Megjött a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárulhat az aratás idén

Megjött a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárulhat az aratás idén

agrarszektor.hu
2023. július 16-ig a kalászosok teljes termőterületének 60,8 százalékáról, közel 1 millió hektárról 5,5 millió tonna gabonát takarítottak be Magyarországon. Az őszi búza összes területe 1 millió hektár, a betakarított terület ennek több mint a felét tette ki, melyről eddig 3 millió tonna őszi búzát arattak le. Az adott dátum idején a végéhez közeledett az őszi árpa aratása is, míg a tavaszi árpa esetében az aratás a termőterület 65,5 százalékán fejeződött már be. A gyümölcsfélék közül a meggy szedése 90,7 százalékos készültséget mutatott július 16-án. Az országos átlag a tavalyihoz képest 12,5 százalékkal több, 6,7 tonna/hektár volt. A kajszitermés az elmúlt év kimagasló termésátlagához képest 2023-ban gyengébben alakult, az őszibarack termésátlaga azonban 15 százalékkal magasabb az előző évihez képest.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kalászosok teljes termőterületének 60,8 százalékáról, közel 1 millió hektárról 5,5 millió tonna gabonát takarítottak be Magyarországon 2023. július 16-ig - derült ki az Agrárgközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének adatai alapján készült jelentésből. Az őszi búza betakarítása a Dél-Alföldön közel 75%-on, Közép-Magyarországon 60%-on, Észak-Magyarországon 56,2%-on állt. A gazdák az Észak-Alföldön mintegy 51,2%-on, a Közép-Dunántúlon pedig 47,9%-on végeztek az aratással. A Dél-Dunántúlon 37,6%-on, a Nyugat-Dunántúlon pedig 18,9%-on állt a betakarítás a jelentés napjáig.

A durumbúza aratása Győr-Moson-Sopron, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében már befejeződött, de országosan a termőterület 47%-án történt meg a betakarítás. A termésátlag a július 16-ig betakarított területeken meghaladva az egy évvel korábbi értéket, átlagosan 4,5 tonna volt hektáronként. Az őszi árpa aratása a végéhez közeledik, a tavaszi árpa aratása a termőterület 65,5%-án történt meg a jelentés napjáig. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5,5 tonna/hektár, a 2022. évi átlaghoz képest 22%-kal emelkedett. A tavaszi árpa termésátlaga 4,4 tonna/hektár volt, mintegy 23%-kal több, mint az előző évben.

A rozs területének 29,7%-át, a tritikálé területének 32%-át aratták le 2023. július 16-ig. A rozs termésátlaga 3,4 tonna/hektár volt, 16,1%-kal nagyobb, mint egy éve, a tritikálé hektáronkénti 4,5 tonnás eredménye pedig mintegy harmadával lett magasabb az előző évi átlaghoz képest. A zab betakarítása 16,8%-os készültséget mutatott, termésátlaga 3,2 tonna/hektár, ami csaknem 50%-kal magasabb a 2022. évi átlagnál. Az őszi káposztarepce betakarítása 79%-on állt a jelentés napján. A termésátlagok vármegyénként 2,3 és 4 tonna között alakultak hektáronként, az országos átlag 3,2 tonna/hektár volt.

Hol tart a betakarítás a többi szántóföldi kultúránál?

A tavaszi takarmányborsó betakarítása 77,1%-os készültségen állt és 2,4 tonna/hektár volt a termésátlag, amely Heves vármegyében érte le a legalacsonyabb szintet, 1 tonna/hektárral, Fejér vármegyében pedig a legmagasabbat, 4,1 tonna/hektárral. A tarlóhántást a tervezett 1,9 millió hektárnyi terület 14,4%-án, 274,3 ezer hektáron végezték el a gazdák a jelentés napjáig. A zöldborsó betakarítása ugyanakkor a terület 87,5%-án, 16,5 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 5,1 tonna/hektár volt. Ez mintegy 23,8%-kal több, mint 2022-ben. A csemegekukorica betakarítása még az elején tart, országosan 3,1%-on állt július 16-án. A zöldbab esetében 63,5%-os a készültség, a termésátlag 10,3 tonna/hektár körül alakult, ami kétharmadával több, mint egy évvel korábban.

A burgonya betakarítása Nógrád vármegyében már befejeződött és Heves vármegyében is a végéhez közeledik, országosan viszont a burgonyatermő terület csupán 21,7%-át takarították be, a termésátlag 27,9 tonna/hektár volt

- olvasható a jelentésben.

Mi a helyzet a gyümölcsök terén?

A gyümölcsfélék közül a meggy szedése 90,7%-os készültséget mutatott július 16-án. Az országos átlag a tavalyihoz képest 12,5%-kal több, 6,7 tonna/hektár volt. Az egy hektárra jutó termésmennyiség Nógrád, Zala és Baranya vármegyében mindössze 0,3-1,6 tonna/hektárt ért el, azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 8,2 tonna, Heves vármegyében pedig 11,2 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés. Korábban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a hazai meggytermés idén - bár minőségben kifogástalan -, közel 20%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A kajszitermés az elmúlt év kimagasló termésátlagát 2023-ban alulmúlta, a betakarított termésmennyiség a jelentés időpontjában 4,1 ezer tonna volt. A betakarítás július közepén kilenc vármegyében már befejeződött, a legnagyobb termésátlagot (6,5 tonna/hektár) és a legnagyobb termésmennyiséget (1,4 ezer tonna) Somogy vármegyében érték el. A kajszi szedése a termőterület mintegy 70%-án fejeződött be a jelentés időpontjáig, és az országos termésátlag 1,2 tonna volt hektáronként. A NAK és a FruitVeB korábbi közös jelentéséből ugyanakkor kiderült, hogy idén jelentős kárt okozott a hazai kajsziültetvényekben a tavaszi lehűlés. A virágzáskori fagyok, illetve a nagy hőingadozás miatt idén - térségenként változóan - a jó évjáratok átlagához képest 70-80%-kal kevesebb kajszi termett. Ami az őszibarackot illeti, ennek a gyümölcsnek a szedése július 16-án 31,3%-on állt, a termésátlag 5,6 tonna/hektár körül alakult, ami 15%-kal több a tavalyi hektáronkénti termésmennyiségnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?