Csemegekukorica: a termelők örülnek, a feldolgozók nem

Csemegekukorica: a termelők örülnek, a feldolgozók nem

Jónak ígérkezik az idei csemegekukorica termése, a gazdák örülhetnek, ám a feldolgozók mosolya már nem annyira őszinte. Az iparág költségei ugyanis jelentősen emelkedtek, az átadási árak ugyanakkor ezt nem követték. A háttérben a tavalyi gyenge termés idején beáramló olcsó, kínai csemegekukorica áll, amely akkora árelőnnyel rendelkezik, hogy még a mostani, jobb évben is jelen van a piacon – annak dacára, hogy minősége meg sem közelíti az európai áru színvonalát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei csapadékmennyiség miatt úgy is lényegesen jobb termés várható csemegekukoricában, hogy az állomány túlnyomó része öntözött területen növekszik. Az ideális körülmények ugyanakkor nem mondhatók el a termékpálya egészéről.

Jelenleg a termelői oldalról nem hallani panaszt, a tavalyi évhez képest nagyon jónak ígérkezik az idei termés a mostani állapotok szerint. Tavaly ilyenkor sárga, kiégett volt a határ, most élénkzöld, kellően magas és erős a növény, vagyis jó termés várható

– mondta el az Agrárszektornak Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője és gazdasági igazgatója. A hazai csemegekukorica egyik legnagyobb feldolgozójának számító cégnél ugyanakkor a termékpálya élelmiszeripari szegmensét már nem látják ilyen kedvező helyzetben.

A feldolgozók nem örülnek

A bőséges termés jó hír, de a piac már nem alakul kedvezően. Olyannyira, hogy a szerződött mennyiségen felül megtermett csemegekukoricát már nem is szeretnék átvenni a feldolgozók

- jelentette ki Kovács János.

Ennek alapvető oka, hogy a feldolgozók önköltségének növekedését nem követte az átadási árak emelkedése. A tavalyi év gyenge termése és ezáltal szűk kínálata miatt ugyanis az importőrök és a kereskedelmi láncok új beszerzési források után néztek, kénytelen is voltak ezt tenni, hogy megfelelő mennyiség legyen az üzletek polcain.

A hiányt az olcsó, ám gyenge minőségű kínai csemegekukorica töltötte be. Idén elegendő lesz az európai termés is, de a kínai import olyan áron jön, hogy láthatóan továbbra is jelen van a piacon, annak dacára, hogy a minősége meg sem közelíti az európai színvonalat.

Nem várható nagy nyereség

A kínai árutömeg ráadásul jelentős mennyiséget is képvisel. Jelenleg a kiskereskedelmi csemegekukorica hozzávetőleg 10 százaléka kínai, a vendéglátást, szállást magába foglaló horeca-szektorban ennél is nagyobb arányt, mintegy 50 százalékot tesz ki a távol-keleti országból származó áru.

Nem segített a hazai feldolgozóknak a forint tavalyi mélypontok utáni erősödése sem. Ezzel az árfolyamhatással ráadásul a nyugati, például francia élelmiszeriparnak nem kell szembenéznie. Összességében tehát elmondható, hogy az idehaza jelentős eredményeket felmutató csemegekukorica ágazatban idén a feldolgozók húzzák a rövidebbet.

A termelők még nem érzik

A termelők a jelenlegi piaci turbulenciákból keveset éreznek, számukra a korábbi, magasabb terményárak mellett kötött szerződések idén biztosan hasznot hoznak. Adódik persze a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mi lesz a többlettel, amit megtermelnek, hiszen a szerződéses mennyiségeknél a becslések szerint 10-15 százalékkal is több csemegekukoricát takaríthatnak be az egy hónap múlva kezdődő munkák során. Ezt a mennyiséget megpróbálják majd olcsóbban, szerződéseken kívül értékesíteni a piacon, Kovács János szerint erre a feldolgozók még nyomott árak mellett sem feltétlenül lesznek vevők.

Építeni kellene a hazai előnyeire

A kínai import valóban kihívást jelent, az ágazatnak tudatosan kellene kommunikálnia, hogy az európai áru lényegesen jobb minőségű, a magyar csemegekukorica pedig a legszínvonalasabbak között van. Ez termékeny talajra hullana, a fogyasztók egy része kifejezett ellenérzéseket táplál a kínai élelmiszerrel szemben

- mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász. A szakértő hozzátette: a termelési oldalon valóban nem lesz probléma idén, a sok csapadék miatt ebben az évben kiváló és nagy mennyiségű termés várható. „Mindez azt is jelenti, hogy a termelők fajlagos költségei csökkennek, a pozíciójuk javul. Ez már nem mondható el a feldolgozókról, akik a továbbiakban kénytelenek lesznek csökkenteni a felvásárlási áraikat, hogy megőrizzék az eredményességüket.”

Jók Magyarország pozíciói

A csemegekukorica termékpályán a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem egyensúlyának megőrzése azért is fontos lenne, mert ebben a termékben hagyományosan jó teljesítményt nyújt a magyar ágazat, amely nemzetközi szinten is értelmezhető pozíciót jelent.

Az Európai Unióban a csemegekukorica termesztése és feldolgozása stratégiai fontosságú és jól jövedelmező területnek számít – igaz, az utóbbi időszakban jobbára a termelők élvezhették ennek előnyeit, a feldolgozók kevésbé. A termesztés során alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatok és technológiák nagymértékben befolyásolják a termékpálya minőségét és hatékonyságát. Ezek közül kiemelkedik az öntözés, amelyet a növény kifejezetten megkíván normál körülmények között is, a klímaváltozással járó szélsőségek miatt ez a tényező felértékelődik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?