Csemegekukorica: a termelők örülnek, a feldolgozók nem

Csemegekukorica: a termelők örülnek, a feldolgozók nem

Jónak ígérkezik az idei csemegekukorica termése, a gazdák örülhetnek, ám a feldolgozók mosolya már nem annyira őszinte. Az iparág költségei ugyanis jelentősen emelkedtek, az átadási árak ugyanakkor ezt nem követték. A háttérben a tavalyi gyenge termés idején beáramló olcsó, kínai csemegekukorica áll, amely akkora árelőnnyel rendelkezik, hogy még a mostani, jobb évben is jelen van a piacon – annak dacára, hogy minősége meg sem közelíti az európai áru színvonalát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei csapadékmennyiség miatt úgy is lényegesen jobb termés várható csemegekukoricában, hogy az állomány túlnyomó része öntözött területen növekszik. Az ideális körülmények ugyanakkor nem mondhatók el a termékpálya egészéről.

Jelenleg a termelői oldalról nem hallani panaszt, a tavalyi évhez képest nagyon jónak ígérkezik az idei termés a mostani állapotok szerint. Tavaly ilyenkor sárga, kiégett volt a határ, most élénkzöld, kellően magas és erős a növény, vagyis jó termés várható

– mondta el az Agrárszektornak Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője és gazdasági igazgatója. A hazai csemegekukorica egyik legnagyobb feldolgozójának számító cégnél ugyanakkor a termékpálya élelmiszeripari szegmensét már nem látják ilyen kedvező helyzetben.

A feldolgozók nem örülnek

A bőséges termés jó hír, de a piac már nem alakul kedvezően. Olyannyira, hogy a szerződött mennyiségen felül megtermett csemegekukoricát már nem is szeretnék átvenni a feldolgozók

- jelentette ki Kovács János.

Ennek alapvető oka, hogy a feldolgozók önköltségének növekedését nem követte az átadási árak emelkedése. A tavalyi év gyenge termése és ezáltal szűk kínálata miatt ugyanis az importőrök és a kereskedelmi láncok új beszerzési források után néztek, kénytelen is voltak ezt tenni, hogy megfelelő mennyiség legyen az üzletek polcain.

A hiányt az olcsó, ám gyenge minőségű kínai csemegekukorica töltötte be. Idén elegendő lesz az európai termés is, de a kínai import olyan áron jön, hogy láthatóan továbbra is jelen van a piacon, annak dacára, hogy a minősége meg sem közelíti az európai színvonalat.

Nem várható nagy nyereség

A kínai árutömeg ráadásul jelentős mennyiséget is képvisel. Jelenleg a kiskereskedelmi csemegekukorica hozzávetőleg 10 százaléka kínai, a vendéglátást, szállást magába foglaló horeca-szektorban ennél is nagyobb arányt, mintegy 50 százalékot tesz ki a távol-keleti országból származó áru.

Nem segített a hazai feldolgozóknak a forint tavalyi mélypontok utáni erősödése sem. Ezzel az árfolyamhatással ráadásul a nyugati, például francia élelmiszeriparnak nem kell szembenéznie. Összességében tehát elmondható, hogy az idehaza jelentős eredményeket felmutató csemegekukorica ágazatban idén a feldolgozók húzzák a rövidebbet.

A termelők még nem érzik

A termelők a jelenlegi piaci turbulenciákból keveset éreznek, számukra a korábbi, magasabb terményárak mellett kötött szerződések idén biztosan hasznot hoznak. Adódik persze a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mi lesz a többlettel, amit megtermelnek, hiszen a szerződéses mennyiségeknél a becslések szerint 10-15 százalékkal is több csemegekukoricát takaríthatnak be az egy hónap múlva kezdődő munkák során. Ezt a mennyiséget megpróbálják majd olcsóbban, szerződéseken kívül értékesíteni a piacon, Kovács János szerint erre a feldolgozók még nyomott árak mellett sem feltétlenül lesznek vevők.

Építeni kellene a hazai előnyeire

A kínai import valóban kihívást jelent, az ágazatnak tudatosan kellene kommunikálnia, hogy az európai áru lényegesen jobb minőségű, a magyar csemegekukorica pedig a legszínvonalasabbak között van. Ez termékeny talajra hullana, a fogyasztók egy része kifejezett ellenérzéseket táplál a kínai élelmiszerrel szemben

- mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász. A szakértő hozzátette: a termelési oldalon valóban nem lesz probléma idén, a sok csapadék miatt ebben az évben kiváló és nagy mennyiségű termés várható. „Mindez azt is jelenti, hogy a termelők fajlagos költségei csökkennek, a pozíciójuk javul. Ez már nem mondható el a feldolgozókról, akik a továbbiakban kénytelenek lesznek csökkenteni a felvásárlási áraikat, hogy megőrizzék az eredményességüket.”

Jók Magyarország pozíciói

A csemegekukorica termékpályán a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem egyensúlyának megőrzése azért is fontos lenne, mert ebben a termékben hagyományosan jó teljesítményt nyújt a magyar ágazat, amely nemzetközi szinten is értelmezhető pozíciót jelent.

Az Európai Unióban a csemegekukorica termesztése és feldolgozása stratégiai fontosságú és jól jövedelmező területnek számít – igaz, az utóbbi időszakban jobbára a termelők élvezhették ennek előnyeit, a feldolgozók kevésbé. A termesztés során alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatok és technológiák nagymértékben befolyásolják a termékpálya minőségét és hatékonyságát. Ezek közül kiemelkedik az öntözés, amelyet a növény kifejezetten megkíván normál körülmények között is, a klímaváltozással járó szélsőségek miatt ez a tényező felértékelődik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?