adni a nemzeti gabonavállalatnak, ám idén nem biztos, hogy vajon lesz-e elég a saját családja élelmezésére. A szomszédos Malawiban a terménylopás vált óriási problémává, mivel az élelmiszerforrások kiszáradtak. A kereskedelmi főváros, Blantyre repülőterének közelében fekvő Kuntaja faluban Osten James azzal keresi a kenyerét ötfős családjának, hogy mások kukoricakertjeit őrzi, miután a sajátját felgyújtotta a hőség.

A tulajdonosok megpróbálják megmenteni a tolvajoktól azt a kevés kukoricát, amelyik túlélte a hőséget

- mondta Osten James.

Zambiában, Malawiban és Zimbabwéban is katasztrófahelyzetet hirdettek. Egy malawi gazdálkodó szerint a kukoricától elbúcsúzhatnak idén. Mint fogalmazott, tavaly 10 zsákot takarított be a földjén, de idén ennek a felére sem számíthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?