Akkora a szárazság ebben a térségben, hogy súlyos gabonahiány jöhet

Akkora a szárazság ebben a térségben, hogy súlyos gabonahiány jöhet

MTI
Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Sajtóközleményében a FAO rámutatott, hogy a várható alacsony terméshozam, elsősorban a kukoricáé, tovább növeli az élelmiszerbizonytalanságot, az élelmiszerárakat, illetve az importszükségletet is. A súlyos élelmiszerhiány máris 16 millió embert érintett az év első három hónapjában, és a helyzet tovább súlyosbodhat - húzták alá a jelentés összeállítói. A fekete kontinens déli részén a kukorica fedezi az emberek kalóriaszükségletének 20%-át.

A gabonaexportőr országok, mint például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Zambia nem tudnak majd lépést tartani a szükségletekkel, így gabonahiány léphet fel Angolában, Mozambikban, Namíbiában és magában a Dél-afrikai Köztársaságban is. Ami a súlyos szárazságot illeti, az utóbbi hónapokban Malawi, Zambia és Zimbabwe is országos katasztrófahelyzetet jelentett be.

A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos hálózat nemrég közzétett, a szélsőséges időjárási jelenségek és az éghajlatváltozás közötti kapcsolattal foglalkozó jelentése szerint az Afrika déli részén uralkodó szárazságért nagyrészt az El Nino jelenség, nem pedig az éghajlatváltozás felelős.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?