Elindult az aratás Vas megyében: megvan, milyen hozamokra számítanak idén

Elindult az aratás Vas megyében: megvan, milyen hozamokra számítanak idén

agrarszektor.hu
Az őszi árpa betakarításával megkezdődött az aratás Vas vármegyében. Az előzetes becslések szerint azonban kevesebb lesz a termés idén, mint amire előzetesen számítani lehetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vasban lassan a végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása. A helyi termelő Marlovics Norbert szerint azonban nem azt hozta a növény, amit szemre mutatott. A kavicsos, sülevényes talajon ugyanis 5-6, máshol pedig átlagosan 7 tonnás hozammal lehet számolni - olvasható a VAOL.hu oldalán. A szakember előzetesen 8-9 tonnás eredményre számított: a kalászok hosszúak és sűrűek voltak, a fajsúly azonban nem lett tökéletes. Marlovics Norbert úgy hallotta, hogy nemcsak náluk, de az országban és Európában is több helyütt hasonló a helyzet. A vártnál gyengébb termés okai között lehetnek terményesülési problémák - ez főként Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron vármegyét érintette -, ugyanis éppen a virágzás időszakában 5-6 napig folyamatosan szemerkélt az eső. Vannak, akik fagykárt emlegetnek, és a gombabetegségek hirtelen berobbanása sem tett jót a növénynek.

Két etapban jött hűvös, csapadékos hullám. A második után, mikor már kitolta a növény a kalászt, nehéz volt lemenni az alsó levélzetig és megfogni a gombát. A kalász leárnyékolja a levélzetet. Én arra gondolok, hogy a levélvesztés okozhatta ezt a problémát, de vannak más megközelítések is. Pontos választ eddig még senki nem adott

- magyarázta Marlovics Norbert.

A gazdálkodó kitért arra is, hogy a mai modern növényvédő szerek gyorsan bomlanak, s gyakran még az ígért hatástartalmat sem teljesítik, nehéz kordában tartani a betegségeket. Ráadásul sokakban él az a tévhit, hogy a permet méreg. Pedig ahogy a műtrágya ennivaló a gyökérzet számára, úgy a permet gyógyszer a növénynek. Ahogy mi nem gyógyulunk meg, ha nem megfelelő tablettát kapunk megfelelő dózisban, úgy a növény sem jön helyre anélkül. Marlovics Norbert beszélt arról is, hogy Békésben már aratják, Vasban pedig még nincs kész a búza. Vegyes érzelmekkel várják a kenyérnek való ősgabona betakarítását a gazdák - a termés jónak ígérkezik, az árak nagyon nyomottak, többek között az ukrán helyzet miatt.

Részben az árak, részben az időjárás miatt kivár még az aratással Zernovácz József, aki árpát 10, búzát pedig mintegy 30 hektáron vetett idén a vármegyében. A gazdálkodó szerint: az őszi árpáért jelenleg 45 ezer forintot adnak tonnánként, ez még a ráfordított költségeket sem fedezi. Nárai környékén többször rákezdett az eső az elmúlt napokban: már néhány milliméternyi csapadék megemeli annyira a kalász nedvességtartalmát, hogy szárítani kellene, ezért inkább még hagyja lábon. A hétvégére már igazi aratóidőt ígérnek a meteorológusok. Szép képet mutat a repce is, megvan rá az esély, hogy egybecsúszik a két kultúra betakarítása. Zernovácz József úgy látja: a búzának még kell legalább egy jó hét, ugyanis itt-ott még zöld a tábla, a szemek pedig nem elég kemények.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?