Akkora a szárazság ebben a térségben, hogy súlyos gabonahiány jöhet

Akkora a szárazság ebben a térségben, hogy súlyos gabonahiány jöhet

MTI
Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sajtóközleményében a FAO rámutatott, hogy a várható alacsony terméshozam, elsősorban a kukoricáé, tovább növeli az élelmiszerbizonytalanságot, az élelmiszerárakat, illetve az importszükségletet is. A súlyos élelmiszerhiány máris 16 millió embert érintett az év első három hónapjában, és a helyzet tovább súlyosbodhat - húzták alá a jelentés összeállítói. A fekete kontinens déli részén a kukorica fedezi az emberek kalóriaszükségletének 20%-át.

A gabonaexportőr országok, mint például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Zambia nem tudnak majd lépést tartani a szükségletekkel, így gabonahiány léphet fel Angolában, Mozambikban, Namíbiában és magában a Dél-afrikai Köztársaságban is. Ami a súlyos szárazságot illeti, az utóbbi hónapokban Malawi, Zambia és Zimbabwe is országos katasztrófahelyzetet jelentett be.

A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos hálózat nemrég közzétett, a szélsőséges időjárási jelenségek és az éghajlatváltozás közötti kapcsolattal foglalkozó jelentése szerint az Afrika déli részén uralkodó szárazságért nagyrészt az El Nino jelenség, nem pedig az éghajlatváltozás felelős.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?