A vártnál is több a búza, 6 millió tonna felett lehet a termés

A vártnál is több a búza, 6 millió tonna felett lehet a termés

Kifejezetten jó, 6 tonna feletti országos termésátlagot mutatnak a mostani becslések a búza esetében, amely az egymillió hektárt meghaladó vetésterületet figyelembe véve jelentős, 6,13 millió tonnás országos búzatermést ígér - igaz, az előrejelzések egy része inkább 5,5 millió tonnát vár. Jók a számok az őszi káposztarepce és az őszi árpa esetében is, utóbbinál ráadásul a vetésterület legfrissebb számai lényegesen magasabbak, mint áprilisi becsléskor. Az eddigi információk szerint a fuzárium ugyan jelen van, de kezelhető mértékben. Az aratás – ha az időjárás éppen engedi – már zajlik, a piacon pedig érdemi mozgás nincs. A termelők áremelkedésre várnak, a tőzsdei mozgások szerint nem is alaptalanul. A felvásárlók ugyanakkor figyelmeztetnek: mindenhol jó a termés, és sok még az átmenő készlet is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az aratás befejezése előtt pénteken közölt számok szerint a vártnál is jobb termés lehet idén kalászosokból, amelynek hátterében nem csupán a kiemelkedő országos hozamok, hanem az árpa vetésterületének korábbi alulbecslése is szerepet játszik.

Jóval nagyobb az árpa területe

A korábbi becslésekhez képest kétségkívül az őszi árpa esetében látható most a legnagyobb eltérés, hiszen míg az áprilisi adatok 334 ezer hektáros termőterületet mutattak ennél a növénynél, a friss számok szerint ennél lényegesen nagyobb területen, 398 ezer hektáron termelték idén. Ez kirívó, 64 ezer hektáros eltérésnek felel meg a korábbiakhoz képest.

Az optimista előrejelzésnél is több lehet a búza

Az őszi búzánál a korábbi vetésterületi adatokhoz képest nincs érdemi eltérés, kevéssel 1 millió hektár felett van azon mezőgazdasági földek területe, ahol búzát termeltek a gazdák. Ez a korábbi éveknél érdemben több, rendszerint 900 és 950 ezer hektár között szokott mozogni ez a szám. Nem csak a vetésterület nőtt a búza esetében, hanem a hozamok is. A jelenleg rendelkezésre álló becslések szerint a búza hajszállal 6 tonna felett teljesített idén országos átlagban hektáronként, 6,083 tonna is lehet a hektáronkénti átlag.

A korábbi években rendszerint 5 és 5,5 tonnás termésátlag volt hektáronként, gyengébb esztendőkben néha mélyen 5 tonna alá is benézett a hozam. Az országosan várt 6,13 millió tonna a korábbi, kedvező várakozásokat is meghaladná, a szakma 5,5 és 6 millió tonna közé becsülte az idei búzatermést, a legoptimistább szereplők beszéltek arról, hogy a termésmennyiség elérheti a 6 millió tonnát.

A termelők ennél némileg kisebb hozamokkal számolnak, és valamelyest hűtötte a várakozásokat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is. Az Aratási Koordinációs Bizottság pénteki ülése után kijelentette:

Az egymillió hektárnyi búza vetésterületéről pedig nagyjából 5,5 millió tonna termésre számítanak.

 

Az őszi káposztarepce vetésterülete is nagyobb volt, mint ami az áprilisi becslésből látszott. Akkor 181 ezer hektárról volt szó, jelenleg 189 ezer hektárnyi terület szerepel a számokban. A terméshozam is jól alakult, hektáronként 3,25 tonna az országos átlag, így idén 614 ezer tonna repce lehet az országos kibocsátás.

A piac csendes, mindenki kivár

Összességében tehát kifejezetten jó terméseredmények születnek idén. A kalászosok esetében ugyanakkor piaci információk szerint a fuzárium okozhat gondot, de ez egyelőre kezelhető mértékű, az állomány nagy részében nincs ezzel sem probléma. A felvásárlóknak a mennyiséget és a minőségi kategóriákat tekintve is van miből válogatniuk.

Érdemi piaci mozgás Magyarországon ugyanakkor nincs, bár ajánlatok elhangzanak, adásvételekre nem kerül sor érdemi mennyiségben.

Kedvezhet nekik, hogy a párizsi és a chicagói tőzsdén is emelkedést mutatott több gabonaféle ára június folyamán. A további áremelkedés folytatódhat, de más piaci szereplők szerint kiemelkedő mértékű drágulásra kár alapozni. Nem csak Magyarországon terem idén ugyanis sok búza, bőséges hozamokat jelentettek a környező országokból is. Ukrajna termése, és így kínálata ugyan csökkent az előző évhez képest, de például Szerbiában, az Európai Unió számos térségében sok újbúzát várnak, és bőven van még az ókészletekből is mindenhol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?